Με αφορμή το τραγικό περιστατικό του θανάτου δύο νέων ανθρώπων το ξημέρωμα της πρωτοχρονιάς μετά από την πτώση του αυτοκινήτου τους σε κανάλι στην περιοχή Μεσολογγίου (ΕΔΩ)  διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές ανέλαβαν να εξιχνιάσουν το θέμα με τον δικό της η κάθε μια τρόπο.
Πρωτοπόρο όπως πάντα στα ζητήματα οδικής ασφάλειας το κανάλι Ε που πρωτοστατεί στην παράνομη υπαίθρια διαφήμιση  (ΕΔΩ) ήρθε να μας διαφωτίσει πως όχι μόνο οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες αλλά ούτε και το αλκοόλ αποτελεί κίνδυνο για την οδήγηση.
Μέλος του συλλόγου μας, η Έρση Παπαχριστοπούλου,  που έτυχε να παρακολουθήσει  την συγκεκριμενη εκπομπή προσπάθησε  χωρις επιτυχία να παρέμβει αλλα παρα τις υποσχέσεις αυτό στάθηκε αδύνατο. Μας γράφει λοιπόν, για να μαθαίνουμε και μεις  τις επιστημονικες εξελίξεις:
«Προς  αποκατάσταση  των ανακριβειών που ειπώθηκαν από την   κ . Στεφανιδου στην εκπομπή   της 4ης Ιανουαρίου 2016 σχετικά με την επιρροή του αλκοόλ στην οδήγηση…
Συγκεκριμένα η δημοσιογράφος του Ε  αναφερόμενη στην εξαφάνιση των δυο νέων στο Μεσολόγγι και εξαντλώντας μέσα από το ρεπορτάζ   όλους τους λόγους εξαφάνισης αναφέρθηκε και στην χρήση του αλκοόλ και στην ποσότητα που θα μπορούσαν να έχουν καταναλώσει τα δυο νέα παιδιά εκείνο το μοιραίο για τη ζωή τους  βράδυ, για να καταλήξει ότι « με 5-6 ποτά δεν λες κάποιον μεθυσμένο». Δηλαδή μπορείς να πιεις μερικά ποτά και ταυτόχρονα να μπορείς να οδηγείς με ασφάλεια.
Να σημειωθεί ότι η εκπομπή της κ Στεφανιδου λογω της ώρας προβολής της έχει μεγάλη θεαματικότητα …..θα μπορούσαν να την παρακολουθούν επίδοξοι και μελλοντικοί νέοι οδηγοί, .άνθρωποι που έχουν χάσει δικούς τους από την χρήση αλκοόλ κατά την οδήγηση , οδηγοί που ακόμα αμφιταλαντεύονται για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην οδήγηση
Παραθέτω για την κυρία Στεφανιδου, αλλά κυρίως γι αυτους που οδηγούν τα επίσημα στοιχεία σχετικά  με τα  επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα ανάλογα με το πόσο θα πιεί κανείς,  γιατί ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ.alc
Στη Ελλάδα το ανώτατο επιτρεπτό όριο αλκοόλ στο αίμα οδηγού είναι  το 0.5. Επίπεδο από 1.1 και πάνω (4-5 ποτά) συνεπάγεται εκτος των άλλων την επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για έξη μήνες. Το 0.5 είναι το ανώτατο όριο που προτείνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και εχουν υιοθετήσει οι περισσότερες χώρες του πλανήτη, ενώ αρκετες έχουν θέσει ακόμα μικρότερα όρια. Σημαντικά χαμηλότερα ή μηδενικά όρια έχουν θέσει πολλές χώρες ιδιαίτερα για τους νέους.
Σύμφωνα με το NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) των ΗΠΑ oι επιπτώσεις κατανάλωσης «χαμηλής ποσότητας» αλκοόλ (μέχρι τρία ποτήρια το πολύ) συνοψίζονται  παρακάτω: αλκοολ - οδηγηση                                                                            Ενώ  η αύξηση πιθανότητας εμπλοκής σε τροχαίο δυστύχημα ανάλογα με την κατανάλωαη αλκοόλ αποκαλύπτει την διάσταση απόψεων ανάμεσα στο NHTSA και την κα Στεφανίδου. Οι άσχετοι Αμερικάνοι υπολογίζουν ότι ένας άνθρωπος που έχει καταναλώσει 5-6 ποτά (συγκέντρωση >1 mg/ml στο αίμα), που εδώ (στα ελληνικά ΜΜΕ) «δεν τον λες μεθυσμένο» έχει πάνω από 50 φορές αυξημένη πιθανότητα να εμπλακεί σε τροχαίο.
ΑΛ ΨΥ 3Για μια αναλυτική ενημέρωση πάνω στο θέμα μπορείτε να δείτε την ενδιαφέρουσα μελέτη του Γενικού Χημείου του Κράτους της Κύπρου, «Αλκοόλ -Φάρμακα -Ναρκωτικά και Οδήγηση»: ΕΔΩ 
Αφίσα του Δημήτρη Αρβανίτη
Αφίσα του Δημήτρη Αρβανίτη

Πηγή: www.soste.gr