Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr28 Δεκ 2018

Παράνομη Υπαίθρια Διαφήμιση: ένα βήμα μπρος, τρία βήματα πίσω.

Στις 21 Οκτωβρίου 2018 με ανάρτηση μας (ΕΔΩ) με τίτλο «Δεκαπέντε Χρόνια: Πολύ λίγα για να κατεβάσεις μια παράνομη διαφημιστική πινακίδα»  αναφερθήκαμε για πολλοστή φορά στην ελεεινή και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στην οδό Αχιλλέως – τέλος Λ. Αθηνών, όπου οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες του εντιμότατου κου Βρυώνη επιβίωσαν τεσσάρων (τουλάχιστον) Δημάρχων και βρισκόταν στη θέση τους επι δεκαπέντε (τουλάχιστον) συνεχή έτη.
Στις 5 Νοεμβρίου- δεκαπέντε ημέρες μετά την ανάρτηση μας για πρώτη φορά μετά απ όλα αυτά τα χρόνια οι διαφημίσεις δεν υπήρχαν στη θέση τους. Σαράντα ημέρες μετά δεν έχουν αναρτηθεί άλλες. Δεν γνωρίζουμε αν τις κατέβασε για δικούς της λόγους η εταιρεία που «διαχειρίζεται» όλα αυτά τα χρόνια το χώρο ή «κάποιοι» αντέδρασαν με αφορμή την ανάρτηση μας ή κατά σύμπτωση την χρονική περίοδο αυτή. Ελπίζουμε μόνο η αποκαθήλωση να μην αφορά μόνο την προεκλογική περίοδο.
Όπως και νάχει η αφαίρεση τους είναι γεγονός θετικό και σημαίνει ένα κίνδυνο λιγότερο στο τόσο επιβαρυμένο οδικό μας δίκτυο.
Ωστόσο μας προκαλεί εντύπωση πως ενω οι διαφημίσεις κατεβαίνουν, η υποδομή για να ξανανέβουν άλλες αν χρειαστεί παραμένει άθικτη. Άθικτη, παράνομη και άκρως επικίνδυνη.
Στην αναφερόμενη περιοχή υπάρχουν τρεις ημιτελείς (μονο τα μπετά) ακατοίκητες  πολυόρωφες οικοδομές που επι χρόνια χρησιμοποιήθηκαν μονο σαν υποστύλωμα διαφημιστικών πλαισίων. Και στις τρεις έχουν υψωθεί πάνω από τις ταράτσες (κόκκινη επισήμανση στη φώτο) παραβιάζοντας εμφανώς το επιτρεπόμενο στην περιοχή ύψος, γιγαντιαία πλαίσια, ύψους 10 έως 15 μέτρων με πρόχειρα υποστυλώματα πανω στα οποία τοποθετούσαν παράνομα διαφημιστικές γιγαντοαφίσες. Στην μια οικοδομή –ακόμα ψηλότερα προβάλει και μια κεραία κινητής τηλεφωνίας
Το γεγονός πως όλα αυτά τα πλαίσια που δεν συντηρούνται εδώ και χρόνια μπορούν ανα πάσα στιγμή να καταρρεύσουν φαίνεται να μην απασχολεί κανένα. Δεν γνωρίζουμε αν παραμένουν στη θέση τους με την ελπίδα πως θα ξαναχρησιμοποιηθούν κάποτε.
Γνωρίζουμε πως με βάση τη νομοθεσία ο Δήμος Αθηναίων και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έπρεπε εδώ και χρόνια να τις έχουν γκρεμίσει. Ας το κάνουν έστω και τώρα, πριν να είναι αργά.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ απολυτά

Επαγγελματικός Οδηγός Ελλάδος