Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr19 Μαρ 2020

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: WHO’s this guy?

Τον τελευταίο καιρό όλο και συχνότερα από τα ΜΜΕ αλλά και τα κυβερνητικά χείλη πύκνωσαν εντυπωσιακά οι αναφορές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Π.Ο.Υ (W.H.O), οργανισμός που λειτουργεί αδιαλείπτως πάνω από 70 χρόνια και οι οδηγίες που κατά καιρούς εκδίδει δεν χαίρουν και ιδιαίτερης εκτίμησης – προβολής στη χώρα μας, για να μη μιλήσουμε για εφαρμογή.
Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα και η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ από την πρώτη στιγμή της συγκρότησης τους, εδώ και χρόνια στηρίχτηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στις πρωτοβουλίες και τα ντοκουμέντα του Π.Ο.Υγείας για το θέμα της Οδικής Ασφάλειας. Με μηδαμινή ανταπόκριση από τις κατά καιρούς κυβερνήσεις και ελάχιστη ανταπόκριση από τα ΜΜΕ. (Εξαίρεση η απόφαση του πρώην προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση να τυπώσει το τυπογραφείο της Βουλής σε 10.000 αντίτυπα και να διανείμει δωρεάν στις εμπλεκόμενες με το θέμα υπηρεσίες το εγχειριδίου του ΠΟΥ, SAVE Lives – Δέσμη Μέτρων για την Οδική Ασφάλεια, που μετέφρασε και ετοίμασε τεχνικά ο Πανελλαδικός Σύλλογος SOS-Τροχαία Εγκλήματα- Διαβάστε το: ΕΔΩ)

Οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις του Π.Ο.Υγείας  από το 2000 για ένα παγκόσμιο συντονισμό με στόχο την δραστική μείωση των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους αγνοήθηκαν παντελώς από τις ελληνικές κυβερνήσεις με χαρακτηριστικό γεγονός την απουσία Ελλήνων υπουργών και από τις τρείς Παγκόσμιες Διυπουργικές Συναντήσεις για την Οδική ασφάλεια που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα το 2009, στη Βραζιλία το 2015 και στη Σουηδία το 2020 (Στοκχόλμη 19 & 20 Φεβρουαρίου 2020).
Είναι αμφίβολο αν υπήρξε άλλη χώρα του πλανήτη που να επέδειξε τέτοια συνέπεια στην αδιαφορία της γι αυτές τις πρωτοβουλίες. Μιλάμε φυσικά για την χώρα πού έχει θυσιάσει δεκάδες χιλιάδες ζωές πολιτών της στο βωμό της αυτοκίνησης και που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της είναι ανάπηροι απ την ίδια αιτία. Μια χώρα που θεωρεί πάντα πως δεν είχε τίποτα να διδαχθεί από κανένα ούτε και γι αυτό το θέμα.
Ανακαλύψαμε λοιπόν τον Π.Ο.Υγείας μέχρι να τον ξαναξεχάσουμε μιας και όσο οδυνηρή και να είναι η πανδημία ας μη ξεχνάμε ότι οι ιοί έρχονται, απέρχονται, επανέρχονται, μας δίνουν έτσι τον αναγκαίο χρόνο να ξεχάσουμε εν αναμονή κάποιου εμβολίου και πάντα με δόγμα ζωής το ΕΓΏ ελπίζω να την βολέψω.
Για τις τροχαίες συγκρούσεις και τα θύματα τους, πάγια και διαρκή κατάσταση, συνεχώς επιδεινούμενη παγκόσμια (1.350.000 οι νεκροί μόνο πέρσι), γι αυτά ότι και να πει, ότι και να κάνει ο Π.Ο.Υ δεν υπάρχει είδηση. Δεν υπάρχει εξάλλου ελπίδα για εμβόλιο να πεις πως περιμένουμε κάτι. Δεν είναι αυτά ζήτημα δημόσιας υγείας για να  ασχοληθεί ο ΕΟΔΥ, ούτε άξια ενός έστω Πρωθυπουργικού διαγγέλματος. Με αυτά γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. 
Με αυτά θα πεθάνουμε, όσοι δεν έχουμε πεθάνει απ αυτά ήδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: