Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr11 Σεπ 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:Η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, εύχεται στους μαθητές, στους γονείς, στους δασκάλους και στους καθηγητές καλή Σχολική Χρονιά με υγεία και με ασφαλείς μετακινήσεις. Είμαστε πάντα δίπλα τους


Συμβουλές της ΕΥΘΥΤΑ:      Λίγα λεπτά ανάγνωσης κέρδος………..  για μια ζωή

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, όπως κάθε χρόνο είναι κοντά στο παιδί και τους γονείς και με αφορμή την έναρξη της νέας Σχολικής Χρονιάς, πραγματοποιεί καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των χρηστών του οδικού δικτύου με βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας που θα  πρέπει να τηρούνται για την ασφάλεια των παιδιών.
 Ο Π.Ο.Υγείας, επισημαίνει ότι τα παιδιά είναι οι κατ’ εξοχήν ευάλωτοι χρήστες του δρόμου καθώς τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν παγκοσμίως τη 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-14 ετών και την 1η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15 – 29 (Π.Ο.Υγείας) .
Έρευνες έχουν δείξει ότι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των παιδιών, μπορεί να συμβάλει θετικά. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί αποτελούν τους καλύτερους δασκάλους κυκλοφοριακής αγωγής.  Ας μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους  και έχουν ως πρότυπο τη συμπεριφορά τους.
Για να φτάσουμε το στόχο μας, για όλο πιο ασφαλή μετακίνηση των παιδιών μας  χρειάζεται να εργαστούμε και να συνεργαστούμε όλοι, γονείς, δάσκαλοι, οι υπηρεσίες που έχουν την αρμοδιότητα  και οι τοπικοί άρχοντες  για την πρόληψη και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων με θύματα νέους.

Για ποιους λόγους τα παιδιά κινδυνεύουν στους δρόμους:
ü  Η όραση, δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως η όραση πριν τα 16 τους χρόνια και αργή εστίαση των ματιών, ιδίως μέχρι τα 8 τους χρόνια
ü  Η ακοή, δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, έτσι να δυσκολεύονται να εντοπίσουν με ακρίβεια την κατεύθυνση  των ήχων
ü  Η σωματική διάπλαση, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην γίνονται ορατά από τους οδηγούς
ü  Οι φίλοι πρότυπα, με επιρροές και αντιγραφή της συμπεριφοράς με μη ασφαλή τρόπο
ü  Η απόσπαση προσοχής, πολύ εύκολα αποσπάται η προσοχή τους από εξωτερικά ερεθίσματα και μη γνωρίζοντας τους κινδύνους  γίνεται πολλές φορές πολύ επικίνδυνη η ασφάλειά τους

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ συμβουλεύει:   ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

ü  Μη  διασχίζεις ποτέ τρέχοντας το δρόμο, είτε υπάρχουν διαβάσεις είτε όχι
ü  Να βαδίζεις πάντα στο πεζοδρόμιο και  όχι στην άκρη του πεζοδρομίου
ü  Μη περνάς ποτέ το κόκκινο για πεζούς ( Σταμάτη),ακόμη και αν δεν υπάρχουν αυτοκίνητα στο δρόμο
ü  Μη διασχίζεις διαγώνια τη διασταύρωση
ü  Μη  βγάζεις ποτέ το κεφάλι σου ή τα χέρια σου από το αυτοκίνητο
ü  Να χρησιμοποιείς πάντα την πόρτα του αυτοκινήτου από την πλευρά του πεζοδρομίου όταν θέλεις να αποβιβαστείς
ü  Να αποφεύγεις την οδήγηση του ποδηλάτου σου σε πολυσύχναστους δρόμους, γιατί κινδυνεύεις από απρόσεκτους οδηγούς -μη οδηγείτε το ποδήλατό σας πολύ γρήγορα, ώστε να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να σταματήσετε
ü  Μπαίνοντας στο αυτοκίνητο των γονιών ή των συγγενών σου, να κάθεσαι στο πίσω κάθισμα χρησιμοποιώντας τη ζώνη ασφαλείας και αν χρειαστεί να δίνεις τις οδηγίες σου στον οδηγό-γονιό σου
ü  Έχεις πάντα ανοιχτά τα μάτια σου και τα αυτιάσου- σε ένα σταυροδρόμι κοιτάς πάντα αριστερά δεξιά και πάλι αριστερά
ü  Μη τρέχεις στους δρόμους κι ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα- κοιτάς πάντα  όταν περνάς από διασταυρώσεις
ü  Το  πιο σημαντικό όταν βρίσκεσαι στο δρόμο:  να είσαι συγκεντρωμένος για να ελέγχεις τη κάθε σου κίνηση.
Η ΕΥΘΥΤΑ συμβουλεύει: ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
Για τα παιδιά η κάθε διαδρομή από το σπίτι στο σχολείο αποτελεί μια σημαντική μαθησιακή εμπειρία και ένα μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής. Μέσω αυτής της καθημερινής πρακτικής τα παιδιά εξοικειώνονται με το οδικό περιβάλλον, μαθαίνουν τη σημασία των σημάτων που ορίζουν την κυκλοφορία, μαθαίνουν να σέβονται τους άλλες χρήστες του δρόμου και παράλληλα εμπλουτίζεται ο κόσμος των εμπειριών τους. Οι γονείς μπορούν να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία για να εξασκηθούν με το παιδί τους στους Κανόνες Οδικής Ασφάλειας (Κ.Ο.Κ).
Θυμηθείτε: Η συμπεριφορά σας αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά σας, γιατί βλέπουν ακούν και μιμούνται. Συμπεριφερθείτε με ευγένεια και υπομονή είτε ως πεζοί είτε ως οδηγοί για να κάνουν και τα παιδιά σας το ίδιο. Μπορείτε να γίνετε οι καλύτεροι δάσκαλοι κυκλοφοριακής αγωγής.
Δείξτε οι ίδιοι στο παιδί σας  πώς να διασχίζει το δρόμο:
Ø  Κρατείστε τα παιδιά πάντα από την εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου
Ø  Σταματήστε πριν την άκρη του πεζοδρομίου-Κοιτάξτε  αριστερά δεξιά και ξανά αριστερά το δρόμο να βεβαιωθείτε  ότι δεν περνάει κάποιο αυτοκίνητο ή άλλο όχημα- περιμένετε να απομακρυνθούν τα τυχόν διερχόμενα οχήματα-  βρείτε ένα ασφαλές σημείο  για να διασχίσετε το δρόμο
Ø  Συζητήστε με το παιδί τους κινδύνους που ενδεχομένως αντιμετωπίζει στο οδικό περιβάλλον-εξασκηθείτε μαζί με το παιδί σας για την ασφαλή μετακίνηση από και προς το σχολείο, βεβαιωθείτε πρώτα στο σπίτι ότι το παιδί έχει κατανοήσει πλήρως τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Ασφάλειας και σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας ακολουθεί τους παραπάνω κανόνες.
Ø  Μεταφέρετε τα παιδιά με το αυτοκίνητό σας στο σχολείο; Θυμηθείτε: τα παιδιά πρέπει να κάθονται πάντα πίσω και το παιδί που έχει ύψος άνω του 1.50μ επιβάλλεται η ζώνη ασφαλείας  ή στο ειδικό κάθισμα ανάλογα με την ηλικία και το βάρος τους.  Τα παιδιά αν τα μεταφέρουμε στο σχολείο με δίκυκλο φοράμε όλοι το κράνος. Δεν χρησιμοποιούμε τα παιδιά  ως αερόσακους. 
Εγκληματική ενέργεια. Τα παιδιά δε θα πρέπει να βρίσκονται ποτέ μόνα τους στο αυτοκίνητο.
Ø  Αποτελέστε οι ίδιοι σωστό πρότυπο συμπεριφοράς για το παιδί σας, επιδεικνύοντας σεβόμενοι τους κανόνες του Κ.Ο.Κ.
Ø  Ταυτόχρονα, επισημαίνεται πόσο σημαντικό είναι οι οδηγοί να διατηρούν τα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διέρχονται πλησίον σχολικών μονάδων.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΥΘΥΤΑ, συνεχίζει και αυτή τη σχολική χρονιά τα προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής που απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Θα είμαστε και έξω από τα σχολεία όλων των βαθμίδων και μαζί με την Τροχαία Ρόδου θα ενημερώνουμε τους γονείς και μαθητές Δ/θμιας Εκπαίδευσης όλη τη χρονιά, προκειμένου να γνωρίσουν όλοι τους κώδικες για την ασφαλή μετακίνησή τους.  

Η ΕΥΘΥΤΑ έχει εκπαιδεύσει, έως σήμερα, περισσότερους από 45.000 μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στη Δωδεκάνησο, με την άρτια συνεργασία των Δ/ντών και υπευθύνων Αγωγής Υγείας Π/θμιας, Δ/θμιας εκπαίδευσης Ν. Δωδ/σου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου- των εθελοντών φοιτητών   .
Στόχος μας μέσω της βιωματικής μάθησης να εκπαιδεύσουμε τους αυριανούς οδηγούς με ασφαλέστερες οδικές επιλογές. Τα προγράμματα γίνονται στα σχολεία  μετά από αίτημα  των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ : 6946443419 και στο e-mail: efthita_rh@yahoo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: