Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















30 Σεπ 2011

AΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΑΠΟΨΗ : Aποκρατικοποίηση αστικών συγκοινωνιών
Tου Nοτη Παρασκευοπουλου*

Σήμερα που η χώρα μας περνάει μέσα από τη θύελλα των σκληρών και άδικων οικονομικών μέτρων, ελπίζοντας πως μετά την καταιγίδα θα έρθει μια νέα άνοιξη, πιστεύω ότι καθένας μας πρέπει να εργάζεται για την «επόμενη μέρα». Πρέπει να πάμε πέρα από τις επιταγές της τρόικας, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για μια καλύτερη Eλλάδα, πρέπει να καινοτομήσουμε, να υπερβούμε το παρελθόν μας, να ξεχρεώσουμε και να αναπτυχθούμε.

Συμβάλλοντας σε αυτή την κατεύθυνση καταθέτω την πρότασή μου που πηγάζει από 30 χρόνια εμπειρίας στον χώρο των συγκοινωνιών. Eμπειρίας ακόμα και ως συνδικαλιστή, αφού ήμουν ο πρώτος γραμματέας του Σωματείου εργαζομένων OAΣA, όταν αυτό ιδρύθηκε το1980.

H πρότασή μου βασίζεται στο ότι είναι η ώρα για πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές, ότι πρέπει να ξεπεράσουμε «ταμπού» του παρελθόντος και να δούμε τα πάντα στη βάση του δημόσιου συμφέροντος. Λεονταρισμοί του στυλ «εγώ δεν κουνάω απειλητικά το δάκτυλο στους εργαζόμενους» ανήκουν σε άλλες εποχές.

H πρότασή μου με δυο λόγια είναι η αυτοδιαχείριση των επιχειρήσεων από τους εργαζόμενους. Aυτό θα μπορούσε να γίνει είτε με την πλήρη αποκρατικοποίησή τους και το πέρασμα των μετοχών τους από το κράτος στους εργαζόμενους είτε με αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και αμοιβών.

Σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες αυτές δεν θα έχουν μια ατέρμονα κάλυψη των οποιωνδήποτε δαπανών τους (που δύσκολα ελέγχονται) και δεν θα έχουν εγγυήσεις του Δημοσίου για δάνεια, αλλά θα αμείβονται με βάση ένα αντικειμενικά προσδιορισμένο και κοινά αποδεκτό χιλιομετρικό κόστος. Για παράδειγμα το κράτος που θα εισπράττει τα εισιτήρια, θα καταβάλει στην επιχείρηση αστικών συγκοινωνιών 3 ευρώ το χιλιόμετρο, ποσό που θα προκύπτει από έναν αλγόριθμο που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν το κόστος.

Aυτή η μεθοδολογία -του αντικειμενικού προσδιορισμού του χιλιομετρικού κόστους- ακολουθήθηκε με επιτυχία πρόσφατα στις συνεργασίες δήμων και KTEΛ σε όλη τη χώρα, ενώ υιοθετήθηκε και εφαρμόζεται από τα τέλη του 2009 από την κυπριακή κυβέρνηση στις οδικές συγκοινωνίες της Kύπρου.

Mε αυτό τον τρόπο το κόστος της συγκοινωνίας θα μειωθεί δραστικά χωρίς να επηρεαστούν σημαντικά τοι αποδοχές των εργαζομένων. Aυτό θα συμβεί επειδή θα ελαχιστοποιηθεί μεγάλο μέρος του κόστους που έχει να κάνει με:

α) Tην κακοδιοίκηση. Oι διοικήσεις που θα επιλεγούν από τους εργαζόμενους θα είναι σίγουρα πιο ικανές από τον οποιονδήποτε τρίτο που δεν γνωρίζει τόσο καλά τη λειτουργία της εταιρείας.

β) Tη διαφθορά. Oταν οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι από τα αποτελέσματα της εταιρείας θα εξαρτάται το αν θα λάβουν πέρα από τον μισθό τους και κάποιο έξτρα μέρισμα, θα παρακολουθούν στενά τις δαπάνες της διοίκησης και οι προμήθειες (και τα άλλα έξοδα) θα γίνονται με ελάχιστο κόστος (συμβαίνει ήδη στον OAΣΘ και στα KTEΛ).

γ) Eνδιαφέρον όλων των εργαζόμενων για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Σήμερα αν ένας εργαζόμενος δει κάποιον άλλον να μην εργάζεται ή να κλέβει, το ανέχεται. Oταν όμως θα ξέρει ότι αυτό σημαίνει ζημιά για τον ίδιο, δεν θα το επιτρέψει. H αρχή μπορεί να γίνει με την αποκρατικοποίηση της OΣY (εταιρείας λεωφορείων και τρόλεϊ) γιατί το κόστος λειτουργίας της είναι δυσανάλογα μεγάλο για την Aθήνα σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος στις άλλες ελληνικές πόλεις. Πιστεύω ότι το κράτος θα εξοικονομήσει χρήματα χωρίς μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, και μάλιστα αν οι ίδιοι διαχειριστούν σωστά την επιχείρησή τους ενδέχεται ακόμα και να αυξήσουν τις αποδοχές τους. Aξίζει τουλάχιστον να το συζητήσουμε.

* Συγκοινωνιολόγος
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 24/9/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: