Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















14 Μαΐ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΕΙΑ 2012"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση των μηχανοκίνητων οχημάτων, εκτός από τα γνωστά περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά προβλήματα, έχει προκαλέσει και μεγάλες δυσκολίες στην κίνηση των πεζών και όχι μόνο. Τα προβλήματα αυτά είναι σημαντικά για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένους, μικρά παιδιά, άτομα με κινητικές ή άλλες αναπηρίες κλπ), σε βαθμό που η μετακίνησή τους κάποιες φορές να καθίσταται είτε αδύνατη ή και ιδιαιτέρως ανασφαλής

Για το λόγο αυτό στα πλαίσια των «ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΕΙΑ 2012» η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, οργανώνει εκδήλωση στην Πλατεία Δημαρχείου, στις  20 Μαΐου 2012 ημέρα Κυριακή από τις 10:00πμ έως τις 14:00 μμ, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τις αρχές και τους πολίτες, και γενικά να υπερασπιστεί  τα δικαιώματα των πεζών, των ΑΜΕΑ,  των ποδηλατιστών και των οδηγών. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μας λοιπόν θα αποπειραθούμε να μετατρέψουμε την πλατεία Δημαρχείου από ένα μεγάλο χώρο στάθμευσης, σε ένα μεγάλο θεματικό πάρκο, γεμίζοντας με πράσινο, με λουλούδια, με ζωγραφιές την πλατεία.

Έτσι λοιπόν η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διοργανώνει  το PARK(ING) DAY,μία δράση που γίνεται για πρώτη φορά στη Ρόδο,  με παράλληλες εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν την ημέρα αυτή.
ΣΤΟΧΟΣ: να μετατρέψουμε την πλατεία Δημαρχείου από χώρο  ενός  απέραντου park(ing)  σε πάρκο λουλουδιών, πρασίνου, ζωγραφιών και ζωής, καταλαμβάνοντας για λίγες ώρες τους κενούς χώρους  θέσεων  ελεγχόμενης στάθμευσης.

Λοιπόν..... σας  περιμένουμε στην πλατεία Δημαρχείου, στις 20 Μαϊου  2012,  από τις 10:00πμ-14.00μμ, για να μετατρέψετε  μία θέση στάθμευσης στο δικό σας θεματικό πάρκο πρασίνου και λουλουδιών. Μπορείτε κι εσείς  να φέρετε  από το σπίτι ή τον κήπο σας λουλούδια, γλάστρες  ή ότι άλλο  θέλετε, για να γεμίσουμε  το « πάρκο» όλοι μαζί.
Ghost Bike: Στις 12 το μεσημέρι,  θα κλειδώσουμε ένα "Ghost Bike" σε κεντρικό σημείο της πλατείας. Το ghost bike  αφιερώνεται στη μνήμη των ποδηλατιστών από  τροχαία  δυστυχήματα.

Tο ‘‘Ghost bike’’ είναι μια διεθνής πρωτοβουλία με ακτιβιστικό χαρακτήρα.Τα ghost bikes είναι μικρά, μελαγχολικά μνημεία αφιερωμένα στους ποδηλάτες  που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στο δρόμο. Ένα ποδήλατο βάφεται λευκό και κλειδώνεται σε μία κολόνα (οδικής σήμανσης ή φωτισμού),  συνοδευόμενο από μία μικρή πλακέτα. Το λευκό ποδήλατο λειτουργεί ως απτή υπενθύμιση της τραγωδίας που έλαβε χώρα σε μια ανώνυμη γωνία του δρόμου, και ταυτόχρονα ως μια ειρηνική δήλωση για την υποστήριξη του δικαιώματος της ασφαλούς μετακίνησης των ποδηλατιστών  στους δρόμους. Το πρώτο “ποδήλατο-φάντασμα” δημιουργήθηκε στο St. Louis του Missouri, το 2003. Μέχρι σήμερα, έχουν τοποθετηθεί πάνω από 480 λευκά ποδήλατα σε περισσότερα από 175 σημεία σε όλον τον κόσμο. Το ghost bike αποτελεί μία εύστοχη επισημείωση του κοινωνικού, δημόσιου χώρου με συναισθηματική πληροφορία. Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο αστικό τοπίο, κάθε λευκό ποδήλατο που εγκαθίσταται σε μια γωνιά του δρόμου αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς για την τοπική κοινότητα, αλλά και μια υπόσχεση για πιο ασφαλείς οδικές μετακινήσεις στο κοντινό μέλλον.
Street Art- Ιδανικοί δρόμοι: Νέοι, έφηβοι, παιδιά όλων των ηλικιών θα  αφήσουμε  τα  δικά μας  εφήμερα ζωγραφικά αποτυπώματα, με δικά μας χρώματα  στο δάπεδο της πλατείας, κάνοντας τις δικές μας δημιουργικές παρεμβάσεις στον  διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

 Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί μια εκδοχή της εφήμερης τέχνης και να σχεδιάσουμε τους ιδανικούς δρόμους της πόλης μας. 

Post-it: Αφήστε σε post – it  το μήνυμά σας!  Γράψτε  το «μότο» σας πάνω στα χρωματιστά χαρτόνια  και ελάτε να γεμίσουμε το αυτοκίνητο με τα μηνύματά σας που θα βρίσκεται στην πλατεία Δημαρχείου.

Γαϊτανάκι: Πήραμε ένα τιμόνι και μια εξάτμιση αυτοκινήτου, πολλές-πολλές κορδέλες και φτιάξαμε ένα γαϊτανάκι… Τι λέτε; Θα έρθετε να στήσουμε χορό με την «Σχολή Χορού
Μαρί Γκίκα» και να τραγουδήσουμε  με το συγκρότημα « ΡΟΠΕΣ» ( Βαγγέλης  Κατσογριδάκης, Μανώλης  Σπυρίδης,  Καίτη Κούκουρου ) και τη Βάλια Ζόππα.

Η γιορτή θα περιλαμβάνει και δροσερά παγωτά με το παραδοσιακό καροτσάκι του παγωτατζή από το ζαχαροπλαστείο "Μίλτος". Τραπεζάκια και ομπρέλες θα στηθούν για όσους παρακολουθούν.

Έκθεση φωτογραφίας: Βγάλτε φωτογραφίες. Φωτογραφίστε τα παράξενα και επικίνδυνα στο δρόμο. Αποθανατίστε  τα κακώς κείμενα στους  δύο ή τέσσερεις τροχούς, το πιο περίεργο park(ing).

Φέρτε τις φωτογραφίες σας στην εκδήλωση της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ την Κυριακή 20/05/2012 και η πιο παράξενη θα βραβευτεί!

Σας καλούμε με ένα  μήνυμα: προβληματίσου, άλλαξε στάση, ιδέες, νοοτροπία, πάρε μέρος και εσύ, γιατί μπορούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε την εικόνα της πλατείας της Ρόδου.

Για την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ

Η Πρόεδρος                                                                                Η Γενική Γραμματέας

Ελένη Καρύδη                                                                              Τζίνα Δαβιλά










Δεν υπάρχουν σχόλια: