Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















16 Μαΐ 2014

Ανοιχτή επιστολή της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ προς Δήμαρχο Ρόδου και Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου μετά την εκλογή τους στις προηγούμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές


                                                               
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, σας εύχεται από καρδιάς να είστε ο καλύτερος Δήμαρχος και ο καλύτερος Περιφερειάρχης στη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης, στον Ενιαίο  Δήμο Ρόδου και στην  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Πιστεύουμε  ότι ο διάλογος και οι δεσμεύσεις, οι οποίες θα αναληφθούν μπορούν να συμβάλουν στην βελτίωση ζητημάτων οδικής ασφάλειας. Πιστεύουμε όμως, ότι για να λυθούν ζητήματα οδικής ασφάλειας θα πρέπει να θέσουμε τα προβλήματα και τις απόψεις μας, να συζητήσουμε, να σχεδιάσουμε, να προγραμματίσουμε ώστε με τις συνεχείς παρεμβάσεις μας και με τη πολιτική βούληση να έχουμε αποτελέσματα, ελπίζοντας σε ευαισθησίες, όταν χώρες της Ε.Ε πέτυχαν τους στόχους μειώνοντας τα τροχαία δυστυχήματα κατά 50%, συνεργαζόμενοι  μεταξύ τους, ώστε να μειωθεί δραστικά η μάστιγα των τροχαίων, ενώ στη χώρα μας και στη περιοχή μας οι στατιστικές είναι αμείλικτες.

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και γεωμετρία των οδών. Υπάρχουν τόσο στο Εθνικό, το Επαρχιακό όσο και στο Δημοτικό Οδικό δίκτυο σημεία καρμανιόλες. Στα σημεία αυτά έχουμε συγκέντρωση  θανατηφόρων δυστυχημάτων ή σοβαρών ατυχημάτων. Τα σημεία έχουν επισημανθεί τόσο από την τροχαία, όσο και από τεχνικές μελέτες χωρίς μέχρι σήμερα να παίρνεται από τους αρμόδιους κανένα ουσιαστικό μέτρο. Επί τέλους η άμεση μελέτη και η υλοποίηση των λύσεων που θα προκύψουν επιβάλλεται  για να μη θρηνούμε και άλλα θύματα.

Βασικότερες αιτίες που οδηγούν σε ατύχημα είναι η έλλειψη ορατότητας και η κακή γεωμετρία. Ο γεωμετρικός σχεδιασμός των οδών πρέπει τόσο κατά την διεύθυνση του άξονα της οδού (καμπυλότητα και κατά μήκος κλίσεις) όσο και κάθετα σε αυτόν (επικλήσεις) να ακολουθεί κάποιους στοιχειώδεις κανόνες που κατ’ αρχήν να εμπνέουν μια αίσθηση ασφάλειας στον οδηγό. Όσοι έχουν βρεθεί και οδηγήσει στο εξωτερικό (Γερμανία, Γαλλία κλπ) σίγουρα θα έχουν να πουν για την σιγουριά που αισθάνεται κανείς όταν οδηγεί σε οδό με σωστό σχεδιασμό. Η τήρηση των κανόνων αυτών είναι αυτονόητες και παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά σημεία στο δίκτυο του νησιού μας που θα έλεγε κανείς πως σχεδιάστηκαν ειδικά για να είναι επικίνδυνα

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και σημάνσεις. Οι σημάνσεις (κάθετες και οριζόντιες, της ρύθμισης κυκλοφορίας , όσο και οι πληροφοριακές) αποτελούν βασικό κυκλοφοριακό εργαλείο, που η ποιότητα και η πληρότητά τους βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό την οδική ασφάλεια. Δυστυχώς στην περιοχή μας όσες έχουν απομείνει  βρίσκονται στο επίπεδο κυκλοφορίας του έτους 1960 και πολλές άπαυτες παραπέμπουν σε βομβαρδισμένες περιοχές. Η άμεση μελέτη και εφαρμογή επιβάλλεται και όχι μόνο για λόγους οδικής ασφάλειας.

Οι σημάνσεις δεν θα πρέπει να είναι ελλιπείς αλλά ούτε και υπερβολικές. Η σύγχυση που μπορεί να προκληθεί σε έναν οδηγό όταν εκείνος λαμβάνει περισσότερες πληροφορίες από όσες χρειάζεται ίσως οδηγήσουν δε ατυχή αποτελέσματα. Οι ιεράρχηση τόσο των πληροφοριών αλλά και η θέση στις οποίες θα τοποθετηθούν είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τον ντόπιο αλλά περισσότερο και για τον επισκέπτη.

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και συντήρηση οδικού δικτύου. Το οδικό δίκτυο είναι ένα εργαλείο ζωτικής σημασίας, οικονομικής , κοινωνικής πολιτιστικής δραστηριότητας των ανθρώπων, εργαλείο, το οποίο κατά την κατασκευή του εμφανίζει, δυστυχώς για την περιοχή μας πολλές φορές αστοχίες, κατά τη  χρήση του φθείρεται, σε ακραίες περιπτώσεις καταστρέφεται. Για τους λόγους αυτούς πιθανά και άλλους χρειάζεται συνεχή και τακτικό έλεγχο, συνεχή και τακτική συντήρηση και άμεση παρέμβαση στις περιπτώσεις καταστροφών. Είναι απαραίτητη επόμενα μια μόνιμη υπηρεσία, η οποία ολοκληρωμένα θα έχει την δυνατότητα μελέτης και άμεσης επέμβασης στις ανωτέρω περιπτώσεις. Η υπηρεσία αυτή δεν μπορεί παρά είναι δημόσια με αυστηρό κανονισμό λειτουργίας.
Σε μεγάλο βαθμό η συντήρηση του οδικού δικτύου είναι απόρροια της κακής ποιότητας κατασκευής. Αυτό που ο απλός οδηγός βλέπει είναι η τελική στρώση υλικού (άσφαλτος) ωστόσο κάτω από αυτήν αλλά και εκατέρωθεν της υπάρχουν (ή θα πρέπει να υπάρχουν) έργα υποδομής με αυστηρούς κανόνες και προδιαγραφές. Για παράδειγμα η σωστή επιλογή ενός διαβαθμισμένου υλικού που θα αποτελέσει το επίχωμα κατά την κατασκευή μιας νέας οδού σε συνδυασμό με την προσεκτική συμπύκνωσή του (πάτημα με οδοστρωτήρα) είναι αυτό που θα αποτρέψει την καθίζηση της ασφάλτου στις συνθήκες καθημερινής λειτουργίας της αλλά κυριότερα θα αποτρέψει την καταστροφή του οδοστρώματος σε ένα έκτακτο γεγονός (ισχυρή βροχόπτωση). Επομένως θα πρέπει η φιλοσοφία της συντήρησης να ξεκινά από τη φάση της κατασκευής μιας οδού ώστε η πιθανότητα αστοχίας να αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει.       

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και έργα επί των οδικών δικτύων. Η εξυπηρέτηση του υπερκέρδους για τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, η οποία εκφράζεται με την  προχειρότητα, την έλλειψη στοιχειώδους προγραμματισμού, την διαιώνιση έργων, τα οποία μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί σε ένα σύντομο  χρονικό διάστημα  είναι η εικόνα των έργων, τα οποία κατασκευάζονται τα τελευταία χρόνια στο οδικό δίκτυο της περιοχής μας. Τα «έργα» αυτά με τις πρόχειρες ή ανύπαρκτες σημάνσεις, με την παραμονή τους σε ημιτελή κατάσταση επιβάρυναν σε υπέρμετρο βαθμό την ήδη ελλιπή οδική ασφάλεια με σοβαρά δυστυχήματα και πολλά ατυχήματα. Επί τέλους τι άλλο θα πρέπει να γίνει για να επιβληθούν οι προδιαγραφές ασφάλειας για την κατασκευή έργων επί των οδικών δικτύων. Κατά την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης μεταξύ του κύριου του έργου (κράτος στην ευρύτερή του μορφή) και του Εργολάβου δεν γίνεται μνεία μόνο στο τιμολόγιο του έργου και την περιγραφή των εργασιών, αλλά επιπλέον αναφέρονται ρητά διατάξεις που θα πρέπει να τηρούνται ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια του εκάστοτε εργοταξίου όχι μόνον για τους εργαζόμενους αλλά και για τους διερχόμενους. Οι διερχόμενοι μπορεί να είναι απλά κάποιοι πεζοί, μπορεί να είναι στο ποδήλατο τους και φυσικά μπορεί να είναι οδηγοί σε τμήμα της εθνικής οδού. Οι διατάξεις αυτές αποτελούν δεσμευτικό στοιχείο και προϋπόθεση για την περαίωση ενός έργου. Η ευθύνη της πολιτείας που με τα κατάλληλα όργανα επιβλέπει την εκτέλεση των εργασιών (Τεχνικές Υπηρεσίες, Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης κλπ) δεν σταματάει στην απλή πιστοποίηση ενός λογαριασμού αλλά θα πρέπει να προχωρά στον ουσιαστικό έλεγχο όλων των συμβατικών υποχρεώσεων του Εργολάβου, παράμετρος των οποίων είναι και η εφαρμογή όλων των κανονισμών και νομοθεσίας που αφορούν στην ασφάλεια των διερχομένων.

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και πορεία των έργων, έχοντας γνώση για την πορεία των έργων επί της Εθνικής Οδού Ρόδου-Λίνδου, τίθεται το ερώτημα ποια η πορεία των έργων,  εάν τηρείται το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και ποιο οι δικλείδες ασφαλείας για την καθυστέρηση του έργου και επί πλέον εάν τηρούνται οι υποχρεώσεις της εργοληπτικής εταιρείας. 

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και συγκρότησης επιτροπής παρακολούθησης του ‘Έργου. ( Ν-1418/84 αρθ-6 παρ.4, ΦΕΚ -23 /Α/29-2-84)  Σε περίπτωση κατασκευής σημαντικών έργων συγκροτείται επιτροπή παρακολούθησης του έργου.  Η επιτροπή έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και παρακολουθεί την εφαρμογή της μελέτης ή την αιτιολογημένη αποδοχή προτεινόμενων τροποποιήσεων αυτής την τήρηση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής τη διαμόρφωση του κόστους την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής του χώρου εργασίας την τήρηση των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και γενικά την πορεία του έργου. Η επιτροπή συνιστάται και συγκροτείται από όργανα υπηρεσίας εκπροσώπους των ΟΤΑ των φορέων που θα χρησιμοποιήσουν τα έργα ή και τυχόν άλλων κοινωνικών φορέων. Ο χαρακτηρισμός των έργων ως  « σημαντικών έργων » για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής γίνεται από τον κύριο του έργου ο οποίος και συγκροτεί την επιτροπή. Η επιτροπή λειτουργεί και ενεργεί σύμφωνα με όσα ορίζονται με ΠΔ 609/2008 άρθρο 3. Η επιτροπή μπορεί να συγκροτηθεί από το στάδιο μελέτης.

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και διαφημιστικές πινακίδες. Πέρα από την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για την αφαίρεση των διαφημιστικών πινακίδων από το οδικό δίκτυο υπάρχει και η ανάγκη της παραπέρα αδειοδότησης. Ποιος θα τις αφαιρέσει ,ποιος και με τι τρόπο θα δόσει τις νέες άδειες; Είναι δυνατόν να υπάρξουν νέες άδειες. Σε πολλές χώρες του κόσμου τα στοιχεία που επιλέγονται να τοποθετηθούν εκατέρωθεν της οδού είτε είναι στύλοι φωτισμού είτε απλές πληροφοριακές πινακίδες είναι μελετημένα στατικά με τέτοιο τρόπο ώστε σε περίπτωση πρόσκρουσης αυτοκινήτου επάνω σε αυτά το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αστοχήσει να είναι το στοιχείο αυτό (στύλος ή επιγραφή). Με τον τρόπο αυτό η ενέργεια της σύγκρουσης ανακουφίζεται και αναλώνεται στην παραμόρφωση των παραπάνω στοιχείων με ευμενή αποτελέσματα για την σωματική ακεραιότητα των επιβαινόντων. Σε αντίθετη περίπτωση, μιας δηλαδή ιδιαίτερα ανθεκτικής κατασκευής, η έκλυση ενέργειας θα γινόταν μόνο από το προσκρουόμενο όχημα με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τους επιβαίνοντες. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν για να επισημανθεί πόσο προσεχτικοί πρέπει να είμαστε στην τοποθέτηση στοιχείων κοντά στην οδό πόσο μάλλον όταν αυτά τα στοιχεία είναι αυθαίρετες πινακίδες διαφημιστικές που από τη μια αποπροσανατολίζουν τον οδηγό ενώ παράλληλα αποτελούν μόνιμο κίνδυνο σε μια πιθανή εκτροπή ενός οχήματος.       

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και κόμβοι εισόδου στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο.  Η ανάγκη ύπαρξης ασφαλούς εισόδου και εξόδου από τους κόμβους στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο αναδεικνύεται άμεσης μελέτης και υλοποίησης για την σοβαρή βελτίωση της ασφάλειας στην κυκλοφορία. Εκτός των παραπάνω απαιτείται η πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας στην υποχρέωση κατασκευής κόμβου εισόδου-εξόδου σε οποιοδήποτε κατάστημα κείται επί της επαρχιακής ή εθνικής οδού. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια από το ΥΠΕΚΑ (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του υπουργείου να βρεθεί και τρόπος να διαμορφωθούν στις κατοικίες που βρίσκονται επί επαρχιακής οδού σωστές είσοδοι – έξοδοι μέσα από τον κατάλληλο σχεδιασμό ενός τύπου κόμβου που να αποτρέπει την πιθανότητα ατυχήματος

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και κυκλοφορία οχημάτων και πεζών. Οι πόλεις μας έχουν διαμορφωθεί με την αντίληψη και την νοοτροπία της προτεραιότητας των οχημάτων (τελευταία ούτε και γι΄αυτά) , ο πεζός έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Πρέπει να υποκλίνεται στο τροχοφόρο. Τα πεζοδρόμια είναι κατασκευασμένα για τα δένδρα, τους στύλους φωτισμού τα διαφημιστικά των στάσεων, τα τραπεζοκαθίσματα,  για πρόχειρη στάθμευση των οχημάτων κλπ. Οι διαβάσεις των πεζών χωρίς τις σχετικές οριζόντιες και κάθετες σημάνσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πεζός κατεβαίνει στο οδόστρωμα για να περπατήσει. Η πραγματικότητα αυτή με την υπέρμετρη αύξηση των οχημάτων, τα κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της πόλης, την έλλειψη χώρων στάθμευσης δημιουργούν συνθήκες αφόρητες για τους πεζούς και τους οδηγούς των οχημάτων.     

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και δημόσια συγκοινωνία. Η στενή εξυπηρέτηση ορισμένων κλαδικών συμφερόντων η αδιαφορία για το σύνολο του κόσμου μονίμου κατοίκου ή τουρίστα οδήγησε στην υποβάθμιση των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς , στην υποβάθμιση του βασικού παράγοντα μετακίνησης και εξυπηρέτησης του κόσμου. Οι περιφερειακοί οργανωμένοι χώροι στάθμευσης, η πυκνή, ευέλικτη, φθηνή, δημόσια συγκοινωνία είναι από τους κύριους παράγοντες εξυγίανσης της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης. Δεν υπάρχει πολιτισμένη πόλη στον κόσμο, που να μη έχει εξασφαλίσει αυτό το βασικό στοιχείο οξυγόνωσης. Δημιουργία Μ.Μ.Μ με πυκνά δρομολόγια ανάλογα με το σχεδιασμό της περιοχής του Ενιαίου Δήμου.

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Δια Βίου Ενημέρωση-Εκπαίδευση. Τα θεμέλια της καλής υγείας και ασφάλειας. οικοδομούνται από νωρίς στη ζωή μας σε ένα υγιές και οργανωμένο περιβάλλον το οποίο  μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τη στάση του πολίτη απέναντι στα ζητήματα ασφάλειας σε σχέση με το Οδικό Περιβάλλον. Ανεξάρτητα από την ηλικιακή του ομάδα μπορεί να εκπαιδευτεί  και να αναπτύξει γνώσεις, δεξιότητες, συμπεριφορές και κίνητρα, ώστε να ενεργεί με τρόπους για την προσωπική του οδική ασφάλεια και των άλλων ανθρώπων. Προβάλλεται ως επιτακτική ανάγκη να ληφθεί υπόψη, ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να εξασφαλίσουμε ένα απόλυτα ασφαλές Οδικό Περιβάλλον, αφού από τον τρόπο δομής, λειτουργίας και διαχείρισης του καθίσταται πάντα επικίνδυνο και απειλητικό για τη Δημόσια Υγεία. Είναι ωφέλιμο να υπάρξει συνεργασία και διαβούλευση όλων των εμπλεκομένων, είναι πρόκληση να προάγουμε τέτοιες διαδικασίες για να αναπτύξουμε μια άλλη οδική κουλτούρα που θα αντιπροσωπεύει και τον περιορισμό των οδικών ατυχημάτων αλλά και τον πολιτισμό μας.

 ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και λειτουργία γραφείου,  σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Πολιτών στην Οδική Ασφάλεια

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και αστυνόμευση. Συνεργασία με την Αστυνομική Δ/νση Δωδεκανήσου για συστηματική-συνεχή αστυνόμευση, άσκηση ολοκληρωμένης και ορθολογικής πολιτικής για την πρόληψη των ατυχημάτων και αποτελεσματική εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων.

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και παρέμβαση στο ατύχημα. Αναδεικνύεται η ανάγκη δημιουργίας οργανωμένου συστήματος συλλογής στοιχείων κυκλοφορίας για τη συγκέντρωση αξιόπιστων στοιχείων έκθεσης στον κίνδυνο-ατύχημα, για την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων που σε αρκετές περιπτώσεις ανατρέπουν τις γενικές εντυπώσεις που εσφαλμένα δημιουργούνται από την εξέταση των απόλυτων αριθμών και στατιστικών στοιχείων.

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και η σημασία του οδικού  φωτισμού. Όταν τα στατιστικά των οδικών ατυχημάτων αναλύονται, υπάρχουν αναπόφευκτα αρκετοί αιτιολογικοί παράγοντες. Οι περισσότεροι από αυτούς αφορούν την υποδομή του οδικού δικτύου, του οδικού περιβάλλοντος  και του ανθρώπινου παράγοντα.

Ένας παράγοντας στον οποίο δεν έχει δοθεί η απαραίτητη βαρύτητα αποτελούν τα επίπεδα περιβαλλοντικού φωτισμού κατά τη σύγκρουση. Η σοβαρότητα των ατυχημάτων εξαρτάται άμεσα από τα επίπεδα φωτισμού των δρόμων  ιδιαίτερα τη νύχτα αφού τριπλασιάζεται σε δρόμους που δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός ή ο οδικός φωτισμός  από μόνος του δημιουργεί προβλήματα κατά την οδήγηση.

 ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και γραφείο κίνησης Ενιαίας Δημοτικής Αστυνομίας, έλεγχος οχημάτων

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ανάπτυξη προγράμματος μεταφοράς μαθητών στη πόλη ιδιαίτερα στο κέντρο (υποστηρίζεται στη Κύπρο από το Υπουργείο Μεταφορών) με στόχο την μείωση εισόδου μεγάλου όγκου αυτοκινήτων σε συνεννόηση και διαβούλευση με τους Διευθυντές και Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των αντίστοιχων Σχολείων

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ανάπτυξη σχεδίων αστικής κινητικότητας.

  • CAR-SHARING ( κοινόχρηστο αυτοκίνητο ), υποστηρίζεται στην Ελλάδα από το Κ.Α.Π.Ε
  • ΕASYBIKE ( κοινόχρηστα ποδήλατα πόλης) παρέχει στους πολίτες εύκολη λύση κίνησης στον αστικό ιστό με πολύ μικρό κόστος και αρκετές πόλεις στη χώρα μας το υποστηρίζουν
  • Κατασκευή ποδηλατοδρόμων στα πρότυπα Ευρωπαϊκών χωρών με διαγωνισμό

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Ανάληψη δράσεων για τη Δεκαετία 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια. Σχεδιασμός για συγκεκριμένα σχέδια που θα πρέπει να αναπτυχτούν και να ανακοινωθούν κατά την έναρξη της Δεκαετίας.

Τελειώνοντας η  ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχοντας συνεργασία με Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους Οργανισμούς και φορείς,  εκτιμά και προσβλέπει να συνεργαστεί μαζί σας, προσφέροντας την ειδίκευσή της, τη σκληρή δουλειά και το πάθος- για τον σκοπό στην μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων και του ανθρώπινου πόνου στην πόλη που ζούμε στην περιοχή που κυκλοφορούμε. Ο κ. Εtienne Krug Δ/ντής Πρόληψης των Ατυχημάτων και Αναπηριών του Π.Ο.Υ, πιστεύει ότι οι Μ.Κ.Ο Οδικής Ασφάλειας, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προάσπιση της, σε Εθνικό και Τοπικό επίπεδο.

Η συμμετοχή της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ στο σχεδιασμό έργων και στην λήψη αποφάσεων που άπτονται της Οδικής Ασφάλειας,  πιστεύουμε ότι θα συμβάλει καθοριστικά, έχοντας ρόλο συμβουλευτικό με γνώμονα και όραμα μόνο τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων και του ανθρώπινου πόνου.

« Η αλλαγή δεν θα συμβεί έτσι ξαφνικά, προωθείται από άνδρες και γυναίκες που το πνεύμα τους προκαλείται και εμπνέεται να δημιουργήσει μια διαφορά»       Olanrewaju Osho, Safety Alliance, Nigiria

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ

                                                                   

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: