Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr7 Ιουν 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Αξιολόγηση έργων που συμμετείχαν στο Μαθητικό Διαγωνισμό. Θέμα: «Με ασφάλεια κυκλοφορώ στο δρόμο» και « Οδική ΑσφάλειαΣτις 4 Ιουνίου 2019, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, η αξιολόγηση των έργων που συμμετείχαν στο Μαθητικό Διαγωνισμό που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η ΕΥΘΥΤΑ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, με την έγκριση  του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας Θρησκευμάτων για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη σχολική χρονιά 2018-2019 με θέμα «Με ασφάλεια κυκλοφορώ στο δρόμο»  και « Οδική Ασφάλεια: Ευθύνη Όλων » 

Οι μαθητές μετέφεραν  με δημιουργικό και ευρηματικό τρόπο τα κοινωνικά τους μηνύματα, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας σε όλους μας. Οι δημιουργίες τους  μεταφέρθηκαν  σε ταινίες μικρού μήκους, Ρ/ΣΠΟΤ, ΤV/ΣΠΟΤ, τραγούδι, ελεύθερο σχέδιο, αφίσα, σκίτσο. Κολλάζ, ζωγραφική, τονίζοντας την ανάγκη για υπεύθυνη συμπεριφορά στο δρόμο.  Οι μαθητές ως αυριανοί οδηγοί θα κυκλοφορούν με ασφάλεια και παράλληλα θα επηρεάσουν το οικείο περιβάλλον-φίλους-συγγενείς για την σημασία της οδικής ασφάλειας.

Οι βραβευμένες μαθητικές δημιουργίες θα προβληθούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πιστεύοντας ότι θα ανταποκριθούμε στη χαρά και  στον ενθουσιασμό τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών  για τη συμμετοχή τους σε αυτή τη δημιουργική πρωτοβουλία. Το έργο της επιτροπής δύσκολο, έχοντας να επιλέξει μεταξύ πολλών συμμετοχών τα έργα των μαθητών.

Οι βραβευμένες μαθητικές δημιουργίες
ü  Αφίσα: 1ο και 2ο βραβείο: 1ο Δημοτικό Σχολείο πόλεως Καλύμνου
ü  Ελεύθερο σχέδιο: 1ο, 2ο, 3ο βραβείο: Δημοτικό Σχολείο Σορωνής
ü  Ελεύθερο σχέδιο:1ο, 2ο, 3ο βραβείο: 5ο Δημοτικό Σχολείο πόλεως Καλύμνου
ü  Ελεύθερο σχέδιο: 3ο βραβείο: Δημοτικό Σχολείο Γενναδίου
ü  Κολλάζ-ζωγραφική: 1ο, 2ο, 3ο βραβείο: Δημοτικό Σχολείο Έμπωνας
ü  Τραγούδι-στοίχοι: 1ο βραβείο: 1ο Δημοτικό Σχολείο πόλεως Καλύμνου
ü  Κατασκευή: 1ο βραβείο: ΕΕΕΕΚ Ρόδου
ü  Σκίτσο: 1ο βραβείο: 2ο Γ.Λ Καζούλειο
ü  Ραδιοφωνικό σποτ: 1ο βραβείο: Τμήμα ΖΕΠ Ρόδου, 4ο Γυμνάσιο Ρόδου
ü  Ραδιοφωνικό σποτ: 2ο βραβείο: Εκπαιδευτήρια ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ü  Ραδιοφωνικό σποτ: 3ο βραβείο: Δημοτικό Σχολείο Σορωνής
ü  Ταινία μικρού μήκους: 1ο βραβείο: Γ.Ε.Λ Κρεμαστής
ü  Τηλεοπτικό σποτ: 1ο βραβείο: Γυμνάσιο-Λύκειο Αστυπάλαιας
ü  Τηλεοπτικό σποτ: 2ο βραβείο: 6ο Δημοτικό Σχολείο πόλεως Καλύμνου

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης  θα ανακοινωθούν στα σχολεία που συμμετείχαν. Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τους δρόμους ασφαλείς… Για τη χαρά της  Ζωής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: