Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















27 Φεβ 2019

Ο Δρ Ευάγγελος Μπεκιάρης (Διευθυντής ΙΜΕΤ) νέος Πρόεδρος του ECTRI


Ο Διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης εκλέχθηκε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ECTRI (European Conference of Transport Research Institutes, https://www.ectri.org/),  που εκπροσωπεί τα Ευρωπαϊκά Ινστιτούτα Έρευνας στο χώρο των Μεταφορών.  
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός ECTRI συμπεριλαμβάνει 28 Ινστιτούτα Έρευνας στις Μεταφορές από 21 κράτη-μέλη της ΕΕ, εκπροσωπώντας συνολικά περισσότερα από 4.000 μέλη της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας στον τομέα των μεταφορών και μόλις γιόρτασε τα 15 έτη λειτουργίας του.
«Έρευνα, παραγωγή γνώσης και διακρίσεις»
Ο Ευάγγελος Μπεκιάρης είναι Διδάκτωρ Μηχανολόγος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. και αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΙΜΕΤ, καθώς υπήρξε ο πρώτος εκλεγμένος ερευνητής του Ινστιτούτου το 2001, καθώς και πρώην Διευθυντής Ερευνών (Ερευνητής Α’ βαθμίδας) και πρώην επικεφαλής του τομέα «Οδηγός και Όχημα», πριν αναλάβει τη θέση του Διευθυντή του Ινστιτούτου το 2016.
Το ΙΜΕΤ είναι ο κύριος ερευνητικός φορέας στον τομέα των Μεταφορών στην Ελλάδα, κι από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας πανευρωπαϊκά και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Τα κεντρικά γραφεία του βρίσκονται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης ενώ λειτουργεί παραρτήματα στην Αθήνα, τον Πειραιά, και τη Ρόδο.
Η Ευρωπαϊκή πορεία του Δρ. Μπεκιάρη είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς είναι ενεργό μέλος σε πολλούς Ευρωπαϊκούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Μεταφορών, έχοντας υπηρετήσει και σε προεδρεύουσες θέσεις σε πολλούς από αυτούς. Ορισμένοι εξ’ αυτών Πρόεδρος του Φόρουμ των Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων Ερευνών για την Οδική Ασφάλεια (FERSI - www.fersi.org) από το 2008 έως το 2011, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού HUMANIST Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας σε θέματα Διεπαφών χρήσης (HMI) στις Μεταφορές (www.humanist-vce.eu) από το 2012 ως το 2015, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηλεκτρικών και Υβριδικών Οχημάτων (AVERE - www.avere.org) από το 2014 μέχρι και το 2016. Παράλληλα διατελεί Εθνικός Εκπρόσωπος στην Επιτροπή Προγράμματος του “HORIZON 2020” στον Τομέα των Μεταφορών.

Το 2016 εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου του ECTRΙ και στην ετήσια συνέλευση του που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο του 2018, ανέλαβε την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, με 18 ψήφους έναντι 9 του Γάλλου ομολόγου του . Το ECTRI ως ο κορυφαίος Ευρωπαϊκός ερευνητικός οργανισμός για τη βιώσιμη και πολυτροπική κινητικότητα δεσμεύεται να παρέχει επιστημονικά βασισμένη υποστήριξη και συμβουλευτική για την επίτευξη περιβαλλοντικά βιώσιμης, ασφαλούς, αποτελεσματικής αλλά και χωρίς αποκλεισμούς, μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκλογή  αυτή του Δρ. Μπεκιάρη, έρχεται ως συνέχεια και της πολύ πετυχημένης Προεδρίας του Καθ. Γ. Γιαννόπουλου, προηγούμενου Διευθυντή του ΙΜΕΤ, ο οποίος υπήρξε  ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος (για τη τετραετία 2003-2007) του ECTRI.

Το ECTRI, υπό την Προεδρία του Δρ. Μπεκιάρη συνεχίζει τη στενή συνεργασία με τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την προώθηση της έρευνας στον τομέα των μεταφορών καθώς και την ενίσχυση της επιστημονικής ποιότητας και αποτελεσματικότητας, μέσω της  παροχής ανεξαρτήτων και τεκμηριωμένων συμβουλών προς τους υπευθύνους λήψης αποφάσεων. Παράλληλα, ενδυναμώνει την εκπροσώπηση των κυριότερων Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Ινστιτούτων και Πανεπιστημίων στον τομέα των Μεταφορών στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον της Έρευνας στις Μεταφορές. Ταυτόχρονα, η εκλογή του Δρ. Μπεκιάρη αναμένεται να βοηθήσει στην ακόμη πιο ευρεία συμμετοχή του ερευνητικού ιστού της χώρας μας σε ερευνητικές πρωτοβουλίες της ΕΕ και στην προβολή των ελληνικών θέσεων κι επιτευγμάτων στην Έρευνα για τις Μεταφορές, ειδικότερα μάλιστα εν όψει του επερχόμενου νέου Ευρωπαϊκού Πλαισίου Έρευνας 2021-2027 (Horizon Europe-HE).

Σε πρόσφατη δήλωσή του ο Δρ. Μπεκιάρης ανέφερε πως «η πορεία της χώρας μας στον κόσμο των Μεταφορών του 21ου αιώνα, απαιτεί τεχνογνωσία, πολλές ώρες εργασίας και ένα δυναμικό άξιων ανθρώπων που θα χειρίζεται με ασφάλεια και άνεση τις επερχόμενες σαρωτικές τεχνολογίες αυτόνομης κίνησης οχημάτων, καθαρών καυσίμων, κοινόχρηστης χρήσης μεταφορικών μέσων και ευφυών αλγορίθμων για προσωποποιημένες υπηρεσίες κινητικότητας».

Η πανηγυρική εκλογή του Δρ. Μπεκιάρη στην πρώτη θέση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μεταφορών αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της υψηλής αριστείας, του επαγγελματισμού και της τεχνογνωσίας αλλά και της αναγνωσιμότητας του έργου του ΙΜΕΤ (Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών) του ΕΚΕΤΑ (Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης).



ΠΗΓΗ: http://www.ses.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: