Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















20 Φεβ 2017

ΟΗΕ: 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας 8-14 Μαίου 2017

Έχει περάσει αρκετός χρόνος αφότου ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την 4η παγκόσμια εβδομάδα οδικής ασφάλειας (8-14 Μαίου 2017) επικεντρωμένη στο ζήτημα της ταχύτητας. Στη χώρα μας μέχρι στιγμής το θέμα δεν έχει συγκινήσει κανένα. Αναμενόμενο θα πει κανείς: σε μια χώρα που τα όρια ταχύτητος είναι χαμηλά, οι οδηγοί τα σέβονται απόλυτα, η αστυνομία τα επιτηρεί συστηματικά, Ο ΚΟΚ και η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζουν με αυστηρότητα τους παραβάτες τι χώρος να υπάρξει για να ασχοληθεί κανείς μ αυτό το θέμα.
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω μεταφρασμένες απο το site του τις «εμμονές» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το θέμα. Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα έχει προχωρήσει σε ένα πρώτο κύκλο επαφών με ενδιαφερόμενους φορείς και σύντομα θα ανακοινώσει μια σειρά δράσεων σχετικών με το θέμα
Η συνεργασία για την Οδική Ασφάλεια του ΟΗΕ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η τέταρτη Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 14 Μαΐου 2017. Η Εβδομάδα θα επικεντρωθεί στην ταχύτητα και στο τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί αυτός ο βασικός παράγοντας κινδύνου πρόκλησης θανάτων και τραυματισμών στο δίκτυο της κυκλοφορίας. Η ταχύτητα συμβάλει περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου των θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων στις χώρες υψηλού εισοδήματος, και περίπου στις μισές στις χαμηλές και μεσαίου εισοδήματος χώρες.
Οι χώρες που μείωσαν ικανοποιητικά τους θανάτους από τροχαίες συγκρούσεις μπόρεσαν να το κάνουν γιατί κατά την διαχείριση του θέματος της ταχύτητας έδωσαν προτεραιότητα στην ασφάλεια. Μεταξύ των αποδεκτών στρατηγικών για την αντιμετώπιση της ταχύτητας περιλαμβάνονται:
– Η θέσπιση και η επιτήρηση ορίων ταχύτητας κατάλληλων για τη λειτουργία κάθε δρόμου, για παράδειγμα:
– Η θέσπιση και η επιτήρηση ενός μέγιστου ορίου ταχύτητας των 50 χιλιομέτρων ανά ώρα στις αστικές περιοχές.
– Η θέσπιση και η επιτήρηση ενός μέγιστου ορίου ταχύτητας 30 χιλιομέτρων ανά ώρα σε δρόμους με μεγάλες συγκεντρώσεις πεζών και ποδηλατών στους οποίους συνυπάρχει και μηχανοκίνητη κυκλοφορία.
– Η επιτήρηση των ορίων ταχύτητας με τη χρήση αυτόματων καμερών  ταχύτητας,
– Η εγκατάσταση τεχνολογίας έξυπνης προσαρμογής της ταχύτητας στα οχήματα,
– Η κατασκευή ή η τροποποίηση δρόμων ώστε να περιλαμβάνουν στοιχεία που περιορίζουν την ταχύτητα όπως φωτεινούς σηματοδότες, κυκλικούς κόμβους και σαμαράκια.
Η τέταρτη Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ στοχεύει  στην  αύξηση της κατανόησης των κινδύνων της ταχύτητας και στην πρόκληση  δράσεων που θα οδηγήσουν σε μέτρα αντιμετώπισης της ταχύτητας, σώζοντας έτσι ζωές στους δρόμους.
Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη – εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ιδιωτικές εταιρείες, και το κοινό γενικά – καλούνται να σχεδιάσουν και φιλοξενήσουν εκδηλώσεις  που να αναδεικνύουν  την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: