Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















12 Νοε 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ
















Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θύματων Τροχαίων Δυστυχήματων
Ημέρα Μνήμης
Παγκόσμια Μέρα Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων
Χωρίς Μνήμη δεν υπάρχει Δράση!
Περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στους δρόμους του κόσμου, ενώ 20 έως 50 εκατομμύρια τραυματίζονται. Οι τροχαίοι τραυματισμοί είναι η πρώτη αιτία θανάτου ανάμεσα στους νέους ηλικίας 15 με 44 ετών. Προβλέπεται ότι θα γίνει η πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου το 2030, με αποτέλε...σμα 2.4 εκατομμύρια θανάτους ανά έτος. Αυτή η προβλεπόμενη θέση θα είναι αποτέλεσμα μιας αύξησης των θανάτων από τροχαία και μείωσης των θανάτων από άλλες αιτίες.

Ιστορικά στοιχεία:
1993: Η διεκδίκηση μιας Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων της Οδικής Κυκλοφορίας ξεκίνησε από την Road Peace, αγγλικό τμήμα της FEVR (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων), σαν μια έκφραση της ανάγκης δημόσιας αναγνώρισης Mνήμης των θυμάτων των τροχαίων συγκρούσεων και του πόνου των οικογενειών τους. Η αναγνώριση αυτή μπορεί να υπάρχει για τα θύματα άλλων μορφών εγκλημάτων, φυσικών καταστροφών ή πολέμων, αλλά για τα θύματα των τροχαίων εγκλημάτων που ο αριθμός τους δεν μπορεί να συγκριθεί με τα θύματα κανενός πολέμου, καμίας επιδημίας, καμίας φυσικής καταστροφής, επικρατεί ο νόμος της σιωπής. Ταυτόχρονα, η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία για να τιμηθούν εκείνοι που εργάζονται για να ελαχιστοποιήσουν της συνέπειες μιας σύγκρουσης (πληρώματα πυροσβεστικής, ασθενοφόρων, τροχαίας, γιατροί, νοσηλευτές κλπ).

Στη δεκαετία που ακολούθησε σ' όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες από τις οργανώσεις της FEVR άρχισαν να διοργανώνονται ετήσιες δημόσιες εκδηλώσεις.

2003: ο Π.Ο. Υγείας υιοθέτησε αυτήν την πρόταση. Οι εκδηλώσεις επεκτείνονται σε όλες τις ηπείρους.

2005: ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (απόφαση Γεν. Συνέλευσης 60/5, 26/10/2005) αναγνώρισε την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Τροχαίων Δυστυχημάτων και κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών μελών να την αναγνωρίσουν και αυτές. Η ημέρα που καθορίστηκε είναι η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Σήμερα στις μεγαλύτερες πόλεις των περισσοτέρων χωρών του κόσμου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις αυτή την ημέρα.

Ελλάδα: Οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν έχουν αναγνωρίσει επίσημα την Ημέρα Μνήμης...
Εδώ και αρκετά χρόνια εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη Ρόδο από το 2005 έως σήμερα με πρωτοβουλία της ΕΥΘΥΤΑ- Ρόδου.
Στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ανοιχτή συγκέντρωση στο Θησείο έπειτα από κοινό κάλεσμα των: You Are What U Do – Κώστας Κουβίδης – Αθήνα, Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στις Παράνομες Διαφημιστικές Πινακίδες – Αθήνα, Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α- Ρόδος, Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α.- Ηράκλειο, Σωματείο Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Ν. Ηρακλείου, Ένωση για τα Δικαιώματατα των Πεζών- Θεσσαλονίκη. και στις 21 Νοεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος.

Γιατί χωρίς Μνήμη δεν μπορεί να υπάρχει Δράση.
Είναι αυτονόητο ότι επιδιώκουμε την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης από την ελληνική πολιτεία. Αλλά για να μην αποτελέσει αυτή μια πράξη χωρίς περιεχόμενο πρέπει να προηγηθεί η ενεργοποίηση ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων και πρώτα απ' όλα των ίδιων των οικογενειών των θυμάτων. Γιατί θέλουμε να αναγνωριστεί η ίδια η ύπαρξη του προβλήματος. Δεν ζητάμε οίκτο ούτε τη λύπη. Θέλουμε να επιβάλλουμε τον σεβασμό και την αγάπη για τα θύματα, την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση για τις οικογένειές τους, την πρόληψη για τους επιζώντες της ασφάλτου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
www.worlddayofremembrance.org
Ο ιστότοπος της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης με αναλυτική πληροφόρηση για την ιστορία της και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούντα κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες. Υπεύθυνη είναι η Brigitte Chaudhry, ιδρυτής της Road Peace και πρώην πρόεδρος της FEVR.

www.who.int/violence_injury_prevention/road_traffic/activities/remembrance_day/en/index.html
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την Ημέρα Μνήμης. Περιλαμβάνει ένα οδηγό για την διοργάνωση εκδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: