Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr4 Δεκ 2009

" EINAI KAIΡΟΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ" -Η Ρωσσία καλεί σε συνένωση των προσπαθειών για την ασφάλεια στους δρόμους

Η Ρωσία καλεί όλες τις χώρες του κόσμου να συνενώσουν τις προσπάθειες τους για την αναβάθμιση της ασφάλειας της οδικής κυκλοφορίας και τη μείωση της θνησιμότητας από τα οδικά δυστυχήματα. Τη σχετική δήλωση έκανε ο Πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, μιλώντας στην Α΄ υπουργική διάσκεψη για την ασφάλεια της οδικής κυκλοφορίας, η οποία πραγματοποιείται στη Μόσχα στις 19 με 20 Νοεμβρίου.
Για πρώτη φορά το πρόβλημα της ασφάλειας της οδικής κυκλοφορίας συζητείται σε τόσο υψηλό επίπεδο. Στη διάσκεψη συμμετέχουν εκπρόσωποι 150 χωρών – επικεφαλής υπουργείων και υπηρεσιών, υπεύθυνων για την κατάσταση στους δρόμους. Σήμερα έγινε προφανές ότι μόνο του ένα κράτος είναι αδύνατο να επιλύσει αυτό το πρόβλημα. Η παγκοσμιοποίηση έκανε τα σύνορα διαφανή, οι άνθρωποι ταξιδεύουν ελεύθερα στον κόσμο, γι΄αυτό για την αποτελεσματική καταπολέμηση του κινδύνου στους δρόμους πρέπει να συνενωθούν οι προσπάθειες όλων.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει επειγόντως και από κοινού να αρχίσουμε την εκπόνηση συστηματικών μέτρων για την αναβάθμιση της ασφάλειας στους δρόμους», — δήλωσε ο ρώσος Πρόεδρος Ντμήτρη Μεντβέντιεφ:
Πριν λίγα χρόνια η ασφάλεια στους δρόμους θεωρούταν από τα κράτη ως καθαρά εσωτερική υπόθεση, τοπικό πρόβλημα. Πάντως, και αυτό φαίνεται από τους αριθμούς, πρόκειται για ένα από τα σοβαρά προβλήματα της διεθνούς ανάπτυξης, που απαιτεί την εκπόνηση κοινής στρατηγικής και κοινών μέτρων. Οι σχετικοί αριθμοί πραγματικά προκαλούν έκπληξη και ακόμα και πόνο. Πάνω από 3,5 χιλ. άνθρωποι σκοτώνονται κάθε μέρα σε οδικά δυστυχήματα. Μέσα σε ένα έτος, σύμφωνα με διάφορα δεδομένα, σε όλο τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, το ένα πέμπτο των οποίων είναι παιδιά. Επίσης πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι τραυματίζονται. Αν δεν αντιστραφεί αυτή η τάση, σύμφωνα με τα δεδομένα που χρησιμοποιούμε, ως το 2020 τα οδικά δυστυχήματα θα γίνουν η τρίτη σε σοβαρότητα απειλή για την υγεία.
Ο Ντ. Μεντβέντιεφ τόνισε ότι στη Ρωσία έχει υιοθετηθεί εθνική στρατηγική αναβάθμισης της ασφάλειας της οδικής κυκλοφορίας και από το 2006 λειτουργεί ομοσπονδιακό ειδικό πρόγραμμα. Ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι η μείωση ως το 2012 του αριθμού των θυμάτων των οδικών ατυχημάτων κατα 75%. Τα μέτρα που παίρνονται ήδη αποφέρουν καρπούς. Σήμερα παρά την αύξηση των αυτοκινήτων σχεδόν κατα 3 εκατ. οχήματα το χρόνο τα ατυχύματα μειώνονται. Όμως, — είπε ο Πρόεδρος, η κατάσταση παραμένει πολύ κρίσιμη. Πέρυσι στους ρωσικούς δρόμους σκοτώθηκαν σχεδόν 30 χιλ. άνθρωποι. Ο Ντ. Μεντβέντιεφ υπενθύμισε επίσης ότι πριν μερικούς μήνες είχε ειδική σύσκεψη για την ασφάλεια της οδικής κυκλοφορίας, αφορμή για την οποία είχε αποτελέσει ολόκληρη σειρά πολύ σοβαρών οδικών ατυχημάτων. Στα υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες δόθηκαν εντολές – να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των δρόμων, στον εκσυγχρονισμό της οδικής υποδομής, καθώς και στην εκπαίδευση νεαρών οδηγών και γενικά στην κουλτούρα της συμπεριφοράς στους δρόμους.
Κατα την άποψη του Ντ. Μεντβέντιεφ, το πρόβλημα στους δρόμους, που υπάρχουν στη Ρωσία, υπάρχουν και σε άλλες χώρες, γι΄αυτό πρότεινε στους μετέχοντες στη διάσκεψη να πάρουν υπόψη τη ρωσική πείρα – τόσο την αρνητική, όσο και τη θετική. Οι αποφάσεις, που θα υιοθετηθούν στη Μόσχα, πρέπει να συμβάλουν στην αποτροπή εκατομμυρίων θανάτων σε αυτοκινητιστικά ατυχύματα σε όλο τον κόσμο.
19-11-09 www.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια: