Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr18 Αυγ 2017

FIA Action for Road Safety

Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια.
Μπορεί να αναφερόμαστε διαρκώς στα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας, όμως αυτό το θλιβερό προνόμιο δεν είναι μόνο ελληνικό, αν και παραμένουμε σε σαφώς χειρότερη μοίρα από την πλειονότητα των χωρών του λεγόμενου "προηγμένου κόσμου" σε Ευρώπη και Αμερική. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 50 εκατομμύρια τραυματίζονται σε ετήσια βάση. Αυτό αναλογεί σε 3000 νεκρούς την ημέρα, μεταξύ των οποίων οι 500 είναι παιδιά, γεγονός απαράδεκτο σε ανθρωπιστικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο για τις κοινωνίες.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η FIA (Federation International Automobile) ξεκίνησε τη δράση "FIA Action for Road Safety" , στο πλαίσιο υποστήριξης της δράσης των Ηνωμένων Εθνών "UN Decade of Action for Road Safety" (Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια) η οποία βασίζεται σε 4 άξονες:
1. Σημαντικές συνεργασίες επί του θέματος με Διεθνείς Οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Παγκόσμια Τράπεζα και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.
2. Υποστήριξη δράσεων ενός δικτύου αυτοκινητιστικών οργανισμών και Σωματείων ανά τον κόσμο, μέσω του FIA Grant Programme που θεσμοθετήθηκε το 2012 και βοηθά τα επιμέρους Σωματεία να πραγματοποιούν δράσεις για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας σε τοπικό επίπεδο.
3. Κινητοποίηση όλων των ομάδων και αθλητών του Παγκόσμιου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (Formula 1, Ράλλυ, Αγώνες Πίστας, Rallycross κλπ.), που αποτελούν πρότυπα για πολλά νέα άτομα ανά τον κόσμο.
4. Δημιουργία συνεργασιών και κινητοποίηση σημαντικών φορέων ανά τον κόσμο, μέσω πρωτοβουλιών που απορρέουν από την ίδια την FIA, όπως η Δημιουργία των 10 Χρυσών Κανόνων, σε μια προσπάθεια για την επίτευξη μεγαλύτερης ασφάλειας στους δρόμους.
Το FIA Action for Road Safety δημιουργήθηκε το 2011 στο πλαίσιο υποστήριξης του UN Decade of Action for Safety, για την περίοδο 2011-2020. Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι να βοηθήσει ώστε έως το 2020, να έχουν σωθεί 5 εκατομμύρια ζωές και να έχουν αποφευχθεί περί τα 50 εκατομμύρια τραυματισμοί. Μέσω αυτής της εκστρατείας, η FIA στηρίζει την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών μέσω του παγκόσμιου δικτύου Σωματείων που διαθέτει, καθώς επίσης και μέσω της εμπλοκής της στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Το FIA Foundation μάλιστα, δέχθηκε να χρηματοδοτήσει αυτή την προσπάθεια με το ποσό του ενός εκατομμυρίου Ευρώ ετησίως. 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: