Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr14 Μαΐ 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ 15-21 Μαΐου 2023

 

 

 

 

 

 

 Η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, συμμετέχει δυναμικά.          

#Ναξανασκεφτούμετην κινητικότητα #RethinkMobility


#Ναεπαναξετάσουμετην κινητικότητα

Σας προσκαλεί:  όλους σας στη δράση στην πλατεία Δημαρχείου την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 ώρα 11:30. Μαζί μας οι μαθητές σχολείων , η ομάδα των Τυμπανιστών του Μουσικού Σχολείου και η Ευρωπαϊκή Χορωδία  του Μουσικού Σχολείου.

Σας περιμένουμε να μας στηρίξετε: Να απαιτήσουμε όλοι τα αυτονόητα. Δρόμοι για ΖΩΗ, Ασφάλεια και Βιώσιμη Κινητικότητα- για την πόλη μας- η πλατεία Δημαρχείου θα γεμίσει με μηνύματα που θα ακουστούν  σε όλο τον πλανήτη μεταφρασμένα σε όλες τις γλώσσες!

 ΨΗΦΙΣΜΑ: Όλων των μελών της Global Alliance NGOs  for Road Safety and Road Victims, ενεργό μέλος της, η  ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ.

Εμείς γνωρίζουμε πως  λειτουργεί η επίτευξη αυτού του στόχου.  Οι απαιτούμενες ενέργειες ορίζονται στο Παγκόσμιο Σχέδιο για τη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021–2030. Ας μας ακούσουν  επιτέλους. Κάθε άτομο πρέπει να έχει ασφαλή μετακίνηση  και βιώσιμη κινητικότητα. Αυτό είναι θεμελιώδες για τη δημιουργία μιας ακμάζουσας κοινωνίας. Η ασφαλής μετακίνηση είναι δικαίωμά μας.

Καλούμε την Κυβέρνηση μας , την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α & Β  Βαθμού  να δράσουν για το δικαίωμα των ανθρώπων τους  στην ασφαλή κινητικότητα και τη μείωση κατά 50% των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία δυστυχήματα έως το 2030.

Απαιτούμε:

1. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ:  να δοθεί προτεραιότητα στις παρεμβάσεις που έχει αποδειχθεί ότι σώζουν ζωές και μειώνουν τους τραυματισμούς, ξεκινώντας από τα όρια των 30 χλμ/ώρα όπου οι άνθρωποι περπατούν, κάνουν ποδήλατο, ζουν και παίζουν- περιορισμός  της κυκλοφορίας οχημάτων βασισμένες σε συγκοινωνιακές μελέτες- Δημόσια συγκοινωνία- και ενσωμάτωση άλλων τεκμηριωμένων παρεμβάσεων που έχουν εντοπιστεί σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο σε χώρες που πέτυχαν να μειώσουν τα τροχαία.

2. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: επίδειξη λογοδοσίας μέσω ειδικής κατανομής χρηματοδότησης που ενσωματώνει την ασφάλεια στον πυρήνα της και περιλαμβάνει την εφαρμογή των παρεμβάσεων  δρόμων για  ζωή και θανάτων - τραυματισμών με βάση στοιχεία και επιπτώσεις, και μέσω διάφανων δημόσιων εκθέσεων που περιλαμβάνουν πηγές χρηματοδότησης και συγκεκριμένων ποσών

3. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΚΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ: συνεργασία με ΜΚΟ και κοινότητες, επιτρέποντας ένα περιβάλλον όπου η κοινωνία των πολιτών, η κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α & Β Βαθμού μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις οδικής ασφάλειας βασισμένες σε στοιχεία που σώζουν ζωές και τραυματισμούς σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης τους.

Ο ρόλος και η δέσμευσή μας: εμείς, ως κοινωνία των πολιτών, έχουμε έναν ρόλο που ορίζεται στο Παγκόσμιο Σχέδιο. Δεσμευόμαστε να παίξουμε τον ρόλο μας στην υπεράσπιση και τη διευκόλυνση των δικαιωμάτων των ανθρώπων για ασφαλή κινητικότητα και να επιτύχουμε μείωση 50% στους θανάτους και τους τραυματισμούς από τροχαία έως το 2030.

Δεσμευόμαστε:  Να συνεχίσουμε να  υποστηρίζουμε το δικαίωμα των ανθρώπων να είναι ασφαλείς στους δρόμους.

Απαιτούμε:  από την  Κυβέρνηση,  από τους εκπροσώπους  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α & Β Βαθμού, ότι είναι  υπεύθυνοι για το δικαίωμα των ανθρώπων να είναι ασφαλείς στο δρόμο και για τον στόχο του 2030. Ας μας ακούσουν.

Ο ΠΟΥ, καλεί όλους τους συνεργαζόμενους φορείς για την οδική ασφάλεια και τη βιώσιμη κινητικότητα να σηματοδοτήσουν την 7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ οργανώνοντας εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Εμείς είμαστε παρόντες

ΚΥΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ του Π.Ο.Υγείας

ü  Υπάρχει επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις και οι εταίροι τους να επανεξετάσουν την κινητικότητα.

ü  Η ασφάλεια πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα των προσπαθειών να ξανασκεφτούμε πώς κινούμαστε στον κόσμο.

ü  Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, τα οδικά δίκτυα πρέπει να σχεδιάζονται λαμβάνοντας υπ όψη το σύνολο των κινδύνων.

ü  Όταν είναι ασφαλή, το περπάτημα και η ποδηλασία μπορούν να συμβάλουν στο να γίνουν οι άνθρωποι υγιείς, οι πόλεις βιώσιμες και οι κοινωνίες δίκαιες.

ü  Οι ασφαλείς, προσιτές, προσβάσιμες και βιώσιμες δημόσιες συγκοινωνίες είναι μια λύση για πολλά από τα δεινά των κοινωνιών.

 

Ας προσπαθήσουμε να ακουστούμε με την συμμετοχή σας.

Σας περιμένουμε για την πόλη μας !

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: