Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr22 Ιαν 2023

Θερίζει ο θάνατος στην άσφαλτο των νησιών μας - «Μακάβρια πρωτιά» σε όλη τη χώρα το Νότιο Αιγαίο

 

Γράφει ο
Άγγελος Κοκκίδης

Τραγική πρωτιά ανάμεσα σε όλη τη χώρα είχε για άλλη μια φορά η Ρόδος και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στα τροχαία ατυχήματα.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ για τα οδικά τροχαία ατυχήματα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήρθε πρώτη σε νεκρούς, πρώτη σε βαριά τραυματίες και δεύτερη σε ελαφρά τραυματίες ανά 100.000 κατοίκους το 2022.

Δεν προκαλεί έκπληξη αυτή η είδηση, αφού η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Ρόδος είναι εδώ και πολλά χρόνια ανάμεσα στα φαβορί των στατιστικών των οδικών τροχαίων ατυχημάτων.

Η ακραία παραβατική συμπεριφορά πολλών εκ των οδηγών, κυρίως των μοτοσυκλετιστών, πολλές φορές οδηγεί σε μοιραία κατάληξη σε περίπτωση ατυχήματος.

Ενδεικτικά, σε έρευνα που έγινε σε συγκεκριμένο τμήμα της πόλεως Ρόδου καταγράφηκαν πάνω από 250 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. σε μόλις μια ημέρα! Μάλιστα από τους παραβάτες μοτοσυκλετιστές λιγότεροι από το 20% φορούσαν προστατευτικό κράνος.

«Πολλοί οδηγοί στη Ρόδο χρειάζονται και έναν τροχονόμο από πίσω τους», μας είπε ο υποδιοικητής του τμήματος της τροχαίας Ρόδου σε σχετική ερώτηση.

«Πολλές φορές αφαιρείται το δίπλωμα από μοτοσυκλετιστές για τροχαία παράβαση και έλλειψη κράνους και εκείνοι έρχονται στο τμήμα για να διαμαρτυρηθούν οδηγώντας χωρίς δίπλωμα τη μηχανή τους και παρκάροντας μπροστά στο τμήμα χωρίς να φέρουν κράνος. Ευχόμαστε να μειωθούν τα ατυχήματα και προσπαθούμε για αυτό αλλά πολλοί οδηγοί δείχουν απαράδεκτη συμπεριφορά».

 Ελλιπής μέριμνα για το θέμα παρατηρείται και από την πλευρά των δημοτικών αρχών, οι οποίες κωφεύουν στην οδηγία «Σχεδιάζοντας για όλους» του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σύμφωνα με την οδηγία και για την ασφαλή κίνηση των πεζών προβλέπεται ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίου το 1,5 μέτρο. Μάλιστα, οδοί πλάτους μικρότερου των 6 μέτρων προτείνεται να πεζοδρομούνται για την ασφάλεια κίνησης όλων.


 

Δυστυχώς, οι πεζοί στην πράξη περιορίζονται σε πεζοδρόμια μικρότερα του μισού μέτρου, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις έχουν διάφορα εμπόδια, όπως δέντρα, κάδους απορριμμάτων και παρκαρισμένα οχήματα που εμποδίζουν την κίνησή τους.

«Δεν μπορώ να αφήσω το παιδί μου να πάει μόνο του ούτε μέχρι το περίπτερο», μας λέει κάτοικος σε Μαράσι της Ρόδου. «Δεν υπάρχει καμία προστασία από τα μηχανάκια, εδώ ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, κινδυνεύουμε όλοι μας καθημερινά».

Ανεπαρκής σχεδιασμός, πρωτοφανής παρανομία και δυσκολία αστυνόμευσης είναι το τρίπτυχο της πρωτιάς του νησιού μας στα τροχαία ατυχήματα. Ένας τόσο ωραίος τόπος με φυσικό κάλλος και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, έχει καταλήξει να είναι ένα μεγάλο νεκροταφείο οδηγών και πεζών.

Ας ελπίσουμε ότι υπεύθυνοι του δήμου και της περιφέρειας θα λάβουν κάποια στιγμή αποφασιστικά μέτρα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο νησί μας.

Αναδημοσίευση: https://www.rodiaki.gr/article/488915/therizei-o-thanatos-sthn-asfalto-twn-nhsiwn-mas-makabria-prwtia-se-olh-th-xwra-to-notio-aigaio 

Δεν υπάρχουν σχόλια: