Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















13 Ιαν 2020



Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις, για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας όσον αφορά στην κατηγορία των νέων ανθρώπων (18-24 ετών), που αποτελούν την πιο ευάλωτη κατηγορία στα τροχαία ατυχήματα.

Στην κορυφή των προτάσεων βρίσκεται η περαιτέρω επιμονή στην αποφυγή της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, η επιπλέον εξάσκηση στην αποφυγή κινδύνων και η βελτίωση του τρόπου εκπαίδευσης των οδηγών κατά τη διαδικασία απόκτησης άδειας οδήγησης, αποτελούν τις κύριες κατηγορίες που εστιάζουν οι άνθρωποι του ETSC.

Σύμφωνα με τις έρευνες, υπολογίζεται ότι 3800 άνθρωποι ηλικίας 18-24 ετών χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στους δρόμους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στιγμή που η συγκεκριμένη, είναι η κυριότερη αιτία θανάτου για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. 
Σύμφωνα με αναφορά που δημοσίευσαν από κοινού το ETSC και το Συμβουλευτικό Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο Ασφάλειας στις Μεταφορές του Ηνωμένου Βασιλείου UK (Parliamentary Advisory Council for Transport Safety - PACTS), οι νέοι άνθρωποι (οδηγοί και αναβάτες) αντιμετωπίζουν ένα μοναδικό συνδυασμό παραγόντων, που οδηγούν σε περισσότερες συγκρούσεις και θανάτους, σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία χρήστες των δρόμων.
Οι παράγοντες αυτοί είναι βιολογικής και κοινωνικής φύσεως, αφού από τη μία οι οδηγοί ηλικίας 15-25 ετών οδηγούν με μεγαλύτερο ρίσκο, είτε λόγω αυξημένης κοινωνικής δραστηριότητας είτε ως αντίδραση στην πίεση από συνομήλικους. 
Σημαντικό ρόλο παίζει φυσικά η απειρία, αφού οι νέοι οδηγοί είναι χειρότερη στην αντίδραση απέναντι σε πιθανό κίνδυνο, ή δε γνωρίζουν πολύ καλά πώς να οδηγήσουν ένα αυτοκίνητο ή μια μοτοσικλέτα, σε εξειδικευμένες συνθήκες πρόσφυσης ή καταστάσεις. 
Επιπλέον, η απόσπαση προσοχής ή οι καταχρήσεις αποτελούν σημαντικούς παράγοντες, αφού οι νέοι είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, καθώς επίσης και να αποσπαστεί η προσοχή τους από συσκευές εντός του αυτοκινήτου όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα που πλέον διαθέτουν προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητας όπως το σερφάρισμα στο Internet. 
Όλα τα παραπάνω, μπορούν να προκαλούσαν και κούραση στους οδηγούς, που παρά το νεαρό της ηλικίας θα επηρεαστούν αρνητικά.
Όσον αφορά στα αυτοκίνητα, οι νέοι οδηγούν συνήθως μικρότερα ή παλαιότερα μοντέλα, που έχουν μικρότερη παθητική ασφάλεια και έλλειψη τεχνολογιών ασφαλείας, σε σύγκριση με τα πιο νέα μοντέλα, ενώ η χρήση ζώνης ή προστατευτικών ρούχων στην περίπτωση μοτοσικλέτας από τους νέους, δε γίνεται σε μεγάλο ποσοστό. Μάλιστα, υπάρχουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχεδόν οι μισοί νέοι που χάνουν τη ζωή τους είναι αναβάτες, παρόλα αυτά δεν έχει υπάρξει κάποια σαφής πολιτική ή έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα.
Η αναφορά του ETSC και του PACTS κατέληξε σε ορισμένες προτάσεις, για τη βελτίωση της ασφάλειας των νέων οδηγών και αναβατών, που χωρίζονται σε υποενότητες:
  •  Γενικά μέτρα: Χώρες με αυξημένα όρια Οδικής Ασφάλειας έχουν επίσης πιο ασφαλείς νέους χρήστες των δρόμων. Η βελτίωση στην αστυνόμευση των ορίων ταχύτητας και αλκοόλ, καθώς και η χρήση ζώνης, προστατεύουν ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.
  • Εκπαίδευση και επιμόρφωση: Συνίσταται η θεσμοθέτηση ειδικής εκπαίδευσης όσον αφορά στην αντίληψη του κινδύνου, η επέκταση της τυπικής εκπαίδευσης για την απόκτησης άδειας οδήγησης αυτοκίνητου ή μοτοσικλέτας, καθώς επίσης και η ενθάρρυνση των νέων οδηγών, να κάνουν τα πρώτα τους χιλιόμετρα έχοντας δίπλα κάποιον πιο έμπειρο, προκειμένου να μεταφέρει τις γνώσεις του και να τους βοηθήσει να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπειρία πιο γρήγορα.
  • Συστήματα άδειας και τεστ: Προτείνεται η υιοθέτηση συστημάτων αδειοδότησης κυκλοφορίας που ενθαρρύνουν τους νέους να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπειρία μειώνοντας το ρίσκο, μέσω του περιορισμού της οδήγησης κατά τη διάρκεια της νύχτας ή με άλλους επιβάτες. Επίσης, να εξασφαλιστεί ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, οι εξεταστές να διαπιστώνουν τη ασφάλεια που παρέχεται μέσω συστημάτων όπως ένα σύστημα αυτόνομης οδήγησης. Ακόμη, προτείνεται η περαιτέρω μείωση του κατώτατου ορίου χρήσης αλκοόλ για όλους τους νέους και αρχάριους οδηγούς.
  • Πιο ασφαλή οχήματα και τηλεματική: Προτείνεται η ενθάρρυνση των νέων ανθρώπων να χρησιμοποιήσουν πιο ασφαλή αυτοκίνητα και βοηθητικές τεχνολογίας, μέσω της περαιτέρω διερεύνησης του συνδέσμου ανάμεσα σε ασφάλεια που βασίζεται σε υπηρεσίες τηλεματικής και ασφαλή οδήγηση.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC Antonio Avenoso δήλωσε: 
"Με χιλιάδες ζωές νέων ανθρώπων να χάνονται τραγικά κάθε χρόνο στην Ευρώπη, χρειαζόμαστε άμεση δράση από αυτούς που ασκούν πολιτική, ώστε να εισαχθούν έξυπνα, φθηνά και αποτελεσματικά μέτρα που μπορούν να μειώσουν αυτούς τους αριθμούς. 
Μια σημαντική ευκαιρία για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας όσον αφορά στους νέους παρουσιάζεται τώρα, με την πολυαναμενόμενη βελτίωση των προτύπων ασφαλείας για τα νέα αυτοκίνητα. Είναι καιρός αποτελεσματικά συστήματα όπως τα Intelligent Speed Assistance, Automated Emergency Braking και Seat Belt Reminders σε όλες τις θέσεις, να προσφέρουν με τον βασικό εξοπλισμό όλων των οχημάτων και όχι ως προαιρετικά, για μερικούς τυχερούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: