Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















10 Ιαν 2013

Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας




Συνεδρίασε στις 30 10-2012  το Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας (ΕΣΟΑ), υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρου Καλογιάννη.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, βουλευτής Ν. Ταγαράς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Ι. Σγουρός, ο καθηγητής του ΕΜΠ και συντάκτης του Στρατηγικού σχεδίου για την οδική ασφάλεια στην Ελλάδα Γ. Κανελαΐδης, εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, του Ελληνικού Ινστιτούτου Μεταφορών (ΙΜΕΤ), της ΕΛΠΑ, του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», των Συλλόγων «ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ» και «Των Φίλων των Ποδηλάτων», της Μοτοσικλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τα Δικαιώματα των Πεζών (ΠΕΖΗ), της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου αρμόδιοι για θέματα οδικής ασφάλειας.
Κεντρικό θέμα της συνεδρίασης αποτέλεσε ο συντονισμός των δραστηριοτήτων όλων των φορέων που ασχολούνται με την οδική ασφάλεια, υπό την εποπτεία του υπουργείου, με στόχο τη βελτιστοποίηση της πολιτικής, των δράσεων και την ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων πόρων.
Η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου που ενεργοποιείται και πάλι μετά από 1 ½ χρόνο, έχει στόχο να αναδείξει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην προώθηση της οδικής ασφάλειας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε:

«Η οδική ασφάλεια είναι ένα θέμα που αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο μας. Θέλουμε να επανεκκινήσουμε μια προσπάθεια που διακόπηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το οποίο ενδιαφέρει πρωτίστως το υπουργείο, είναι η ανάπτυξη παιδείας οδικής ασφάλειας. Και σε αυτή την κατεύθυνση ήδη έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες με τις Περιφέρειες της χώρας. Τα πρώτα προγράμματα θα εφαρμοστούν τους αμέσως επόμενους μήνες στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Ηπείρου. Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει δράσεις τόσο από τη Γενική Γραμματεία Μεταφορών όσο και από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, που αφορούν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της χώρας. Υπάρχει εθνική Στρατηγική για την οδική ασφάλεια για την περίοδο 2011-2020, οι στόχοι της οποίας είναι φιλόδοξοι, αλλά πιστεύουμε ότι με σκληρή δουλειά από την πλευρά μας και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς μπορούμε να τους πετύχουμε».
Ερώτηση: Τι περιλαμβάνουν οι δράσεις με την παιδεία της οδικής ασφάλειας;
Στ. Καλογιάννης: «Ειδικευμένοι μηχανικοί-συγκοινωνιολόγοι του υπουργείου μας θα επισκεφθούν σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Κυκλάδες και την Ήπειρο όπως προανέφερα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε τα πιο θετικά μηνύματα στους μαθητές, τα παιδιά, διότι από εκεί πρέπει να ξεκινήσει η έννοια της οδικής ασφάλειας. Να τους ενημερώσουμε τι σημαίνει οδική ασφάλεια, να τους δώσουμε περισσότερα τεχνικά στοιχεία και γνώσεις, ώστε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ατόμων όσο το δυνατό πιο ευαισθητοποιημένων σε αυτά τα θέματα».
Ερώτηση : Άλλες δράσεις εξετάσατε σήμερα;
Στ. Καλογιάννης: «Σήμερα ενημερωθήκαμε από τους φορείς για τις δράσεις που έχει κάνει κάθε ένας από τον Απρίλιο του 2011 – που πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου – μέχρι σήμερα. Καθορίσαμε προτεραιότητες για το μέλλον και τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα. Ήταν μία συντονιστική προσπάθεια για την επανεκκίνηση των εργασιών του Συμβουλίου».
Πηγή: Υπουργείο  Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Δεν υπάρχουν σχόλια: