Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr9 Δεκ 2009

Η TISPOL- στην ΕΛΛΑΔΑ

Η αντιπροσωπεία της TISPOL, δηλαδή ο σύνδεσμος που απαρτίζεται από τις τροχαίες 27 διαφορετικών Ευρωπαϊκών κρατών επισκέφτηκε για λίγες ημέρες την χώρα μας στο πλαίσιο συζητήσεων και ανταλλαγών απόψεων με τους ΄Ελληνες τροχονόμους.
Σε ερωτήσεις που ανταλλάχτηκαν, απάντησαν ότι δουλειά της Τροχαίας είναι να σώζει ζωές και ότι χάρη στη σωστή αστυνόμευση έχουν γλιτώσει μέχρι σήμερα χιλιάδες συνάνθρωποί μας.
Τόνισαν επίσης ότι καθήκον της Τροχαίας είναι να περάσει το μήνυμα, ότι η επικίνδυνη οδήγηση καταλήγει αργά ή γρήγορα σε τραγωδία.
Σε ερώτηση τι τους έκανε μεγαλύτερη εντύπωση κατά τη σύντομη παραμονή τους στη χώρα μας, ο Νορβηγός αστυνομικός διαπίστωσε ότι πολλοί Έλληνες ρίσκαραν υπερβολικά, ενώ τους προκάλεσε έκλπηξη ότι μεγάλος αριθμός μοτοσικλετιστών δεν φορούσε κράνος.
Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Τροχαίας εστίασε στο ποσοστό των οδηγών πίσω επιβατών που δεν χρησιμοποιούν ζώνη ασφαλείας, όταν στη χώρα του αποτολμά κάτι ανάλογο μόλις το 5%, εκεί τιμωρείται με πρόστιμο. Στην Ελλάδα ποτέ δεν γίνεται έλεγχος στους πίσω επιβάτες, παιδιά ή ενήλικους.
Τα προβλήματα σχετικά με την Οδική Ασφάλεια είναι κοινά σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και εντοπίζονται κυρίως στην υπερβολική ταχύτητα,, στην κατανάλωση αλκοόλ, στη χρήση του κινητού και στη μη χρήση της ζώνης ασφαλείας.
Συνεπώς, πρέπει να εκμεταλλευτεί η Τροχαία μας την τεχνογνωσία και την εμπειρία της TISPOL μέσα από μια στενή και συνεχή συνεργασία.
Οι Λιβανέζοι Τροχονόμοι εκπαιδεύτηκαν από 8 Γάλλους αστυνομικούς. Μέσα στο 2008, μειώθηκε ο αριθμός των θυμάτων σε τροχαία δυστυχήματα κατά 50% σε σύγκριση με το 2007. Μήπως έφτασε η ώρα να ασχοληθούμε σοβαρά;
ΠΗΓΗ: autoNEA, Πιτσίνης Πέτρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: