Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr26 Οκτ 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Βράβευση Καλύτερης Δράσης Οδικής Ασφάλειας 2022, συναντήσεις με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Κώτσηρα και Γενικό Γραμματέα Μεταφορών κ Γιάννη Ξιφαρά.


Ελένη Καρύδη, πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ –Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας ΡΟΔΟΥ,  βραβεύτηκε, με το Βραβείο Καλύτερης Δράσης Οδικής Ασφάλειας 2022, για τη συνολική της συνεισφορά στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και για το βιβλίο της με τίτλο “Ο Ήρωάς μου”.

 Τα βραβεία οδικής ασφάλειας θεσπίστηκαν το 2018 από τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, το ΙΜΕΤ/ ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών) και τη HELLASTRON (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ελληνικές Υποδομές και Οδοί με Διόδια») επιβραβεύοντας κάθε χρόνο την καλύτερη δράση για την οδική ασφάλεια.

 Η Ελένη Καρύδη, συναντήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, με τον  Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Κώτσηρα  και με τον Κοσμήτορα της Βουλής και Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Βασίλειο – Νικόλαο Α. Υψηλάντη. 

  Συζητηθήκαν  θέματα που άπτονται της ποινικής αντιμετώπισης των ατόμων που εγκαταλείπουν με δόλο θύματα τροχαίων «Άμεση κατάργηση του άρθρου 43 του Κ.Ο.Κ- Εγκατάλειψη θύματος - Κακούργημα η ενσυνείδητη εγκατάλειψη θύματοςΑΡΘΡΟ 306 Π.Κ»  και άλλα ζητήματα οδικής ασφάλειας τονίζοντας ότι η πολιτική βούληση είναι απαραίτητη στο υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο για την εξασφάλιση κατάλληλης νομοθεσίας για την οδική ασφάλεια και την αυστηρή εφαρμογή των νόμων, με τους οποίους όλοι πρέπει να συμμορφώνονται.

 Την επομένη συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών κ. Γιάννη Ξιφαρά. Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το Στρατηγικό σχέδιο Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα Δεκαετίας 2021-2030,  άμεση κατάργηση του άρθρου 43 του Κ.Ο.Κ- Εγκατάλειψη θύματος - Κακούργημα η ενσυνείδητη εγκατάλειψη θύματοςΑΡΘΡΟ 306 Π.Κ, αναμόρφωση του Κ.Ο.Κ, με κριτήριο την αποτελεσματικότητα του στην πρόληψη και τον περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων και γενικά θέματα οδικής ασφάλειας με στόχο την μείωση των θανάτων και τραυματισμών οδικής κυκλοφορίας.

 

Κατατέθηκαν οι προτάσεις της ΕΥΘΥΤΑ, τις οποίες  και αποστείλαμε με πλήρη καταγραφή  όταν, μας ζητήθηκε από τον Υφυπουργό Μεταφορών κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο να αποστείλουμε κατά την διάρκεια της Διαβούλευσης του  Στρατηγικού σχεδίου  Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα Δεκαετίας 2021-2030,  ανά Υπουργείο (Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών και Μεταφορών, Δικαιοσύνης, Υγείας  και Εσωτερικών) και την  ΕΙΣΗΓΗΣΗ Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ «AΡΘΡΟ 43 ΚΟΚ – ΑΡΘΡΟ 306 Π.Κ» Οι 2 όψεις του ιδίου νομίσματος. Εγκατάλειψη παθόντος από Τροχαίο συμβάν, πλημμέλημα ή κακούργημα.

 Η Ελένη Καρύδη, τους ευχαρίστησε για την κατανόηση που επέδειξαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ εδώ και χρόνια θέτει, για να βρουν λύση, τονίζοντας ότι  μία από τις ευθύνες της πολιτείας είναι να δίνουν ένα όραμα για το πώς μπορεί να είναι το μέλλον, να κινητοποιήσουν τις απαιτούμενες δράσεις για να επιτευχθεί ο στόχος σε σημαντική μείωση των τροχαίων θανάτων, και ο μόνος αποδεκτός στόχος είναι κανένας θάνατος ή σοβαρός τραυματισμός από τροχαίο. Είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία και η οικοδόμηση κοινού μετώπου μεταξύ των θεσμικών οργάνων, των ενδιαφερομένων και των διαφόρων τομέων, προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια στους δρόμους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: