Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















23 Νοε 2012

Πραγματοποιήθηκαν και φέτος στη Ρόδο από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων.

Στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν  σε 15 πόλεις, στην Αθήνα, την Αλεξανδρούπολη, τα Χανιά και το Ηράκλειο ενώ μαζί με αυτές πραγματοποιήθηκαν «Μαύρες Ποδηλατοπορείες» σε 15 πόλεις.
Οι δράσεις αυτές ήρθαν σαν αποτέλεσμα της συστηματικής δραστηριότητας των συλλόγων που αγωνίζονται για να υπερασπίσουν τα Θύματα και να προωθήσουν την Οδική Ασφάλεια, που περιλαμβάνουν οικογένειες θυμάτων και από  όσους ενδιαφέρονται ουσιαστικά για να σταματήσει η γενοκτονία στους δρόμους.
Κάθε ένα Πρόσωπο που χάθηκε, πέρα από μια ιστορία Ζωής  είναι και μια ανθρώπινη τραγωδία για τους δικούς του ανθρώπους.


Την Κυριακή το βράδυ στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου τελέστηκε η  επιμνημόσυνη  δέηση μέσα σε κλίμα συγκινήσεως στον κατάμεστο Ιερό Ναό, Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κκ Κυρίλλου. Ακολούθησε ο λόγος του Σεβασμιότατου, πηγή αγαλλίασης για όλους εμάς που πονάμε  από την απώλεια των αγαπημένων  μας προσώπων, λέγοντας   «Ας τους αναπαύσει ο Χριστός», ας τους συγχωρήσει, κι ας τους χαρίσει τη γαλήνη. Τα παιδιά μας που κοιμούνται στους τόπους του Θεού, θα νιώσουν την προσευχή μας σαν δροσιά, σαν χάδι, σαν αγάπη και χαρά».
Δεν μπορούμε  να μην επισημάνουμε  το συμβολισμό αυτής της Ημέρας Μνήμης, όλοι οι συντελεστές  φορούσαν  το post it «ΘΥΜΗΣΟΥ ΜΕ», Πως είναι δυνατό να τους ξεχάσουμε……………….. τα μάτια μας  δακρυσμένα.
Μείναμε  εκεί στην κατανυχτική συναυλία  στον Ιερό Ναό. Πλήθος ανθρώπων που έχασαν δικούς τους ανθρώπους   και πολλοί περισσότεροι που δεν έχουν χάσει αλλά καταλαβαίνουν πως πρέπει να σταματήσουμε τα τροχαία δυστυχήματα
Μείναμε εκεί. Υπήρχαν τα πάντα: Προσευχή στον Μεγαλοδύναμο Θεό με την Επιμνημόσυνη Δέηση, η  εικόνα της άδειας  καρέκλας με  λουλούδια και κερί, «ΜΗ ΜΕ ΞΕΧΝΑΣ»  που συμβόλιζε όλες  αυτές τις ζωές που μας λείπουν, λόγος, μουσική που πάντα πρόσφερε και προσφέρει παρηγοριά στον άνθρωπο, αφήσαμε  τη σκέψη μας μέσα σε αυτό το ιερό χώρο με τη βοήθεια της μουσικής να ταξιδέψει… αφήσαμε  τη σκέψη μας να σταθεί στην άκρη της απουσίας… αφήσαμε  τη σκέψη μας να σταθεί μπροστά από αυτή την κενή, αλλά και τόσο τραγικά γεμάτη, θέση… αφήσαμε τη μουσική  να μας βοηθήσει να καταλάβουμε …..την απουσία του «μικρού μας πρίγκιπα», αφήσαμε τη μουσική να μας  γυρίσει πίσω όταν νανουρίζαμε  τα παιδιά μας που  δεν ήταν κοντά μας τη Κυριακή στις 18 Νοέμβρη , «κοιμήσου αγγελούδι μου» αφήσαμε τη μουσική να αγγίξει την καρδιά μας, να μας αγκαλιάσει, να δακρύσουμε, αφήσαμε τη μουσική  να μιλήσει καθώς ο έναρθρος λόγος ως ηχητικό μέσο δεν δύναται να αποδώσει το φάσμα των αποχρώσεων των προσωπικών ανθρώπινων σκέψεων και συναισθημάτων, καθώς  η μουσική αποδεικνύεται ως απαραίτητη ανάγκη της ζωής στη διερμηνεία της ανθρώπινης ύπαρξη στο σύνολο των εκφάνσεών της.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, θα ήθελε  να ευχαριστήσει  όλους όσους  συνέβαλαν στην πραγματοποίηση  όλων των  εκδηλώσεων.
Ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κκ Κύριλλο που για  άλλη μια φορά με θαλπωρή περιέβαλε την όλη διοργάνωση  και να δοθεί στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου η Κατανυχτική Συναυλία.
Να ευχαριστήσουμε τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου  Ρόδου

Να ευχαριστήσουμε τη Θεατρική Ομάδα «ΠΡΑΧΙΣ»  η συμβολή τους στο δρώμενο στην πλατεία Κύπρου συγκλονιστική, απεικόνισαν με το πλέον δυνατό τρόπο το τροχαίο δυστύχημα, φιγούρες πραγματικές με ήχους  από τους κτύπους της καρδιάς…..










Να ευχαριστήσουμε το Σύλλογο Ιεροψαλτών Ρόδου  υπό τη Δ.νση του κ Μανώλη Θεουλάκη ψάλλοντας δεήσεις  ενδυναμώνοντας την πίστη μας,  έχοντας κατά νου ότι η πίστη δίνει σκοπό στη ζωή μας και  είναι το βαθύ συναίσθημα που απορρέει από  την πρόνοια του Θεού.




Να ευχαριστήσουμε τη Μικτή Χορωδία Δημοτικής Ενότητας Ρόδου υπό τη Δ/νση του Μιχάλη Καλαεντζή, τη Σουζάνα Καρδούλια με την απαγγελία αποσπάσματος από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου « Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου καρδούλα της καρδιάς μου », την Καλλιπάτειρα Χατζηκαλημέρη  που τραγούδησε το « Μικρό Πρίγκιπα», το Δημήτρη Ιωσήφ που συνόδευε  στο πιάνο, τους μουσικούς  που απέδωσαν το  κουαρτέτο εγχόρδων 



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Να
Nα ευχαριστήσουμε τη Παιδική  Χορωδία «Άγιος Σάββας» Αρχαγγέλου υπό τη Δ/νση του Πέτρου Τσιμπερόπουλου


Να ευχαριστήσουμε μικρό Νίκο  Στάτη που  τραγούδησε αγγελικά  «Κοιμήσου  Αγγελούδι μου »  να ευχαριστήσουμε την Παρασκευούλα  Στάτη που συνόδευσε με το βιολί της όλη τη χορωδία των  μικρών  παιδιών
Ο κ Μανώλης Θεουλάκης, ο κ Μιχάλης Καλαεντζής και ο κ. Πέτρος Τσιμπερόπουλος ήταν οι βασικοί μας συνομιλητές, αποδέχοντας  την πρότασή μας για τη διεξαγωγή  της εκδήλωσης στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, από την πρώτη συνομιλία μας.  Έτρεξαν από τη μουσική πλευρά του όλου εγχειρήματος όσο κανείς. Είναι μεγάλη τιμή να έχουμε τέτοια επαγγελματικού επιπέδου σύνολα, που μπορούν να συμβάλλουν  σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις .   Η συμβολή τους υπήρξε καθοριστική με την υψηλότατου επιπέδου απόδοσή τους.

Να ευχαριστήσουμε όλους εσάς για την συμβολή σας στις εκδηλώσεις της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ. Πρέπει να δοθεί σημασία στον τρόπο με τον οποίο συμμετέχετε και στηρίζετε τις προσπάθειές μας.
Η κ. Ελένη Καρύδη ανέφερε : Να σταματήσουμε το πογκρόμ στους δρόμους.
Τα τροχαία δεν είναι «Ατυχήματα»,
Μπορούμε να τα σταματήσουμε……………………..
 Χάνονται Άνθρωποι και όχι αριθμοί……………….
Να γίνει αυτή η μέρα,  μια μέρα εκδήλωσης έμπρακτης συγνώμης, από όλους μας, για  τις 1500 ζωές που χάνονται κάθε  χρόνο στο δρόμο στην πατρίδα μας,  γιατί  οι 1500 ζωές έχουν πρόσωπο και όνομα… και δεν είναι αριθμοί
Ο Δημήτρης, ο Μιχάλης, η Καλέτια, η Στέμη ο Ανδρέας,  ο Μανώλης, ο Αναστάσιος ο Χρυσοβαλάντης-Τσαμπίκος, ο Χαράλαμπος, ο Κωνσταντής, ο Σόλωνας, ο Γιάννης, η Αλεξάνδρα, η Ευγενία, ο  Βελισάριος, ο Χρήστος, ο Λουκάς, ο Δημήτρης,  ο Σταμάτης ο Σέργιος , η Βάσω, ο Πάνος, ο Βασίλης, ο Παναγιώτης η  Νεκταρία η Κατερίνα , ο Μάκης, τα 50 παιδιά στην Αίγυπτο, όλα τα παιδιά του κόσμου…  πόνος……………… δάκρυα………………..




video για τις εκδηλώσεις Μνήμης 2012 στη Ρόδο http://www.youtube.com/watch?v=5iFaH2hcnZk

http://www.dimokratiki.gr/article.asp?articleID=20674&catID=18&pubID=1 Συνέντευξη τύπου
http://www.youtube.com/watch?v=nea20zIpFS8&feature=youtu.be video από το δρώμενο στη πλατεία Κύπρου 17/11/2012 για την Ημέρα Μνήμης

https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.10151530291737571&type=1#!/media/set/?set=oa.10151528725637571&type=

Δεν υπάρχουν σχόλια: