Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr5 Δεκ 2015

Άμεση αφαίρεση της άδειας οδήγησης από τους δολοφόνους της ασφάλτου!

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 28 Νοεμβρίου 2015, στο δρόμο  Σκάλα – Βλαχιώτη Λακωνίας μια ΒΜW που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα χτύπησε από πίσω ένα ATOS στο οποίο επέβαιναν δύο γυναίκες και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Η 44χρονη συνοδηγός έχασε την ζωή της ενώ η οδηγός εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. dystyx1
Την επόμενη μέρα ο δράστης, που είχε αναγνωριστεί από αυτόπτες μάρτυρες παραδόθηκε στην αστυνομία αφού ήδη ο συνοδηγός του είχε συλληφθεί στο σπίτι του.
Όπως αποκαλύφθηκε είναι ο δέυτερος φόνος που προκαλέι οδηγώντας. Πέντε χρόνια πρίν είχε σκοτώσει έναν άλλον άνθρωπο στους Μολάους και  η δίκη για αυτή την υπόθεση έχει γίνει μόλις ένα μήνα πρίν.
Συμφωνα με τις πληροφορίες του τύπου, για το νέο φόνο  στο δράστη απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες «ανθρωποκτονία από αμέλεια, εγκατέλειψη θυμάτων και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια».  Ανοίγει έτσι ο δρόμος ο καθ υποτροπήν «αμελής» δράστης να αφεθεί ελεύθερος και να του επιτραπεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο με την άδεια οδήγησης του.
Αναρωτιέται κανείς ως που θα φτάσει αυτός ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εγκληματιών οδηγών και η περιφρόνηση της ανθρώπινης  ζωής.  Γνωρίζουμε ότι  ό δράστης των δύο φόνων στη Λακωνία δεν είναι ο μόνος που κυκλοφορεί. Είναι ευρέως γνωστό ότι στο Ηράκλειο Κρήτης κυκλοφορεί νομιμότατα με την άδεια οδήγησης του άνθρωπος που έχει σκοτώσει τρείς ανθρώπους σε τρία διαφορετικά τροχαία. Δεν γνωρίζουμε αλλα πολύ πιθανόν σ αυτή τη χώρα που ζούμε να κυκλοφορούν κι άλλοι με ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση της αμνήστευσης του τροχαίου εγκλήματος συμβάλει τα μέγιστα στο να παραμένει σταθερά η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε αριθμό θανάτων και βαριών τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις.
Το ζήτημα της  Άδειας Οδήγησης στη χώρα μας έχει την ίδια διάσταση που έχει το δικαίωμα στην οπλοφορία στις ΗΠΑ. Κανείς δεν μπορεί και δεν θέλει να το θίξει.
Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα ζητάει την άμεση νομοθετική ρύθμιση για την αφαίρεση της άδειας οδήγησης από τους οδηγούς που έχουν προκαλέσει θάνατο ή βαρύ τραυματισμό.
Τίποτα ιερότερο από τη Ζωή.
Δεν υπάρχουν μονο φυσικοι αυτουργοί αλλά και ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων που πραγματοποιούνται στους δρόμους.
Η άμεση απελευθέρωση των δραστών, η μη στέρηση της άδειας οδήγησης, ο χαρακτηρισμός «αμέλεια» για κάθε παράβαση στο οδικό δίκτυο, οι αλεπάλληλες αναβολές, η διατίμηση της ανθρώπινης ζωής στην ποινή μερικών μηνών φυλάκισης, πάντα με τριετή αναστολή, αποτελουν το γόνιμο έδαφος για τη μετατροπή των δρόμων σε σφαγεία και για την απογείωση του φιλοτομαρισμού και της αντικοινωνικότητας με την εγκατάλειψη των θυμάτων.
Να σταματήσουν τώρα οι υποκριτικές «ευχές» αυτό το θύμα να είναι το τελευταίο.
Γιατί αυτοί που τα λένε γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν συμβάλει τα μέγιστα ώστε αυτός ο δράστης να μην είναι ο τελευταίος.
Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα, έχει ήδη ζητήσει και, περιμένει απάντηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για μια συνάντηση όπου θα συζητηθούν επι της ουσίας στο σύνολο τους οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις (όπως αυτή της αφαίρεσης της Αδειας Οδήγησης) αλλά και η μη εφαρμογή των νόμων που ήδη υπάρχουν και η επιλεκτική εφαρμογή των ηπιότερων διατάξεων στις περιπτώσεις φόνου στην άσφαλτο.
Αθήνα 1 Δεκεμβρίου 2015
Πανελλαδικός σύλλογος SOS Tροχαία Εγκλήματα
H ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ομόφωνα συμφωνεί στην άμεση αφαίρεση της άδειας οδήγησης του δολοφόνου της ασφάλτου και στις άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις .
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, είναι Ιδρυτικό μέλος του SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: