Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















3 Απρ 2023

Να Ξανασκεφτούμε την Κινητικότητα! 7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

 

7th UN Global Road Safety Week                                                                        #RethinkMobility

7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας ΟΗΕ           15-21 Μαΐου 2023

Να ξανασκεφτούμε την κινητικότητα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξήγγειλε την 7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ από τις 15 έως τις 21 Μαίου 2023.                             Το γεγονός πως στη χώρα μας η εβδομάδα αυτή αποτελεί το τέλος της προεκλογικής περιόδου δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι τα κεντρικό της θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης παρόλο που το έγκλημα των Τεμπών και ο σταθερά υψηλός αριθμός θυμάτων τροχαίων εγκλημάτων στη χώρα μας το έθεσαν επιτακτικά, πριν το θέσει για μια ακόμα φορά ο ΠΟΥ:                    

Να ξανασκεφτούμε την κινητικότητα!

Ας προσπαθήσουμε να ακουστεί το τραγικά επίκαιρο αυτό μήνυμα.

Οι τραυματισμοί από τροχαία είναι κορυφαία αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκόσμια, με περίπου 1,3 εκατομμύρια νεκρούς και 50 εκατομμύρια τραυματίες κάθε χρόνο. Για τα άτομα ηλικίας 5-29 ετών, δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή τους. Παγκόσμια, 1 στους 4 θανάτους αφορά πεζούς και ποδηλάτες.



Το Παγκόσμιο Σχέδιο για τη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030 αντικατοπτρίζει έναν φιλόδοξο στόχο για τη μείωση των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία   κατά 50% έως το 2030. Τονίζει ότι αυτοί μπορούν να προληφθούν στοχεύοντας στο σύνολο του συστήματος μεταφορών, αναλαμβάνοντας δράση για την εξασφάλιση ασφαλών δρόμων, οχημάτων και συμπεριφορών καθώς και για τη βελτίωση των υπηρεσιών επείγουσας περίθαλψης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μαζί  με συνεργαζόμενους φορείς, διοργανώνει περιοδικά τις Παγκόσμιες Εβδομάδες Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ. Αυτή η 7η εβδομάδα  εστιάζει στις βιώσιμες μεταφορές, ιδιαίτερα στην ανάγκη στροφής στο περπάτημα, στην  ποδηλασία και στη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών. Η οδική ασφάλεια είναι ταυτόχρονα η προϋπόθεση όσο και το αποτέλεσμα αυτής της στροφής.

Ο ΠΟΥ καλεί όλους τους συνεργαζόμενους φορείς για την οδική ασφάλεια και τη βιώσιμη κινητικότητα να σηματοδοτήσουν την 7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ οργανώνοντας εκδηλώσεις και δραστηριότητες και μοιράζοντας μηνύματα και υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα hashtag:

#RethinkMobility        #StreetsforLife          #RoadSafety

ΚΥΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις και οι εταίροι τους να επανεξετάσουν την κινητικότητα.

Η ασφάλεια πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα των προσπαθειών να ξανασκεφτούμε πώς κινούμαστε στον κόσμο.

Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, τα οδικά δίκτυα πρέπει να σχεδιάζονται λαμβάνοντας υπ όψη το σύνολο των κινδύνων.

Όταν είναι ασφαλή, το περπάτημα και η ποδηλασία μπορούν να συμβάλουν στο να γίνουν οι άνθρωποι υγιείς, οι πόλεις βιώσιμες και οι κοινωνίες δίκαιες.

Οι ασφαλείς, προσιτές, προσβάσιμες και βιώσιμες δημόσιες συγκοινωνίες είναι μια λύση για πολλά από τα δεινά των κοινωνιών.

ΠΗΓΗ: WHO

Δεν υπάρχουν σχόλια: