Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr3 Ιουν 2021

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στο 13 Δημοτικό Σχολείο της πόλεως Ρόδου

 

Παγκόσμια Ημέρα ποδηλάτου


 
 
 
 
 
 
 
 
Tην παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος #ΑσφαλώςΠοδηλατώ" πραγματοποίησε η Patapi Dimitra μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας της Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α ΡΟΔΟΥ - Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας ενημερώνοντας τους μαθητές πως ένας ποδηλάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο του με ασφάλεια στο δρόμο! Απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών πως πρέπει ένας ποδηλάτης να ακολουθεί τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας ως χρήστης του δρόμου. Επίσης αναφέρθηκε στην τήρηση του ορίου ταχύτητας 30χλμ/ώρα στις πόλεις και στα σχολεία. Διανεμήθηκαν στους μαθητές το έντυπο "Ασφαλώς Ποδηλατώ" το βιβλιαράκι με συμβουλές "Κάνουμε το δρόμο φίλο μας" και απονεμήθηκαν Αναμνηστικά Διπλώματα.
Μία υπέροχη παρουσίαση με στόχο τα παιδιά να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο έναν κόσμο που όλοι θα σέβονται την ζωή!
 
Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί το μέλλον, και οι Δήμοι αποτελούν τους πρωτεργάτες στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 55% έως το 2030.Το ποδήλατο όλο και περισσότερο και στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται πλέον ως μέσο μεταφοράς και όχι μόνο ως μέσο αναψυχής και άθλησης και είναι πολύ σημαντικό και οι ποδηλάτες, ως ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου, να είναι σωστά ενημερωμένοι για τα θέματα ασφάλειας και συνύπαρξης με τα άλλα οχήματα στο δρόμο.
 

Γενικές πληροφορίες για το ποδήλατο  

Η πανδημία του COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση χρήσης του ποδηλάτου.  Η έλλειψη αυτοκινήτων στους δρόμους κατά την περίοδο των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας σε όλο τον κόσμο και οι συστάσεις για αποφυγή χρήσης των ΜΜΜ οδήγησε όλο και περισσότερους να επιλέξουν να χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως το βασικό μέσο για τις καθημερινές μετακινήσεις τους.

Περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ποδήλατα χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), και αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί στα 5 δισεκατομμύρια έως το 2050  όταν τα αυτοκίνητα είναι 1,5 δισεκατομμύριο.

Χρησιμοποιώντας ποδήλατο αντί για αυτοκίνητο εξοικονομείτε περίπου 150 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά χιλιόμετρο (δηλαδή περίπου 240 γραμμάρια CO2 ανά μίλι), σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UN Environment Programme).

Το 2016, η Κοπεγχάγη ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία υπήρχαν περισσότερα ποδήλατα από τα αυτοκίνητα στους δρόμους της.  Ήταν μία από τις κύριες προτεραιότητες της Κοπεγχάγης να κάνει την πόλη φιλική προς το ποδήλατο, η οποία αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία. Η άνοδος τα τελευταία 20 χρόνια ήταν 68%.

Το 2016, περίπου 20 εκατομμύρια ποδήλατα πωλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, το 2018, η ποδηλασία αποτελούσε μόλις το 1% της συνολικής οδικής κυκλοφορίας. Συγκριτικά, τα αυτοκίνητα και τα ταξί αντιπροσώπευαν το 77%.

Η χώρα με τους περισσότερους λάτρεις της ποδηλασίας είναι η Δανία καθώς είναι η πιο φιλική προς το ποδήλατο χώρα στον κόσμο. 9 στα 10 άτομα κατέχουν ποδήλατο, ενώ μόλις 4 στα 10 άτομα έχουν αυτοκίνητο.

Κάθε κάτοικος της Κοπεγχάγης κάνει ποδήλατο περίπου 3 χλμ κάθε μέρα και τα μισά παιδιά της Δανίας οδηγούν το ποδήλατό τους στο σχολείο.

Επιπλέον, το 25% όλων των διαδρομών στη χώρα με απόσταση μικρότερη των 5 χλμ. γίνεται με ποδήλατο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: