Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr16 Νοε 2013

17 Νοεμβρίου 2013: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων
Κάθε χρόνο η Τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως  Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων.  Η  Ημέρα Μνήμης είναι αφιερωμένη στη μνήμη των εκατομμυρίων που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σε τροχαία δυστυχήματα, στις οικογένειες τους και αποτελεί φόρο τιμής στα σωστικά συνεργεία, στην τροχαία, στον ιατρικό και  νοσηλευτικό προσωπικό  που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τραυματικές εμπειρίες από τροχαία δυστυχήματα.
Γιατί είναι αναγκαία η Ημέρα Μνήμης!
Ένα τροχαίο δυστύχημα είναι ένα ξαφνικό, βίαιο, τραυματικό γεγονός, το αποτέλεσμα του οποίου είναι μακροχρόνιο και συχνά μόνιμο. Κάθε χρόνο εκατομμύρια νέα θύματα, αλλά και οι κοντινοί τους άνθρωποι, προστίθενται στα αμέτρητα εκατομμύρια που ήδη υποφέρουν από τις συνέπειες τροχαίων δυστυχημάτων.
Το βάρος της θλίψης και του ανθρώπινου πόνου που βιώνει αυτός ο τεράστιος αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος γιατί πολλά από τα θύματα είναι νεαρά σε ηλικία, πολλά από τα δυστυχήματα θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είχαν προληφθεί και γιατί η συμπαράσταση προς τα θύματα και τις οικογένειες τους είναι συχνά ανεπαρκής, με έλλειψη κατανόησης και δυσανάλογη της απώλειας της ποιότητας ή και της ίδιας της ζωής.
Αυτή η Ημέρα Μνήμης έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει την μεγάλη ανάγκη των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων για κοινωνική αναγνώριση της απώλειας και του πόνου.
Η Ημέρα αυτή είναι επίσης ένα σημαντικό εργαλείο για τις Κυβερνήσεις και για όλους αυτούς των οποίων η πολιτική βούληση, τους  οδηγεί στην λήψη μέτρων για την πρόληψη των αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων και τους  δίνει την ευκαιρία να αποδείξουν το τεράστιο κοινωνικό θέμα, τις επιπτώσεις των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα  τους τραυματισμούς και την επείγουσα ανάγκη για συντονισμένες δράσεις για να σταματήσει το μακελειό. 
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ
Το θησαυροφυλάκιο της μνήμης
Δημιουργούμε πολιτισμό  διαλέγοντας τι επιλέγουμε να θυμόμαστε ή να ξεχνάμε ...
Το να θυμόμαστε τους συγγενείς μας ή τους φίλους που πέθαναν στο δρόμο είναι ένα προσωπικό θέμα. Με το να τους θυμόμαστε, καθένας από εμάς αποτρέπει το γεγονός ο θάνατός τους να σημαίνει απλή  και μόνο εξαφάνιση. Το να λατρέψουμε και να γιορτάσουμε συλλογικά όλες τις προσωπικές μας μνήμες είναι κάτι το διαφορετικό. Είναι μια πράξη πολιτισμού.
 Κάθε μέρα, ο κόσμος κοπιάζει συλλογικά για να πληρώσει εκατομμύρια χιλιόμετρα δρόμων, δισεκατομμύρια οχημάτων και τρισεκατομμύρια γαλόνια καυσίμου. Αυτό είναι δύσκολο να το ξεχάσουμε διότι αυτά τα κόστη συνδέονται στενά με την χρηματοοικονομική κατάσταση του κόσμου.
Το να διασφαλίσουμε μια Μέρα για να θυμόμαστε ότι η πρόσφατή μας ιστορία γράφτηκε με το αίμα πολλών εκατομμυρίων συνανθρώπων σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε και εκτιμάμε τις προσωπικές μας μνήμες. Αλλά σημαίνει, πάνω όλα, ότι θα δημιουργήσουμε πολιτισμό για τις επόμενες γενιές.  
Η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α ΡΟΔΟΥ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, τιμά την Ημέρα Μνήμης από το 2006, οργανώνοντας κάθε χρόνο εκδηλώσεις γι αυτούς που άδικα και βίαια χάθηκαν στην άσφαλτο, αναγνωρίζοντας τον πόνο που βιώνουν οι οικογένειές τους, αλλά και αφύπνισης της κοινωνίας και ευαισθητοποίησης των μελών της σε σχέση με τα θέματα της οδικής ασφάλειας.
Η ιστοσελίδα της Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α ΡΟΔΟΥ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ είναι: http://www.efthita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: