Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr8 Ιουν 2011

H ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣΗ συντήρηση σώζει ζωές
Tου ΠΕΤΡΟΥ ΠΙΤΣΙΝΗ ppitsinis@dolnet.gr

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΕΖΟΝ αρχίζει παραδοσιακά το τριήµερο του Αγίου Πνεύµατος. Τα σχολεία κλείνουν και ο σχεδιασµός των διακοπών γίνεται µε φουλ ρυθµούς σε πείσµα του καιρού, που εξακολουθεί και µας... φιλοδωρεί τακτικά µε µπόρες και βροχές. Τα χιλιόµετρα που «γράφουν» τα κοντέρ των αυτοκινήτων µας τους καλοκαιρινούς µήνες είναι πολύ συχνά πάνω από τον µέσο όρο και πραγµατοποιούνται σε όλο το φάσµα του οδικού δικτύου, από αυτοκινητόδροµους έως στενούς κατσικόδροµους.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια εστιάζουµε την προσοχή µας στην ανάπτυξη ενός δικτύου αυτοκινητοδρόµων υψηλών προδιαγραφών, είναι όµως ξεκάθαρο ότι ακόµη και µετά την ολοκλήρωσή του – που καθυστερεί απελπιστικά – δεν πρόκειται να καλύπτει όλη την ελληνική επικράτεια. ∆υστυχώς στην πρεµούρα µας να κατασκευάσουµε τέτοιες οδικές αρτηρίες παραµελούµε τη συντήρηση των υπόλοιπων δρόµων και δεν επενδύουµε στην αναβάθµισή τους.

Ο ∆ΡΟΜΟΣ Κορίνθου - Πατρών συγκαταλέγεται στους πιο επικίνδυνους της Ευρώπης. Στο συγκεκριµένο τµήµα κατασκευάζεται ένας σύγχρονος αυτοκινητόδροµος, ταυτόχρονα όµως γίνονται συνεχώς παρεµβάσεις στον υπάρχοντα δρόµο για τη βελτίωση της ασφάλειας των αυτοκινητιστών. Τα αποτελέσµατα είναι εκπληκτικά. Μετά τις βελτιώσεις από την κατασκευάστρια εταιρεία µειώθηκε ο αριθµός των θυµάτων σε τροχαία δυστυχήµατα κατά 70%! Καταλαβαίνει ο καθένας µας τι σηµαίνει αυτό, καθώς µιλάµε για δεκάδες ανθρώπινες ζωές και όχι για διαλυµένες λαµαρίνες και υλικές ζηµιές. Μακάρι να γίνει αυτό το παράδειγµα πιλότος και για το υπόλοιπο οδικό δίκτυο και να αρχίσουµε να επενδύουµε και πάλι στη συντήρηση και τη βελτίωση των περιφερειακών και επαρχιακών δρόµων. Το όφελος θα είναι τεράστιο, ενώ θα δηµιουργηθούν και εναλλακτικές διαδροµές για τον κόσµο που δεν τολµά να χρησιµοποιήσει τους σηµερινούς καρόδροµους και αναγκάζεται να πληρώνει διόδια στο εθνικό δίκτυο.

ΠΗΓΗ: AUTONEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: