Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr25 Ιαν 2013

Δρόμος-“καρμανιόλα” η Ρόδου-Λίνδου

Πηγή Ροδιακή,
Δρόμος-“καρμανιόλα” η Ρόδου-Λίνδου
Στα δεκατέσσερα σημεία του οδικού δικτύου με την μεγαλύτερη συχνότητα σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, συγκαταλέγεται η οδός Ρόδου-Λίνδου, πράγμα που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι υπάρχει θέμα οδικής ασφάλειας στο νησί μας.

Τα στοιχεία αφορούν τον περασμένο χρόνο, και σύμφωνα με αυτά, το επικίνδυνο οδικό σημείο είναι από το 4ο χιλιόμετρο της Ρόδου-Λίνδου έως το 20ό χιλιόμετρο!

Στην ουσία μάλιστα ο δρόμος Ρόδου-Λίνδου είναι η πλέον επικίνδυνη «καρμανιόλα» της Ελλάδας, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει άμεσα τους τοπικούς παράγοντες οι οποίοι θα πρέπει να παρέμβουν άμεσα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Εντυπωσιακό είναι άλλωστε το γεγονός ότι τα περισσότερα άλλα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου βρίσκονται στις εθνικές οδούς πράγμα που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος στην Ρόδου-Λίνδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας το 2012 είχαμε 24 θανατηφόρα δυστυχήματα στο νησί της Ρόδου, εκ των οποίων τα 12 εξ αυτών σημειώθηκαν στην Ρόδου-Λίνδου (από το 4ο έως το 20ό χιλιόμετρο).

Πρόκειται για τραγικό απολογισμό που καθιστά επιβεβλημένη την επέμβαση των τοπικών υπηρεσιών και παραγόντων.

Πολλές φορές άλλωστε έχει επισημανθεί ότι η Ρόδος υστερεί στο θέμα της οδικής ασφάλειας και ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα αυτό, για να υπάρχουν τόσα θέματα κάθε χρόνο.

Τα στοιχεία της Αστυνομίας αποδεικνύουν πράγματι το μέγεθος του προβλήματος.
Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα, ότι το συγκεκριμένο κομμάτι του οδικού δικτύου έχει την νησίδα «τζέρσεϊ» στην μέση, χωρίς την οποία τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα χειρότερα.

H ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, από το 2006 στέλνει συνεχώς έγγραφα σε Υπουργούς, Υφυπουργούς, όλων των Κυβερνήσεων, στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, στους τοπικούς άρχοντες σε φορείς για την Εθνικό Οδό Ρόδου- Λίνδου όπως θέλουν να την αποκαλούν........... Όμως.....Αδιαφορία........Δικαιολογία .......για τα αυτονόητα.... Δρόμοι Ασφαλείς για να συγχωρούν λάθοι οδηγών και όχι να σκοτώνουν τους χρήστες των δρόμων... Πότε θα το καταλάβουν....... Γιατί.......
Οι ανθρώπινες ΖΩΕΣ που χάθηκαν δεν είναι αριθμοί μόνο, είναι δικοί μας άνθρωποι, είναι φίλοι μας, είναι αγαπημένα μας πρόσωπα.
Κάθε ένα Πρόσωπο που χάθηκε, πέρα από μια ιστορία Ζωής είναι και μια ανθρώπινη τραγωδία για τους δικούς του ανθρώπους.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: