Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















24 Ιουλ 2018

Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ



Η ταχύτητα σκοτώνει... Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν. Πάρα πολλοί όμως θα προσθέσουν και ένα "αλλά". Ας κάνουμε λοιπόν ξεκάθαρο για τί ακριβώς μιλάμε.

Μιλάμε για το δίκτυο της κυκλοφορίας και όχι τις πίστες αγώνων όπου οι προδιαγραφές, οχημάτων, δρόμου, οδηγών είναι εντελώς διαφορετικές και το δικαιωμα να τρέχεις νόμιμο (και κει βέβαια μπορεις να σκοτωθείς). Λέμε φυσικά πως κανένας δεν εχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το οδικό δίκτυο σαν πίστα ταχύτητας. Αλλά όχι μόνο αυτό.

Η ταχύτητα σκοτώνει... Ποιά ταχύτητα;

Σε μια εποχή που η κύρια μέριμνα και ο ανταγωνισμός της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι η αύξηση της επιτάχυνσης και της τελικης ταχύτητας, οι πλασματικές εντυπώσεις για τις συνέπειες της ταχύτητας αναπόφευκτα ειναι κυρίαρχες. Παρά το ότι τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το σύνολο των επιστημονικών φορέων την κατατάσσουν πρώτη ανάμεσα στα αίτια πρόκλησης τροχαίων συγκρούσεων, το για τί ακριβώς μιλάμε μοιάζει αδιευκρίνιστο. Δυστυχώς έχει ήδη διευκρινιστεί με πολύ αίμα.
Σχέση κινδύνου θανάτου (%) με ταχύτητα σύγκρουσης (km/h)
Σχέση κινδύνου θανάτου (%) με ταχύτητα σύγκρουσης (km/h)
Στον πίνακα συνοψίζονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης χιλιάδων θανατηφόρων τροχαίων και καταγράφεται η πιθανότητα θανάτου ανάλογα με την ταχύτητα σε μια σύγκρουση οχήματος με πεζό ή ποδηλάτη (πρώτη καμπύλη), σε πλευρική σύγκρουση με άλλο όχημα (δεύτερη καμπύλη) και σε μετωπική σύγκρουση ή σε πρόσκρουση σε σταθερή επιφάνεια (τρίτη καμπύλη).
Από την πρώτη καμπύλη προκύπτει πως αν ένα όχημα που τρέχει με 30km/h χτυπήσει πεζό ή ποδηλάτη η πιθανότητα θανάτου είναι 10%, αλλά αν αυτό  συμβεί με ταχύτητα 50km/h η πιθανότητα ξεπερνάει το 80%!

Στην χώρα μας θεωρείται φυσιολογικό σε πυκνά κατοικημένες περιοχές το όριο ταχύτητος να είναι 50km/h (όριο που ελάχιστοι σέβονται και δεν επιτηρείται από κανέναν), όριο που εγγυάται ένα αυξημένο αριθμό θανάτων πεζών, ποδηλατών και δικυκλιστών. Θεωρείται φυσικό, σε μεγαλυτερους δρόμους – εισόδους πόλεων, όπως στην Αθήνα, να υπάρχουν όρια 70km/h (Λ. Κηφισίας) ή και 90km/h (Λ. Συγγγρού)!
Όπως είναι φανερό από την δεύτερη καμπύλη, μια πλαγιομετωπικη σύγκρουση οχημάτων με ταχύτητα πρόσκρουσης 90km/h σημαίνει 100% πιθανότητα θανάτου ενώ με 70km/h ξεπερνά το 80%. Η πιθανότητα θανάτου πέφτει στο 10% αν η ταχύτητα περιοριστεί στα 50 km/h.

Στην τρίτη καμπύλη είναι φανερή η ραγδαία αύξηση της πιθανότητας θανάτου με ταχύτητες μεγαλύτερες από 80km/h σε περιπτωση πρόσκρουσης σε σταθερό εμπόδιο ή σε μετωπική συγκρουση δυο οχημάτων. Στην περίπτωση της μετωπικής συγκρουσης βέβαια σαν ταχύτητα πρέπει να υπολογίζουμε το άθροισμα των ταχυτήτων των δύο οχημάτων. Αυτό πρακτικα σημαίνει πως μια μετωπική σύγκρουση δυο οχημάτων που τρέχουν με 60km/h το καθένα, έχει σίγουρα θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Στην χώρα μας θεωρείται φυσιολογικό σε δρόμους χωρίς διαχωριστικό, ακόμα και χωρίς διπλή διαχωριστική γραμμή, να υπάρχουν όρια ταχυτητας 90 ή 100km/h ενώ στους ακόμα και κατ' όνομα εθνικούς δρόμους μπορούν να φτάνουν τα 130km/h.

Η ταχύτητα σκοτώνει... Θα παραμείνουμε θεατές;

Οι χώρες που είχαν δραστικά αποτελέσματα στον περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων κράτησαν χαμηλά ή περιόρισαν τα όρια ταχύτητας και τα επιτηρούν αυστηρά.
Η Σουηδία, η χώρα με το μικρότερο αριθμό τροχαίων συγκρούσεων στον κόσμο, χώρα που παράγει η ίδια αυτοκίνητα, έχει όριο ταχύτητος τα 40km/h μέσα στις πόλεις και τα 110km/h στην Εθνική οδό.
Πρόσφατα στην Ολλανδία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι νέοι οδηγοί (όσοι έχουν άδεια οδήγησης μέχρι πέντε χρόνια) αν δεχτούν κλήση για υπερβολική ταχύτητα ή οδηγούν ανεύθυνα, μετά από μόλις δύο βαθμούς ποινής, θα τους απαγορεύεται η οδήγηση και θα περνούν ξανά εξετάσεις, αφού εκπαιδευτουν απο την αρχή.
Σήμερα στις περισσότερες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες πόλεις οι Δημοτικές αρχές υιοθετούν τα 30km/h (ή 20mph) σαν όριο ταχύτητας για το μεγαλύτερο μέρος των πόλεων, ιδίως σε περιοχές κατοικιών, σχολείων, πάρκων και όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων. Το 1/4 των Δημων στην Μ. Βρεττανία έχει υιοθετήσει αυτό το όριο ενώ στις ΗΠΑ, ο Δημος της Νέας Υόρκης (11.000.000 κάτοικοι) από τις αρχές του 2014 εφαρμόζει ένα πρόγραμμα ανασχεδιασμού της κυκλοφορίας που περιλαμβάνει την μείωση της ταχύτητας μαζί με εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και σειρά άλλων μέτρων που θα κάνουν ασφαλή τη μετακίνηση για τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου.
Το «Όραμα Μηδέν», μια πολιτική με άξονα τις ανάγκες του ανθρώπου και όχι του αυτοκινήτου, στοχεύει στον εκμηδενισμό των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους. Έστω και αργά, βαθμιαία, γίνετε αντιληπτό πως το «Όραμα Μηδέν» αποτελεί μονόδρομο για όσους θέλουν να έχουν αποτελέσματα. Με βάση τον επίσημο απολογισμό του Ευρωπαικού Συμβουλίου για την Ασφάλεια στις Μεταφορές, το 2010, το να κυκλοφορεις στο ελληνικό οδικό δίκτυο σήμαινε διπλάσια πιθανότητα θανάτου από τον ευρωπαικό μέσο όρο, πάνω από τετραπλάσια από ότι στη Σουηδία και τριπλάσια από ότι στην Ολλανδία.

Για ποιο λόγο η χώρα μας, που κατέχει διαχρονικά την πρώτη θέση σε αριθμό θυμάτων από τροχαίες συγκρούσεις στην Ευρώπη δεν υιοθετεί μια τέτοια πολιτική;

Ας απαντήσει ο καθένας και πρώτα απ'όλα αυτοί που άσκησαν και ασκούν εξουσία.
Ας διευκρινήσουμε πως η κρίση δεν είναι ο λόγος γι αυτό. Και πως η οδική ασφάλεια δεν είναι sport για πλούσιους. Χώρες όπως η Σλοβενία το αποδεικνύουν πολύ απλά, σεβόμενες τον άνθρωπο, τον πεζό, τον ποδηλάτη, το παιδί τον ηλικιωμένο, τον ανάπηρο.

Παθητική ασφάλεια... Ασφάλεια για ποιούς;

Ενώ μια σειρά εφαρμογές που προωθούν την ενεργητική ασφάλεια είναι διαθέσιμες και φτηνές στην εφαρμογή τους, από τους κόφτες ταχύτητας μέχρι την αυτόματη προσαρμογή των ταχυτήτων των οχημάτων με βάση τα καθορισμένα σε κάθε περιοχή όρια και τους ανιχνευτές αλκοόλ που δεν επιτρέπουν την κίνηση του οχήματος, η εφαρμογή τους είναι η ελάχιστη δυνατή. Αντίθετα η έμφαση δίνεται στην «παθητική ασφάλεια», που αφορά βασικά τους οδηγούς και τους επιβάτες των αυτοκινήτων και όχι τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Γεγονός που προδιαθέτει τους οδηγούς στην ανάπττυξη μεγαλύτερης ταχύτητας αφου θεωρούν το όχημα τους ασφαλές (γι αυτούς).
Φυσικά δεν είναι σύμπτωση ότι ο αριθμός των πεζών και των ποδηλατών θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων αυξάνει διαρκώς. Η «παθητική ασφάλεια» δεν αφορά αυτούς. Αυτοί είναι αποδέκτες της ενεργητικής επιθετικότητας. 
Οι οδηγοί και οι επιβατες του ΙΧ πρέπει να φοράνε ζώνες, τα παιδιά να κάθονται σε ειδικά καθίσματα, τα ΙΧ να έχουν αερόσακκους και να είναι καλοσυντηρημένα, οι μοτοσικλετιστές να φοράνε κράνος. Αλλά όσο η ταχύτητα αυξάνει τόσο ελατώνεται η προστασία που αυτά παρέχουν στους ίδιους τους χρήστες του ΙΧ.
Αναγκαία απόσταση (μέτρα) για την ακινητοποίηση οχήματος, ανάλογα με την ταχύτητά του
Αναγκαία απόσταση (μέτρα) για την ακινητοποίηση οχήματος, ανάλογα με την ταχύτητά του
Για να ακινητοποιηθεί ένα αυτοκίνητο από την στιγμή που ο οδηγός αντιληφθεί κάποιο κίνδυνο θα διανύσει μια απόσταση ανάλογη με την ταχύτητα του. Αν τρέχει με 40km/h θα χρειαστεί 20 μέτρα, αν τρέχει με 80km/h θα χρειαστεί 57. Αυτά με τέλειο οδόστρωμα, καλά φρένα και ελαστικά, οδηγό με καθαρό μυαλό και τέλεια αντανακλαστικά (συνθήκες που βέβαια σπανίζουν σήμερα στη χώρα μας). Οι αποστάσεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν όχι μονο από  τους οδηγούς αλλά ιδίως απ' αυτούς που καθορίζουν τα όρια ταχύτητας σε κάθε περιοχή. Δυστυχώς στη σημερινή Ελλάδα πιο αξιόπιστοι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θεωρούνται οι ισχυρισμοί των κατασκευαστών αυτοκινήτων και δρόμων γι' αυτό μπορεί κανείς να διαπιστώσει τον πλήρη παραλογισμό που υπάρχει στα όρια ταχύτητας και την πλημμελέστατη επιτήρησή τους.

Η Ταχύτητα σκοτώνει... Όμως για ποια ταχύτητα μιλάμε;

Όταν για παραβίαση ορίου ταχύτητας έως 20km/h ο ΚΟΚ προβλέπει ποινή 40 ευρώ με 50% έκπτωση αν πληρωθεί έγκαιρα και αυτή η «μικρή» παραβίαση του ορίου σημαίνει οκταπλασιασμό της πιθανότητας πρόκλησης θανατηφόρου τροχαίου μαλλον δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα.
Αλλαγή στη μέση ταχύτητα % και επίπτωση στις τροχαίες συγκρούσεις %
Αλλαγή στη μέση ταχύτητα % και επίπτωση στις τροχαίες συγκρούσεις %
Το 2005 η «Αττική Οδός» ανακοίνωσε ότι το 30% των χρηστών της, δηλαδή 75.000 αυτοκίνητα, την ημέρα, παραβίαζε τα όρια ταχύτητας...
Μια  μικρή  αύξηση  της  ταχύτητας  συνεπάγεται  μια  μεγάλη  αύξηση  των συγκρούσεων, ιδιαίτερα των θανατηφόρων. Αυτή είναι η μία όψη. Αυτή που συνηθίσαμε να βιώνουμε μεσα από την καθημερινότητα και την ειδησεογραφία του τρόμου. Η άλλη όψη, αυτή που μας ενδιαφέρει άμεσα, είναι πως:
μια μικρή μείωση της ταχύτητας σημαίνει μια μεγάλη μείωση των συγκρούσεων και ιδιαίτερα των θανατηφόρων.
*Τα στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω προέρχονται από τη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: WHO-Speed management, 2008.

Θα παραμείνουμε θεατές του ίδιου μας του θανάτου ή θα διεκδικήσουμε την ίδια μας τη ζωή;

Προυπόθεση για το δεύτερο είναι ενας ανασχεδιασμός στην κυκλοφορία, που:
  • εστιάζει στις ανάγκες των ανθρώπων και στην προστασία της ανθρωπινης ζωής και όχι στις επιδόσεις και τις δυνατότητες των μηχανοκίνητων μέσων
  • υπερασπίζεται τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, πεζούς, ποδηλάτες, παιδιά, ηλικιωμένους, ΑμεΑ και όχι την κυριαρχία του αυτοκινήτου
Μια τέτοια πολιτική επιτάσσει:
  • Περιορισμό των ορίων ταχύτητας και αυστηρή επιτήρηση τους μέσα (40km/h) και έξω (110km/h) από τις πόλεις. Όρια με κριτήριο την επικινδυνότητα.
  • Εκτεταμένες ζώνες ήπιας κυκλοφορίας (ανώτερη ταχύτητα 30km/h) στις περιοχές μεγάλης συγκέντρωσης ανθρώπων.
  • Ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη μετακίνηση των χρηστών τους χωρις την απειλή των μηχανοκίνητων.
  • Στους δρόμους όπου συνυπάρχουν σήμερα μηχανοκίνητα μέσα και ποδήλατα (πχ λεωφορειόδρομοι) ΑΜΕΣΑ περιορισμός του ορίου ταχύτητας στα 30km/h.
  • Διαβαθμισμένο δίπλωμα για τους νέους οδηγούς (συνηθέστεροι παραβάτες των ορίων) και αφαίρεσή του σε περίπτωση παράβασης.
  • Αναμόρφωση των ποινων που προβλέπει ο ΚΟΚ για την παραβιαση των ορίων ταχύτητας με βάση την επικινδυνότητα της παράβασης και κατάργηση της παραγραφής τους που είναι δεδομένη σε κάθε δίκη για τροχαίο έγκλημα.
Ας θυσιάσουμε καλύτερα την ταχύτητα, παρά την Ζωή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: