Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















9 Απρ 2020

7η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Αφιερωμένη στις/στους Νοσηλεύτριες/τες, στις Μαίες και στις/στους Επισκέπτες υγείας


Ο Π.Ο. Υγείας  ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948, ημερομηνία που εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (όπως και όλο το 2020) είναι αφιερωμένη στις νοσηλεύτριες/τες, στις μαίες και στις/στους επισκέπτες υγείας καθώς και στον κρίσιμο ρόλο που παίζουν στη διατήρηση της παγκόσμιας υγείας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απευθύνει κάλεσμα στήριξης του έργου τους  προκειμένου να υπενθυμίσουν στους ηγέτες του κόσμου τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στη διατήρηση της υγείας των πολιτών. Ο ρόλος τους πολύπλευρος και πολυεπίπεδος, που χρειάζεται επειγόντως αναβάθμιση.
Οι νοσηλεύτριες/τες, οι  μαίες και οι επισκέπτες υγείας και οι άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου παρέχοντας υψηλής ποιότητας περίθαλψη και φροντίδα, και καθοδηγώντας τον διάλογο για την αντιμετώπιση φόβων και αποριών, αλλά και τη συλλογή δεδομένων για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών. Με απλά λόγια, χωρίς αυτούς , δεν θα είχαμε απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα.
Το 2020 έχει ήδη οριστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως «Έτος Νοσηλευτών/τριών,  Μαιών και Επισκεπτριών  υγείας» προς τιμήν της 200ης επετείου από τη γέννηση της Florence Nightingale, Βρετανίδας πρωτοπόρου της σύγχρονης νοσηλευτικής, με σημαντικό έργο κοινωνικής αναμόρφωσης, αλλά και αξιοσημείωτη παρουσία στον τομέα της στατιστικής. Η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος σε κάθε σημείο του πλανήτη πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης. Η Καθολική Κάλυψη Υγείας μέχρι το 2030 είναι το ζητούμενο για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.
Στην ανακοίνωση του ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  αναφέρει «Ζητάμε την υποστήριξή σας στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για να διασφαλίσουμε ότι το εργατικό δυναμικό στον κλάδο της υγείας είναι αρκετά ισχυρό, ώστε να διασφαλίσει με τη σειρά του ότι όλοι, παντού, λαμβάνουν την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται»
Στατιστικά στοιχεία
- Παγκοσμίως, το 70% του υγειονομικού προσωπικού είναι γυναίκες, με τις νοσηλεύτριες και τις μαίες να αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του.
- Οι νοσηλευτές/τριες,  οι μαίες και οι επισκέπτες υγείας  παίζουν καθοριστικό ρόλο στη φροντίδα των ανθρώπων παντού, ακόμη και σε περιόδους επιδημιών και σε ευάλωτα και συγκρουσιακά περιβάλλοντα.
- Η επίτευξη της υγείας για όλους εξαρτάται από τον επαρκή  αριθμό τους.
- Οι νοσηλευτές/τριες έχουν με τους ασθενείς τους σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα της υγείας κάποιου, μπορεί να βελτιωθεί η φροντίδα του αλλά και να εξοικονομηθούν χρήματα. Γνωρίζουν επίσης την κουλτούρα και τις πρακτικές της κοινότητάς τους, κάτι που τους καθιστά απαραίτητους κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας ή έκτακτης ανάγκης.
- Η επένδυση στις μαίες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της μητέρας και του νεογέννητου, αλλά και στον οικογενειακό προγραμματισμό, θα μπορούσε να αποτρέψει πάνω από το 80% της μητρικής θνησιμότητας, της θνησιγένειας και της νεογνικής θνησιμότητας.
- Η επένδυση στους επισκέπτες υγείας  παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης και δημόσιας υγείας
- Ο COVID-19 αναδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να έχουν όλοι οι νοσηλευτές/τριες πρόσβαση στη σύγχρονη γνώση, αλλά και την απαιτούμενη καθοδήγηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναδεικνύει επίσης την ανάγκη για προστατευτικό εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να παρέχουν με ασφάλεια φροντίδα και να μειωθεί ο ρυθμός μόλυνσης στις δομές υγείας.
ΠΟΥ: Ο κόσμος έχει έλλειψη 6 εκατομμυρίων νοσηλευτών/τριών: Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί σήμερα ότι ο πλανήτης χρειάζεται σχεδόν 6 εκατομμύρια επιπλέον επαγγελματίες νοσηλεύτριες/τες.
Ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους υπογραμμίζει: «Οι νοσηλεύτριες/τες είναι η σπονδυλική στήλη των συστημάτων υγείας», και θυμίζει «Σήμερα πολλές νοσηλεύτριες και πολλοί νοσηλευτές  βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στο μέτωπο της μάχης εναντίον της ασθένειας COVID-19»Ο επικεφαλής του ΔΣΝ Χάουαρντ Κάτον υπογραμμίζει, ότι τα ποσοστά μολύνσεων, ιατρικών λαθών και θνησιμότητας είναι «υψηλότερα όταν υπάρχουν υπερβολικά μικροί αριθμοί νοσηλευτών/τριων».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τιμά εφέτος τους  Νοσηλεύτριες/τες,  τις Μαίες και τους Επισκέπτες υγείας.
Μία Παγκόσμια Ημέρα αρκετά διαφορετική από άλλες χρονιές, που χτυπά στους ρυθμούς ενός αλλόκοτου και αλλοπρόσαλλου ιού, του Covid-19, ο οποίος έχει σκορπίσει τον θάνατο σε όλο τον κόσμο.
Εάν καταρρεύσουν αυτοί, είναι βέβαιον, ότι θα καταρρεύσει όλο το σύστημα παγκοσμίως.
Είναι οι επαγγελματίες υγείας που ίσως υποτιμήσαμε κάποια στιγμή όλοι μας και ήρθε η ώρα και οι πολιτικές ηγεσίες παγκοσμίως, να συμπεριλάβουν στον σχεδιασμό τους σοβαρά κίνητρα και πολιτικές γι’ αυτούς τους επαγγελματίες υγείας όπως ζητά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Είναι όλοι αυτοί .. Είναι οι επαγγελματίες υγείας..αντέχουν..γιατί εάν καταρρεύσουν είναι βέβαιο ότι θα καταρρεύσει όλο το σύστημα παγκοσμίως.

Αφιερωμένο σε όλες και όλους εσάς που για 30 χρόνια, ως εκπαιδευτικός-διδάσκουσα  στη Μ.Τ.Ε.Ν.Σχολή του Γ.Ν.Ρόδου, μετέφερα τις γνώσεις μου, την αγάπη μου την υποστήριξη μου  για να είστε οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που σήμερα τιμά  ολόκληρος ο πλανήτης.
Σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας!
Σας ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε  καλή δύναμη στο δύσκολο και επίπονο έργο σας.. Είστε όλοι σας η σπονδυλική στήλη των συστημάτων υγείας.

Η παγκόσμια υγεία σε αριθμούς



  •                97 εκατ. πρόωρους θανάτους θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
  •          5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.
  •          1.350 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.
  •          80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορεί να προληφθούν.
  •          Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
  •          40,5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).


Ελένη Καρύδη: Πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια: