Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr28 Δεκ 2015

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου στο Ναυτοδικείο Πειραιά.

Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015 στο Ναυτοδικείο Πειραιά (Ακτή Μουτσοπούλου 66Α) έχει οριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης του βαρύτατου τραυματισμού και εγκατάλειψης των τριών μελών της οικογένειας Maciorοwski (των επτάχρονων διδύμων David και Claudia και της μητέρας τους Agnieska).

Μετά από τρεις αναβολές η υπόθεση (Αναλυτικά: ΕΔΩ) που αφορά τροχαίο και εγκατάλειψη από οδηγό μηχανής χωρίς άδεια οδήγησης πριν τριάμιση χρόνια (12 Ιουλίου 2012) ας ελπίσουμε ότι θα εκδικαστεί (πρωτόδικα).

Τους τελευταίους μήνες δυστυχώς αναβλήθηκε η εκδίκαση όλων των υποθέσεων που αφορούσαν μέλη του συλλόγου μας. Επειδή προφανώς η δικαιοσύνη δεν έχει κάτι με το σύλλογο μας, η κατάσταση αυτή είναι απλά ενδεικτική του τι συμβαίνει με όλες τις εκδικαζόμενες υποθέσεις θανάτου και σοβαρού τραυματισμού απο τροχαία..

Τους τρεις τελευταίους μήνες είχαν οριστεί να εκδικαστούν οι υποθέσεις θανατηφόρων τροχαίων μελών οικογενειών που σχετίζονται με τον SOS Τροχαία Εγκλήματα με θύματα τους:

Κυριακόπουλο Αντώνη, 22 χρονών, έχασε τη ζωή του στις 12/10/2008, Λ. Ποσειδώνος, Αθήνα, από πρόσκρουση σε παράνομη υπαίθρια διαφημιστική πινακίδα. Αναβολή Εφετείου.

Τζαβάρα Πάνο, 14 χρονών, ποδηλάτη. 2/5/2012, χτυπήθηκε από ΙΧ στο Ρίο Πατρών.και έχασε τη ζωη του στις 18 Μαΐου. Αναβολή Εφετείου.

Καρυδάκη Σόλωνα, 15 ετών. Πεζό, 4/12/2009, χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και εγκαταλείφτηκε, σε διάβαση επί της Κηφισίας, στην διασταύρωση με την Στεφάνου Δέλτα. Αναβολή πρωτόδικου.

Μολυβιατη Αποστόλη, 21 ετών, έχασε τη ζωή του στις 24/8/2009, Λ. Κηφισίαςς, Αθήνα, από πρόσκρουση σε παράνομη υπαίθρια διαφημιστική πινακίδα. Αναβολή πρωτόδικου.

Φτάσαμε έτσι στο απίστευτο (για τα θύματα και τις οικογένειες τους) το πρωτόδικο για θανάτους νέων παιδιών να μην έχει εκδικαστεί έξη (6) χρόνια μετά το συμβάν, ενώ το Εφετείο να ξεπερνά την οκταετία.

Αυτές είναι οι συνέπειες μια ιδεολογίας και μιας πρακτικής που δεν διακρίνει καμιά διαφορά ανάμεσα σε ένα φόνο από τροχαίο έγκλημα και μια ζωοκλοπή, μια καταπάτηση βοσκοτόπων ή μια αυθαίρετη δόμηση.

Οι οικογένειες των θυμάτων αφού άντεξαν το μέγιστο, την απώλεια ενός αγαπημένου τους προσώπου, συνήθως του παιδιού τους, μπορούν να τα αντέξουν όλα….

Πηγή: www.soste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: