Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr27 Απρ 2017

Δήμος Ζωγράφου: η ενημέρωση είναι σημαντικότερη απ τη ζωή.

Μετά από ενημέρωση φίλων για την τοποθέτηση και λειτουργία ενημερωτικών πινακίδων και μάλιστα με εναλλασσόμενα μηνύματα από τον Δήμο Ζωγράφου κατά τρόπο που να αποσπά την προσοχή των οδηγών στείλαμε στις 23 Μαρτίου σχετική επιστολή προς την κα Τίνα Καφατσάκη, Δημάρχου Ζωγράφου και τον κο Νίκο Κικάκη, αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα, σχεδόν είκοσι ημέρες μετά ουδεμία απάντηση λάβαμε και οι πινακίδες παραμένουν στην θέση τους και λειτουργούν κανονικά.
Έχουμε συνηθίσει οι Δημοτικοί Άρχοντες να μην απαντάνε καν σε επιστολές. Είχαμε επίσης συνηθίσει να παραβιάζουν συστηματικά το νόμο για την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση χωρις να τους απασχολεί αν θα σκοτωθεί κάποιος άνθρωπος και αν οι ίδιοι καταδικαστούν γι αυτό (όπως οι τ. δήμαρχοι Αμαρουσίου Τζανίκος, Γαλατσίου Τσίρος κα).
Τώρα θα πρέπει να συνηθίσουμε το νέο επίτευγμα της ενημέρωσης εν ώρα οδήγησης με εναλλασσόμενα μηνύματα που εισήγαγε ο Δήμος Ζωγράφου.
Να υποθέσουμε ότι τα νέα γι αυτό που ονομάζεται απόσπαση προσοχής και τις συνέπειες του δεν έχουν φτάσει ακόμα στου Ζωγράφου;
Αθήνα 23 Μαρτίου 2017
ΘΕΜΑ: Ενημερωτικές πινακίδες του Δήμου Ζωγράφου.
Προς τον Δήμο Ζωγράφου
Με έκπληξη διαπιστώσαμε πως στην περιοχή του Δήμου σας έχουν τοποθετηθεί στο οδικό δίκτυο ενημερωτικές πινακίδες του Δήμου Ζωγράφου.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως η τοποθέτηση πινακίδων οποιουδήποτε είδους και από οποιονδήποτε στο οδικό δίκτυο κάθετα προς τη ροή της κυκλοφορίας δηλαδή πινακίδων που απευθύνονται στους επιβάτες των αυτοκινήτων (και βέβαια και στους οδηγούς) είναι πράξη ιδιαίτερης επικινδυνότητας μια και προκαλεί απόσπαση της προσοχής των οδηγών με αύξηση της πιθανότητας πρόκλησης σύγκρουσης.
Επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας είναι το γεγονός πως οι πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί απο τις υπηρεσίες του Δήμου σας επί της Ούλαφ Πάλμε είναι φωτεινές με εναλλασσόμενα μηνύματα.
Η υπάρχουσα νομοθεσία απαγορεύει την τοποθέτηση πινακίδων κατ αυτό τον τρόπο.
Σας ζητάμε να αφαιρέσετε όσες πινακίδες έχουν τοποθετηθεί κατ αυτό τον τρόπο.
Δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχει πικρή εμπειρία από την λειτουργία των παράνομων πινακίδων στο οδικό δίκτυο με δεκάδες θύματα.
Πιστεύουμε πως ο Δήμος σας, όπως και όλοι οι Δήμοι θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα στα ζητήματα που αφορούν την οδική ασφάλεια και να αντιμετωπίζουν και τα πιο μικρά θέματα με κριτήριο την ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου..
με εκτίμηση, στη διάθεση σας για κάθε συνεργασία
για τον SOS Τροχαία Εγκλήματα
ο πρόεδρος Γιώργος Κουβίδης
ο γενικός γραμματέας Αλέξανδρος Κρητικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: