Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















9 Απρ 2012

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Όταν μας ανάβουν τα λαμπάκια

΄Οταν μας ανάβουν τα λαμπάκια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΤΡΟΣ ΠΙΤΣΙΝΗΣ















Και ξαφνικά εκεί που οδηγείς χαλαρά, ανάβει ένα λαμπάκι στο κόκπιτ και φέρνει τα πάνω κάτω. Ορισμένες από τις φωτεινές ενδείξεις δεν χρειάζονται επεξήγηση και τις γνωρίζουν όλοι, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το λαμπάκι της βενζίνης, τα ανθρωπάκια που μάς υπενθυμίζουν ότι δεν φοράμε ζώνη ασφαλείας ή το... λαδερό σε κόκκινο χρώμα, το οποίο παραπέμπει σε χαμηλή πίεση του λαδιού. Τα μοντέρνα αυτοκίνητα εξοπλίζονται όμως πλέον με νέα συστήματα, τα περισσότερα από τα οποία διαθέτουν δικές τους ενδείξεις ελέγχου και προειδοποίησης για την περίπτωση κακής λειτουργίας τους. Μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά το σύστημα ευστάθειας ESP, το σύστημα Start and Stop για την αυτόματη απενεργοποίηση του κινητήρα σε κάθε στάση, το Cruise Control κ.λπ.
Το χρώμα (κόκκινο, κίτρινο, μπλε ή πράσινο) και το σχήμα των συγκεκριμένων συμβόλων δεν επαφίεται στην κρίση των αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά καθορίζεται από συγκεκριμένη οδηγία της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο δεν υποχρεώνεται σε... μετεκπαίδευση ο οδηγός όταν αλλάξει μάρκα και μοντέλο αυτοκινήτου. Δεν αρκεί πάντως να γνωρίζουμε τη σημασία όλων των ενδείξεων, εξίσου σημαντικό είναι να αντιδρούμε και σωστά όταν ανάβουν στο κόκπιτ του Ι.Χ. μας. Πρέπει να σταματήσουμε επιτόπου, αρκεί να μειώσουμε την ταχύτητα του οχήματος, μήπως είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε αμέσως ένα συνεργείο; Η άγνοια σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πανικό και εκνευρισμό, ό,τι χειρότερο δηλαδή για κάποιον που κάθεται στο τιμόνι.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό λαμπάκι όταν μεταφέρονται με το αυτοκίνητο μικρά παιδιά, καθώς υποδηλώνει ότι βρίσκεται σε λειτουργία ο αερόσακος του συνοδηγού. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, απαγορεύεται να πάρουν θέση μπροστά μωρά και πιτσιρικάδες γιατί μπορεί να πάθουν ζημιά εφόσον ανοίξει ο αερόσακος. Σε όλα τα μοντέλα υπάρχει δυνατότητα απενεργοποίησης του αερόσακου του συνοδηγού (εμφανίζεται πάνω στην ένδειξη ένα Χ), ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί στη θέση του το παιδικό καθισματάκι αντίθετης φοράς για μωρά.

Τέτοια ένδειξη διαθέτουν μόνο αυτοκίνητα εφοδιασμένα με αυτόματο σύστημα ελέγχου πίεσης των ελαστικών. Οταν ανάψει το λαμπάκι, τότε σημαίνει ότι ένα ή περισσότερα ελαστικά έχουν χαμηλότερη πίεση από την κανονική, οπότε πρέπει να κόψουμε ταχύτητα και να επισκεφθούμε σύντομα ένα βενζινάδικο για να τα φουσκώσουμε.



Ορισμένοι οδηγοί θα μπορούσαν να εκλάβουν την ένδειξη ως προειδοποίηση για... ολισθηρό οδόστρωμα εξαιτίας πάγου! Πρόκειται όμως για ένα σύμβολο το οποίο αποκαλύπτει την ενεργοποίηση του συστήματος ευστάθειας (ESP), επειδή αλλιώς θα κινδύνευε να ξεφύγει το όχημα από την πορεία του. Σε μια τέτοια περίπτωση αρκεί να μειώσει ο οδηγός την ταχύτητα και να την προσαρμόσει στις συνθήκες κυκλοφορίας, οπότε απενεργοποιείται και το ESP.
Η συγκεκριμένη ένδειξη ενημερώνει ότι έχουν φθαρεί τα τακάκια του αυτοκινήτου κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο ασφαλείας. Ο οδηγός μπορεί να διανύσει ακόμη μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα χωρίς πρόβλημα προτού να επισκεφθεί το συνεργείο για αλλαγή φρένων. Αν το αμελήσει όμως, κινδυνεύει με φθορά στις δισκόπλακες των φρένων, των οποίων η αντικατάσταση αποτελεί δαπανηρή υπόθεση.
ΠΗΓΗ: autoNEA





Δεν υπάρχουν σχόλια: