Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr12 Ιαν 2023

Δυο εργαζόμενοι σε απορριματοφόρα στόχοι οδηγών ΙΧ σε δυο βδομάδες…

Δυο πανομοιότυπες δολοφονικές επιθέσεις από οδηγούς ΙΧ με θύματα εργαζόμενους σε απορριμματοφόρα μέσα σε δυο βδομάδες:

Ξημέρωμα Σαββάτου 24/12/2022:  52χρονος δημοτικός υπάλληλος καθαριότητας του Δήμου Σαρωνικού, παρασύρθηκε εν ώρα εργασίας στη Λεωφόρο Λαυρίου, από αυτοκίνητο που οδηγούσε με ιλιγγιώδη ταχύτητα 22χρονος. Ο υπάλληλος τραυματίστηκε βαριά ενώ το ΙΧ κατέληξε σε ένα πάρκινγκ στο αντίθετο ρεύμα…

Το θύμα που μεταφέρθηκε με ακρωτηριασμένο πόδι, πολλαπλά κατάγματα και εσωτερική αιμορραγία στο νοσοκομείο παρέμεινε ζωντανό γιατί  την ώρα που προσπαθούσε να βάλει τον κάδο στο απορριμματοφόρο συνάδελφος του τον προειδοποίησε ότι ένα όχημα ερχόταν καταπάνω τους με πολύ μεγάλη ταχύτητα και έκανε προσπάθεια αποφυγής.

Το απορριμματοφόρο βρισκόταν στο ρεύμα από Κερατέα προς Καλύβια και είχε αναμμένα τα αλάρμ, αλλά και τους ειδικούς φάρους.

Να σημειώσουμε πως σαν σύλλογος είχαμε ζητήσει με επιστολή στις 16/6/2022 από την Τροχαία και το Δήμο Λαυρεωτικής τη λήψη μέτρων για την απαράδεκτη κατάσταση με τις επικίνδυνες παραβάσεις στο οδικό δίκτυο της Κερατέας ζητώντας  την παρέμβαση τους ώστε «να πάψει να είναι «πίστα ράλλυ» προβληματικών οδηγών και να γίνει κανονικός δρόμος.» (ΕΔΩ). Λάβαμε μια τυπική απάντηση απο την Τροχαία λίγες μέρες μετά «στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, ανά τακτά χρονικά διαστήματα διενεργεί συνεργεία τροχονομικών ελέγχων τόσο επί της Λεωφ. Αθηνών – Σουνίου όσο και στην ευρύτερη περιοχή» αλλά η ουσιαστική απάντηση δόθηκε δυστυχώς από τον εγκληματία οδηγό την παραμονή των Χριστουγέννων…

Ξημέρωμα Κυριακής 8/1/2023: 45χρονη εργαζόμενη στην καθαριότητα του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης  (που όπως αποκαλύφθηκε δούλευε για το Δήμο σ αυτή την επικίνδυνη, βαριά και ανθυγιεινή εργασία ανασφάλιστη)  λίγο μετά τις 6:30 ενώ πραγματοποιούσαν αποκομιδή απορριμμάτων με το δημοτικό όχημα στην περιοχή Κάτω Πιτσά  (παλαιά εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών) χτυπήθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε 36χρονος άνδρας που έπεσε με ταχύτητα πάνω στο απορριμματοφόρο και χτύπησε τη γυναίκα η οποία εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο ανυψωτικό ώστε να αδειάσει τα σκουπίδια.

Η γυναίκα, που κατά πληροφορίες ακρωτηριάστηκε στα κάτω άκρα, διακομίστηκε απο το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Κορίνθου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό της.
Λεπτομέρεια: Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, πριν 20 χρόνια, ο πατέρας του 36χρονου οδηγού που διαμέλισε την υπάλληλο καθαριότητας, είχε σκοτώσει πεζό με το αυτοκίνητό του.

Να σημειώσουμε πως και στις δυο περιπτώσεις οι φονικές επιθέσεις έγιναν ξημερώματα Αργιών (Σάββατο και Κυριακή) και πως και στις δυο περιπτώσεις είχαμε ακρωτηριασμούς των θυμάτων. Η ταχύτητα με την οποία κινούνταν οι δράστες είναι προφανής ενώ βέβαια είναι αδύνατο να δεχτεί κάποιος πως οδηγούσαν όντας νηφάλιοι όταν δεν αντιλήφθηκαν τόσο ογκώδη και θορυβώδη οχήματα όπως είναι τα απορριμματοφόρα.

Είναι γνωστό σε όλους και πρώτα απ όλα στους υποτιθέμενους αρμοδίους το τι συμβαίνει στους δρόμους μετά τα μεσάνυκτα γενικά αλλά και κάθε Παρασκευής και Σάββατο ειδικά. Η πολιτεία πέρα από κάποιους σποραδικούς ελέγχους δεν θέλει να πάρει μέτρα. Προφανώς θεωρεί πως οι τόσο πιεσμένοι από τόσους λόγους άνθρωποι κάπου θα πρέπει να εκτονώνονται. Και τους έχει εκχωρήσει τους δρόμους, καλύπτοντας και νομοθετικά την κυκλοφοριακή ασυδοσία.

Γίνε ο κυνηγός, όχι το θήραμα λένε στις διαφημίσεις των καλών αυτοκινήτων…

Σκότωσε (και εγκατέλειψε) κάποιον(κάποιους) και δεν πρόκειται να πάθεις το παραμικρό, ούτε την άδεια οδήγησης δεν θα χάσεις (αν τυχόν έχεις) λέει η καλή  πολιτεία.

Επειδή είναι μάταιο να περιμένουμε πως η Πολιτεία θα αλλάξει στάση μήπως θα έπρεπε οι Δήμοι να σταματήσουν την αποκομιδή σκουπιδιών τη νύκτα; Η τουλάχιστον οι εργαζόμενοι να το διεκδικήσουν; Ξέρουμε οτι θα προκαλέσει μεγάλες διαμαρτυρίες από τους οδηγούς ΙΧ η παρουσία των απορριμματοφόρων στους δρόμους την ημέρα γιατί θα μπλοκάρει ακόμα περισσότερο την κυκλοφορία, όμως καλύτερα να διαμαρτύρονται αυτοί αντί να θρηνούν κάποιοι άλλοι.

Οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων δεν είναι αναλώσιμοι. Δεν είναι σκουπίδια που εξουσιοδοτήθηκε  να ανακυκλώνει ο κάθε πυροβολημένος ΙΧης.

Αναδημοσίευση: https://sostegr.wordpress.com/Report this ad

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: