Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr14 Δεκ 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ


Μήνυμα Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕΣτη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων, θρηνούμε τους περίπου 1,3 εκατομμύρια συνανθρώπους μας που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στους δρόμους και τις λεωφόρους και ανανεώνουμε την αποφασιστικότητά μας για να σταματήσουμε αυτούς τους θανάτους.
Πολλές τραγωδίες θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί εφαρμόζοντας μια σειρά αξιόπιστων και απλών μέτρων που θα ωφελήσουν όχι μόνο τα άτομα και την οικογένεια τους, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας.
Ο κόσμος αναγνωρίζει όλο και περισσότερο το πρόβλημα που δημιουργούν τα τροχαία ατυχήματα στη δημόσια υγεία . Το γεγονός αυτό έχει ωθήσει τις κυβερνήσεις και τους εταίρους τους να επιταχύνουν τη δράση τους.
Φέτος, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την πρώτη «Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια» δίνοντας έτσι την ευκαιρία για δράση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Καλώ τα κράτη μέλη, τις διεθνείς οργανώσεις, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τις επιχειρήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση να φροντίσουν ώστε η Δεκαετία θα οδηγήσει σε ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης. Για τον σκοπό αυτό, οι κυβερνήσεις πρέπει να ανακοινώσουν τα εθνικά τους σχέδια για τη Δεκαετία, μόλις αυτή αρχίσει την 11η Μαΐου 2011.
Η Συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών για την Οδική Ασφάλεια θα ανακοινώσει σύντομα το παγκόσμιο σχέδιο της για τη Δεκαετία, με το οποίο θα ζητά τη λήψη μέτρων για την κατασκευή ασφαλέστερων δρόμων και οχημάτων, τη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς οδηγών και πεζών και την ενίσχυση των υπηρεσιών επειγόντων περιστατικών.
Από την πλευρά μου, έχω εκδώσει οδηγία προς όλο το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών για την τήρηση των κανόνων οδικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ζώνης ασφαλείας, της τήρησης των ορίων ταχύτητας και της αποφυγής χρήσης κινητού τηλεφώνου ή άλλων συσκευών που αποσπούν την προσοχή των οδηγών.
Εάν όλοι εφαρμόσουμε αυτά τα απλά μέτρα, θα μπορέσουμε να δώσουμε ουσιαστικό νόημα στην τήρησή τους, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο:
με δράσεις που θα σώζουν τη ζωή των συνανθρώπων μας.
Decade of Action for Road Safety 2011-2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: