Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr28 Δεκ 2015

Δεν περιμένουμε τις γιορτές για να θυμηθούμε …

S. Dali, Rose meditative, 1958
S. Dali, Rose meditative, 1958

Δεν περιμένουμε τις γιορτές για να θυμηθούμε …
Αυτό ακριβώς, δεν περιμένουμε τις γιορτές για να θυμηθούμε τα αγαπημένα πρόσωπα που δεν είναι κοντά μας πλέον. Δεν είναι για τους άλλους, γιατί για εμάς δεν έφυγαν ποτέ (ίσως και για τους άλλους). Μα τούτες τις μέρες , μας λείπουν λίιιγο πιο πολύ, ε;
Αχ, εμένα μου λείπει 12 χρόνια, μα ξέρεις κάτι; τον νιώθω δίπλα μου πάντα, πες με τρελή δεν με πειράζει.
Φέτος λοιπόν , και φέτος ας μοιράσουμε την αγάπη που έχουμε μέσα μας στα πρόσωπα που είναι δίπλα μας, να εκδηλώσουμε τα συναισθήματα μας. Να τους/τις πούμε πόσο τους αγαπάμε και να κάνουμε μαζί τους κάτι ξεχωριστό να έχουμε να το θυμόμαστε και να γελάμε.
Έχω περάσει γιορτές στο νοσοκομείο, στο καροτσάκι, είχαμε μαζευτεί την νύχτα της πρωτοχρονιάς στο σαλόνι της νευροχειρουργικής. Αχ τι νύχτα, εγώ κι άλλη μια κυρία στα καροτσάκια,μια ασθενής που είχε κάνει σπονδυλοδεσία ήταν όρθια δεν επιτρεπόταν να καθήσει και άλλοι 2 ασθενείς που δεν θυμάμαι τι είχαν. Ηρθε η γιατρός που ήταν την νύχτα εκεί, έφερε ένα ραδιοφωνάκι, χυμό, ποτήρια κ βασιλόπιτα, ήταν και η αγαπημένη μου νοσοκόμα, η Σωτηρία, είχα πει στην μητέρα μου και της είχε πάρει δώρο ένα κασκόλ να της δώσω -ζήσαμε 3 μήνες μαζί εκεί μέσα.
5,4,3 2,1 «καλή χρονιάαααα» και κλάμα όλοι και όλες, χαχαχα μα βλέπαμε τα πυροτεχνήματα, το νοσοκομείο ήταν ψηλά, εμείς στον 6 όροφο και θέα όοολη η Θεσσαλονίκη να γιορτάζει. Αλλάξαμε δώρα, φιλιά, ευχές, μέχρι που ήρθε ο τραυματιοφορέας να με πάρει μα είχε πιει λίγο παραπάνω αλλά ok τα κατάφερε, με έβαλε στο κρεβάτι και μου είπε «του χρόνου να πετάς» έπιασε η ευχή του, γιατί θαρρώ την πίστεψα!!!
Κάθε χρονιά προσπαθώ για το καλύτερο, έχω διορθωθεί σαν άτομο νομίζω, μου λείπει κι ο Δ. Και η παλιά μου ζωή (προ τροχαίου).
Μα αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσω να ζω, θα συνεχίσω κι εγώ,κι εσύ , κι εσύ ναι ναι κι εσύ!!!
Για εμάς, για αυτούς που μας αγαπάνε και μας χρειάζονται, για να γεμίσουμε εμπειρίες θετικές εύχομαι μα και αρνητικές τι να κάνουμε.
Ας ευχηθώ λοιπόν , αχ τι να ευχηθώ; Καταρχήν καλά μυαλά, να σκεφτόμαστε και λίγο, αν δηλαδή λες όταν οδηγάς «έλα μωρέ σε μένα θα τύχει» αν δεν σε νοιάζει για εσένα σκέψου ότι κυκλοφορεί κι άλλος κόσμος εκεί έξω…!!!!
Κατά τα άλλα θα ευχηθώ δύναμη, κουράγιο, φυσικά υγεία μα και πολλή, μα πολλή αγάπη!!!!Καντουχάρ Φιλίζ,  SOS Τροχαία Εγκλήματα – Ξάνθη
Άλλα κείμενα της Φιλίζ:
 
Πηγή: www.soste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: