Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr16 Νοε 2013

Χαιρετιμός του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Μαντά για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων

                                                           ΙΑΤΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΥ
                                                                             
Medical Association of Rhodes

Ρόδος 12.12.2013

*      ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΥ
*      ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
*      ΘΕΜΑ : ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Ε.Υ.Θ.ΥΤ.Α

Σ
τις 17 Νοεμβρίου ο κόσμος όλος μνημονεύει την παγκόσμια ημέρα για τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν την ζωή τους χωρίς να είναι ασθενείς.
Το παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου ΕΥ.ΘΥ.Τ.Α. που τα τελευταία χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί τα μέγιστα στο τόπο μας, για μια ακόμα φορά οργανώνει μια εκδήλωση, που είμαι σίγουρος, ότι θα μαγέψει το κοινό της Ρόδου και θα είναι τυχεροί αυτοί που θα παρευρεθούν την Κυριακή εκεί.
Βαρύς εξακολουθεί να παραμένει παρά την πτωτική τάση των τελευταίων χρόνων,  ο φόρος αίματος των τροχαίων στους ελληνικούς δρόμους και στη Ρόδο . Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις (τέταρτη θέση από το τέλος) των χωρών ΕΕ από πλευράς βελτίωσης του επιπέδου οδικής ασφάλειας, με 92 νεκρούς θύματα των τροχαίων ατυχημάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα ενός ακήρυκτου πολέμου, έχουν θετικό πρόσημο  και έχουν ιερό σκοπό ζωής. Όμως παράλληλα, πρέπει να κάνουμε και την αυτοκριτική μας για το πως οδηγούμε εμείς, αλλά και κριτική στους υπεύθυνους πολιτικούς που διαχειρίζονται τους υψηλοτάτους φόρους των πολιτών χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία αφού στη Ρόδο παρουσιάζεται μια εικόνα δρόμων σε πολλά σημεία με σημαντικότατη αστοχία κατασκευής και συντήρησης και με  οφθαλμοφανή  ανεπάρκεια ασφάλειας που διακρίνει  τους ελληνικούς δρόμους αλλά δυστυχώς και αυτούς της  Ρόδου ακόμα σε υψηλό βαθμό .
Εύχομαι σε όλο το ΔΣ της ΕΥ.ΘΥ.Τ.Α να έχει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσει το σημαντικό έργο που επιτελεί.

Για τον ΙΣΡ

Χρήστος Απ. Μαντάς
Πρόεδρος
Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: