Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr25 Φεβ 2012

Επί Προσωπικού: Ανοιχτή επιστολή για την παραγραφή των Τροχαίων Εγκλημάτων.
Επί Προσωπικού: Ανοιχτή επιστολή για την παραγραφή των Τροχαίων Εγκλημάτων.
Η παρακάτω ανοικτή επιστολή στάλθηκε στις 22 Φεβρουαρίου στους βουλευτές νομού Ηρακλείου από τους Μ. Σταυρουλάκη και Γ. Κουβίδη και τους βουλευτές Χανίων από τον Μ. Χουρδάκη, γονείς θυμάτων τροχαίων εγκλημάτων. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στον τοπικό τύπο. Η συζήτηση της τροπολογίας που ακυρώνει την παραγραφή και την μετατροπή σε πταίσμα σημαντικών παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. θα γίνει την Πέμπτη 1 Μαρτίου στη βουλή. Στην αρχική συζήτηση φάνηκε να υπάρχει ένα θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε κυρίως από την παρέμβαση αντιπροσωπείας του συλλόγου μας που επισκέφθηκε την βουλή συνάντησε όλα τα κόμματα και άφησε ενημερωτικό υλικό και για τους 300. Ωστόσο τα συμφέροντα που έχουμε απέναντι μας είναι τεράστια, μαζί με τις διαφημιστικές εταιρείες για την παραγραφή πιέζει και ένα μέρος τοπικών “αρχόντων” που κι αυτό έχει θέση κατηγορούμενου γιατί η πινακίδες στήθηκαν με την σύμπραξη του. Η Πέμπτη δεν είναι μακριά ας κάνουμε ότι είναι δυνατό για να αυξηθεί η πίεση. Ας προκαλέσουμε τη δημόσια τοποθέτηση βουλευτών με ανάλογες επιστολές η με όποιο άλλο τρόπο μπορούμε.
Επί Προσωπικού: Ανοιχτή επιστολή για την παραγραφή των Τροχαίων Εγκλημάτων.
Ο νόμος 3904/2010 για την «ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης» που ψηφίστηκε πέρισυ το Δεκέμβρη με την ψήφο των περισσοτέρων από εσάς περιέχει μια σειρά ευεργετικές διατάξεις για τους δράστες τροχαίων εγκλημάτων που κωδικοποιούνται στο άρθρο 31, παράγραφος 1.Μια σειρά παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. υποβιβάστηκαν από πλημμελήματα σε πταίσματα αναμεσα τους η οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ και τοξικών ουσιών και η μη τήρηση μέτρων ασφαλείας στους αγώνες ταχύτητος. “Κρίνεται ότι είναι ανάγκη μερικές αξιόποινες πράξεις που δεν εμφανίζουν «εγκληματικό άδικο» και στην ουσία πρόκειται για πράξεις με μικρή κοινωνική απαξία και οι οποίες σήμερα είναι πλημμελήματα και επιβαρύνουν υπέρμετρα τα πινάκια των δικασίμων των Μονομελών Πλημμελειοδικείων να «υποβιβασθούν» αυτές σε πταίσματα και να δικάζονται από τα Πταισματοδικεία.”Αν η παραπάνω επιχειρηματολογία (εισηγητική έκθεση) σας έπεισε τότε, προφανώς και δεν μπορεί να σας πείσει σήμερα.Σήμερα αποκαλύπτεται πως σαν συνέπεια της παραπάνω ρύθμισης εκτός των άλλων, δεκάδες υποθέσεις πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων εγκλημάτων από παράνομες διαφημιστικές πινακίδες οδηγούνται στην παραγραφή χάρη στη ρύθμιση Καστανίδη μια και η τοποθέτηση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων (διαρκές έγκλημα κατά τον Άρειο Πάγο) μετετράπη σιωπηρά σε πταίσμα με αποτέλεσμα έκτος των άλλων την παραγραφή του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.Οι δεδομένοι αργοί ρυθμοί με τους οποίους προχωρά το ανακριτικό έργο αυτών των εγκλημάτων οδηγεί στην παραγραφή του το σύνολο σχεδόν των εκκρεμουσών υποθέσεων.Η σκοπιμότητα αυτών των ρυθμίσεων σε μια χώρα που βρίσκεται στην θλιβερή πρωτοπορία σε αριθμό τροχαίων συγκρούσεων και θυμάτων απ αυτές είναι στην κρίση του καθένα.


Αλλά αυτό που μας απασχολεί σήμερα είναι η δυνατότητα να σταματήσουμε την παραγραφή των τροχαίων εγκλημάτων.

Στο σχέδιο νόμου για τη «Δίκαιη Δίκη και και την εύλογη διάρκεια αυτής» που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 1 του Μαρτίου κατατέθηκε τροπολογία από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλο που ζητά την κατάργηση του άρθρου 31 παρ 1 και την επαναφορά των διατάξεων του Κ.Ο.Κ. στην αρχική τους μορφή.


Στο όνομα των εκατοντάδων συνανθρώπων μας πού έχασαν τη ζωή τους από μεθυσμένους οδηγούς, στο όνομα των δεκάδων συνανθρώπων μας που έχασαν την ζωή τους από παράνομα τοποθετημένες διαφημιστικές πινακίδες, στο όνομα των δεκάδων χιλιάδων οικογενειών που η ζωή τους συντρίφτηκε από τροχαία εγκλήματα σας καλούμε να υποστηρίξετε την υιοθέτηση αυτής της τροπολογίας που θα σταματήσει την παραγραφή και την αμνήστευση δεκάδων τροχαίων εγκλημάτων.

Είναι προφανές πως στη συζητούμενη τροπολογία δεν χωρά το άλλοθι καμιάς «κομματικής πειθαρχίας» αλλά υπάρχει πλήρης και αποκλειστική προσωπική ευθύνη.
Με απαισιοδοξία γονείς θυμάτων Τροχαίων Εγκλημάτων
Ειδικά για το θέμα της παράνομες υπαίθριας διαφήμισης οι εξελίξεις είναι πολλές και είναι δυστυχώς αρνητικές μια ματιά στο site “Χωρίς παράνομες Διαφημιστικές Πινακίδες” και στην αντίστοιχη σελίδα στο facebook δείχνει ότι έχουν εγκαταλειφθεί, μια ματιά στους δρόμους δείχνει ότι η Λερναία Υδρα ξανασηκώνει κεφάλια και μια ματιά στα πρωθυπουργικά πέριξ δείχνει ότι με την έλευση Παπαδήμου διαλύθηκε η υπηρεσία που είχε την αρμοδιότητα και τον συντονισμό για την αποξήλωση και “αποξηλώθηκε” η υπεύθυνη της Ε. Δάλλα. Προφανώς πάμε γι Άλλα.H EYΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, Ιδρυτικό Μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου SOSTE Τροχαία εγκλήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: