Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















20 Μαΐ 2015

Ήσασταν

Καταθέτοντας σαν μάρτυρας στη δίκη για το φόνο του γιου μου, επιβάτη  ΙΧ από παραβάτη του κόκκινου και του ορίου ταχύτητος στο κέντρο της Αθήνας  πριν μερικά χρόνια, η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών,  με ρώτησε με ποια ιδιότητα καταθέτω.
Απάντησα πως είμαι ο πατέρας του Κώστα.
Ησασταν, επεχείρησε να με «διορθώσει».
Είμαι επανέλαβα εγώ. Και η διαδικασία κόλησε κανα πεντάλεπτο γιατι έπρεπε να πειστώ και να ομολογήσω πως ήμουν και δεν είμαι πλέον.
Εξήγησα στη θλιβερή φιγούρα πως η γονεική σχέση ΕΙΝΑΙ στο διηνεκές από την στιγμή που δημιουργήθηκε.
Αδύνατον να το αντιληφθεί.
Είπα να φύγω (και κακώς δεν έφυγα) μια και δεν υπήρχαν περιθώρια συννενόησης. Είκοσι λεπτά αργοτερα – μετά την κατάθεση μου-  άκουσα από το στόμα της ίδιας το «απίστευτο»: «Α ώστε ο γιος σας δεν  ήταν οδηγός…». Θεωρούσα τον εαυτό μου αρκετά υποψιασμένο για την φύση της δικαιοσύνης αλλά η εκδοχή να εκδικάζουν θανατηφόρο τροχαίο στο κέντρο της Αθήνας με θύμα άνθρωπο 30 χρονών και να μην έχουν ανοίξει τη δικογραφία με ξεπερνούσε. Δυστυχώς η επαφή μου στη συνέχεια με πλήθος ανθρώπων με παρόμοιο με το δικό μας βίωμα απέδειξε πως το συμβάν  δεν ήταν καθόλου μα καθόλου προσωπικό ή μεμονωμένο.
Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά.
Σήμερα είναι η γιορτή της μητέρας.
Βλέπω, ακούω και διαβάζω αφιερώματα για την μάνα σε όλες τις πιθανές εκδοχές. Μπορεί να λείπουν και κάποιες άλλες εκδοχές, όμως για μια περίπτωση δεν γίνετε σίγουρα καμία κουβέντα.
Για τις μάνες πού έχασαν τα παιδιά τους στους δρόμους του κόσμου από τροχαίες συγκρούσεις. Βίαια, αιφνιδιαστικά ανατρεπτικά για την όποια προσωπική και οικογενειακή ισορροπία.
Μόνο στην Ελλάδα από το 1990 μέχρι σήμερα σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές είναι πάνω από 45.000. Και αφού δεν γίνετε καμία κουβέντα γι αυτές, πώς να γίνει κουβέντα για μερικές χιλιάδες παιδιά που την ίδια περίοδο έχασαν στο ίδιο πεδίο την μάνα τους και ότι αυτό σημαίνει.
Ήσασταν…
Τελικά ο λόγος της κας προέδρου Πλημμελειοδικών δεν ήταν καθόλου προσωπικός. ΕΙΝΑΙ η κοινωνική εκφορά της λαϊκής «σοφίας» που αντανακλά αυθεντικά την κυρίαρχη ιδεολογία: οι ζωντανοί με τους ζωντανούς και οι πεθαμένοι με τους πεθαμένους.
Σήμερα αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά η Ισμήνη,  η Φιλιώ, η Χρυσούλα, η Χριστίνα, η Χρύσα, η Σίσυ, η Ντιάνα, η Βαρβάρα, η Σοφία, η Φαίδρα στην Πάτρα, η Ελένη στην Ροδο, η  Αννα και η Ιζαμπέλα στα Χανιά, η Πόπη και η Θάλεια στην Ικαρία, η Καίτη στην Αλεξανδρούπολη και τόσες μα τόσες άλλες που ξεχνώ ή δεν ξέρω θα δέχονταν ένα λουλούδι, ένα φιλί, μια ευχή.
Αλλά τα πράγματα ηρθαν διαφορετικά.
Από αυτό το σημείο όμως μέχρι το «Ησασταν» και την τοποθέτηση κάτω από το χαλί υπάρχει μεγάλη απόσταση.  Ολες οι μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους ξέρουν πως σήμερα γιορτάζουν κι αυτές απλώς οι άλλοι δεν το θυμούνται, η απλά φοβούνται. Και βασικά δεν υποψιάζονται η θέλουν να απωθήσουν πως ο άλλος είμαστε εμείς.
Είμαστε. Δεν Ήμασταν.
Γιώργος Κουβίδης
Mark Chagall, μητρότητα,1913
Mark Chagall, μητρότητα,1913.

Δεν υπάρχουν σχόλια: