Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















3 Σεπ 2019

Συμμετοχή της ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ στην 54η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας Αγροτικής Οικονομίας στην Κρεμαστή


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συμμετοχή της ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ στην 54η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας  Αγροτικής Οικονομίας στην Κρεμαστή

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμμετείχε για δέκατη (10)  χρονιά στην 54η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας  Αγροτικής Οικονομίας στην Κρεμαστή με μεγάλη επιτυχία. Η συμμετοχή αυτή  μας  δίνει την δυνατότητα  για άμεση  επικοινωνία με τους επισκέπτες της έκθεσης, αναλύοντας  τα οφέλη της ασφαλούς οδήγησης. Ένα περίπτερο στημένο με άρτιο τρόπο και αισθητική , δίνοντας  την αίσθηση μιας συμμετοχής σε διεθνείς παρουσιάσεις, κατά κοινή ομολογία των ξένων επισκεπτών  των συμπολιτών μας και των επισκεπτών από άλλα μέρη της Ελλάδας. 
Το περίπτερο μας κατά την διάρκεια της έκθεσης επισκέφτηκαν φορείς και χιλιάδες επισκέπτες,  καταγράφοντας τις προτάσεις τους, τις απόψεις τους τις διαμαρτυρίες τους, ακόμη και συγχαρητήρια 
από μικρούς, μεγάλους, Έλληνες επισκέπτες του νησιού μας για το ότι η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας και στην συνεχή ενημέρωση των πολιτών για θέματα της ασφαλούς οδήγησης και παραμένει πρωτοπόρα στην προσπάθεια αυτή για την περιοχή μας, με μοναδικό στόχο την ενημέρωση των οδηγών παρέχοντας με κάθε δυνατό τρόπο και σχεδιασμό κάθε πληροφορία για ασφαλή οδήγηση και αλλαγής συμπεριφοράς για την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στην περιοχή μας, με δεδομένο ότι το 93% των τροχαίων συμβάντων εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας.
 Χαρακτηριστικό της προσπάθειά μας , μικροί μαθητές, γονείς από  σχολεία της περιοχής μας,  σταματούσαν στο περίπτερο και σχολίαζαν… Η ΕΥΘΥΤΑ που ήρθε στο σχολείο μας, μας μίλησε για το κράνος, τη ζώνη, τις διαβάσεις, να μη μιλούμε στο κινητό, γονείς μας κατέθεταν τις απόψεις τους λέγοντας μας ότι, από την ημέρα που πήγατε στο σχολείο, αν ξεχάσουμε τη ζώνη τα παιδιά μας φωνάζουν… η ΕΥΘΥΤΑ μας είπε να φοράμε ζώνη όταν οδηγούμε…Αισιοδοξία και η ελπίδα …οι αυριανοί πλέον συνειδητοποιημένοι οδηγοί.
Επισκέπτες της έκθεσης αγόραζαν προϊόντα με μοναδικό σκοπό να στηρίξουν όλη αυτή την προσπάθεια, παροτρύνοντας μας να μη σταματήσουμε.
Ξένοι επισκέπτες, σταματώντας στο περίπτερο, αμέσως γινόταν αντιληπτό ποια η σκοπιμότητα του αντικρίζοντας το σκίτσο-πιστόλι του Μ. Κουντούρη, που δέσποζε στο περίπτερο. Μας κατέθεταν τις απόψεις τους σχετικά με τις δικές τους χώρες για την οδική ασφάλεια  και τον προβληματισμό τους για την συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών που δεν φορούν κράνη, τους γονείς το πώς μεταφέρουν τα παιδιά τους και για την ανύπαρκτη έως ελλιπή σήμανση και αστυνόμευση στο οδικό δίκτυο εντός και εκτός της Ρόδου.
Το περίπτερο επισκέφτηκαν οι φορείς της Ρόδου,  καταθέσαμε τους προβληματισμούς μας, την αναγκαιότητα πολιτικής βούλησης για την μείωση των τροχαίων στην περιοχή μας με την ανάληψη άμεσων παρεμβάσεων για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας με στόχο "VIZION ZERO" (ΟΡΑΜΑ ΜΗΔΕΝ)
Μοιράστηκαν έντυπα χορηγία Π.Ν. Αιγαίου και αλκοτέστ μιας χρήσης μετά από το τεστ με τα γυαλιά προσομοίωσης μέθης χορηγός η ΣΥΦΑΚ-ΡΟΔΟΥ.
Για την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, αυτό που την ενδιαφέρει είναι ο στόχος και το αποτέλεσμα της μείωσης των τροχαίων, οφείλουμε και θα συνεχίσουμε μέχρι να πετύχει το στόχο της, με πίεση προς τους φορείς για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας  στην περιοχή μας.
Έχει καθιερωθεί πλέον η Έκθεση να κλείνει στην ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ με  λαχειαγορά.
Και φέτος κληρώθηκαν δέκα  (10) κράνη τύπου JET χορηγός  η ΒΑΚΑΡ Α.Ε –συνοδηγός στην προσπάθειά μας. Οι τυχεροί ενημερώθηκαν σχετικά.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ευχαριστεί: τους χορηγούς μας,  τον κ.  Τσαμπίκο Ποδιώτη, Πρόεδρο και τα μέλη της  Οργανωτικής Επιτροπής της έκθεσης για την διάθεση του περιπτέρου,  τα μέλη μας, τους εθελοντές φοιτητές μας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και όλους εσάς που μας επισκεφτήκατε.  

Στόχος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ είναι: η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων. Θα συνεχίσουμε γιατί η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ…. είμαστε όλοι εσείς.
Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να λάβουμε  όλοι τις ευθύνες που μας  αναλογούν καθώς όλοι μας αποτελούμε υποψήφια θύματα τροχαίου.
Η συλλογική αυτή προσπάθεια της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ,  πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής παρέμβασης, που θα επαναδιαπραγματευθεί ριζικά ένα τόσο σοβαρό θέμα που αποτελεί ζήτημα πολιτισμού και δημόσιας υγείας, προκειμένου να αλλάξει αυτή η κατάσταση στη χώρα μας.
Πρέπει να γίνει απαίτηση του καθενός τόσο προς όλους τους φορείς,  όσο και προς την ατομική  ευθύνη του καθενός από μας  γιατί….η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας , να σταματήσουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο…..





Δεν υπάρχουν σχόλια: