Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr11 Φεβ 2024

22 χρόνια: Χρόνια.. που πονούν χωρίς το γιόκα μου…Χρόνια με αγώνα για την οδική ασφάλεια…για τη ζωή με όραμα «Μηδέν θάνατοι» στους δρόμους

 

12 Φεβρουαρίου 2002- 12 Φεβρουαρίου 2024


Γράφει:Ελένη Καρύδη

Από το βιβλίο μου «Ο Ήρωας μου» λίγα λόγια: σελίδα 50-54

Ξημερώματα, ώρα 03:00, Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2002: Χτυπά το τηλέφωνο στο σπίτι της αγαπημένης μου ξαδέλφης Ελένης  όπου έμενα όλο  αυτό το διάστημα. Ήταν τηλέφωνο από την Μ.Ε.Θ του Γ.Κρατικού Αθηνών. Ο γιατρός της ΜΕΘ μου ανακοινώνει με έναν θλιμμένο τόνο στη φωνή του..

«Κ. Ελένη, ο Δημήτρης μεταφέρεται στο χειρουργείο και επείγει να βρεθεί αίμα. Επικοινωνώ με φωνή που μόλις ακουγόταν στο Γ.Ν.Ρόδου για την επείγουσα κατάσταση. Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση τους.

Στηριζόμενη στην ξαδέλφη μου φτάσαμε στο νοσοκομείο. Έξω από την Μ.Ε.Θ, καθισμένες δίπλα δίπλα , κρατώντας η μια το χέρι  της άλλης, κοιτώντας χωρίς να μπορούμε να αρθρώσουμε λέξεις- λέξεις παρηγοριάς δεν υπήρχαν, Περιμένοντας να τελειώσει το χειρουργείο….Ώρες ατελείωτες χαμένη στις σκέψεις μου… Για όλη αυτή την τραγωδία ευθυνόταν ένας οδηγός με εγκληματική συμπεριφορά…Μπορεί να μου απαντήσει κάποιος;

Η σκέψη και μόνο αυτής της τραγωδίας ήταν σαν πολλές μαχαιριές που μας τις είχε δώσει με τα ίδια του τα χέρια αυτός ο εγκληματίας οδηγός και τώρα έσκιζαν τα σωθικά όλης της οικογένειας.

Ώρες βασανιστικές, ώρες αναβίωσης ενός δράματος. Ήταν οι ώρες που τίποτα δεν μπορούσε να τις αλλάξει.. Τίποτα δεν θα είναι   όπως πριν. Τίποτα από εκείνη την στιγμή δεν θα μπορώ να ονειρεύομαι μαζί του.

Με τρεμάμενη φωνή, με τον πόνο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό μου, αλλοιωμένο, ανέκφραστο, με μάτια βουλωμένα από το κλάμα, θολά χωρίς φως, ρώτησα τον κο Ανδρέα Καραμπίνη, αν θα μπορούσε ο Δημήτρης μου να γίνει δωρητής οργάνων. Μια επιθυμία του όπως μας είχε δηλώσει σε χρόνο ανύποπτο μετά από συζήτηση στην τηλεόραση.  Το ένοιωθε λέγοντας αν του συμβεί κάτι… προαίσθημα;

Ένοιωθε την ανάγκη να βοηθήσει τους άλλους και εγώ τιμούσα την επιθυμία του. «Θα έδινε ζωή»  σκέφτηκα, «τη ζωντάνια του σε ανθρώπους με χαμένη κάθε ελπίδα για ζωή. Θα μπορούν να χαίρονται τη ζωή τους» . Η απάντηση του : «Όχι Ελένη μου»

Ώρες δίπλα στον Δημήτρη μου στην Μ.Ε.Θ, κοιτούσα, μονολογούσα, ήθελα να φωνάξω…Σκέψεις που πηγαινοέρχονταν, χτυπούσαν το κεφάλι μου πάνω κάτω, κόντευε να εκραγεί…

Ήθελα να βιώσω μόνη μου τον πόνο μου. ‘Έρχονταν στη σκέψη μου  και βομβάρδισαν τον νου μου όλα αυτά που ήθελε ο Δημήτρης μου. Ήθελε να φτάσει στην κορυφή, το αναζητούσε …μάταια όμως… Ο Δημήτρης μου ξεκίνησε το μεγάλο του ταξίδι χωρίς επιστροφή ..κάποια στιγμή ακούμπησα το χεράκι του, την παλάμη του, την κρατούσα τόσο σφικτά , ήθελα να τον έχω κοντά μου, να μην τον αφήσω να φύγει μέσα από τα χέρια μου. Τα λαμπερά του μάτια κλειστά, που κάποτε έλαμπαν, έλαμπαν από χαρά… Είμαστε όλοι δίπλα του, ο μπαμπάς , η Μαρία, η Ιωάννα, αμίλητοι, η σιωπή είχε απλωθεί γύρω μας.. κλειστά στόματα… κοιτώντας  ο ένας τον άλλο σαν σκιές στη νύχτα.. αγκαλιασμένοι και οι τέσσερεις μας γίναμε μια άμορφη μάζα στα συντρίμμια του πόνου μας.

Ώρα 23:45 Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2002: εμφανίστηκε η παύλα των ζωτικών σημείων του Δημήτρη ως δολοφόνος στο μόνιτορ. Ήταν η στιγμή που έφευγε ο Δημήτρης. Μόνο τότε ακούστηκε μια φωνή σαν από θηρίο που ήταν έτοιμο να ορμήσει να κατασπαράξει ότι έβρισκε στο δρόμο του. Ήταν οι αδελφές του η Μαρία του η Ιωάννα του είμαστε εμείς. Ο Δημήτρης ήταν άγγελος, ήταν ένα πουλί ελεύθερο στους ουρανούς του κόσμου, ήταν ένα αστέρι φωτεινό, όπως ήθελε να αισθάνεται… 
Δεν υπάρχουν σχόλια: