Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr18 Αυγ 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου

Η ΕΥΘΥΤΑ, συναντήθηκε στις 11 Αυγούστου 2020 με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου κ. Αθηνόδωρο Κωνσταντίνου. Κατά την διάρκεια της συνάντησης που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, η πρόεδρος, τα μέλη του Δ. Σ και μέλος του ΤΕΕ της επιτροπής οδικής ασφάλειας,   συζήτησαν θέματα για την οδική ασφάλεια, και ενημερώθηκαν για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου και την εξέλιξη των έργων που υλοποιεί η δημοτική αρχή.
Ειδικότερα:
 Τις προτάσεις  που κατέθεσε η ΕΥΘΥΤΑ στην Επιτροπή «Ελλάδα  2021» μετά από πρόσκληση, στα πλαίσια του σχεδίου για τη Βιώσιμη  Αστική  Κινητικότητα (ΣΒΑΚ ) που αφορά την πόλη της Ρόδου.
ΠΡΟΤΑΣΗ 1: δημιουργία/επέκταση δικτύων πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων  παράλληλων προς το παραλιακό μέτωπο της πόλης, επεκτείνοντας σε δεύτερη φάση το δίκτυο και σε άλλα σημεία της αλλά και εκτός αυτής, ενώνοντας παράλληλα περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος (όπως για παράδειγμα η λειτουργική διασύνδεση των αρχαιολογικών χώρων της πόλης με δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων).
ΠΡΟΤΑΣΗ 2:  απόδοση μέρους του υφιστάμενου οδικού δικτύου κυκλοφορίας και στάθμευσης οχημάτων στους πεζούς. Έχει καταφανώς αναδειχθεί η αναγκαιότητα αναμόρφωσης των πλατειών Ελευθερίας και Αντιναυάρχου Ιωαννίδη καταργώντας τις θέσεις στάθμευσης και δημιουργώντας πραγματικές πλατείες.
ΠΡΟΤΑΣΗ 3: δημιουργία υψηλής ποιότητας δικτύων δημόσιας συγκοινωνίας,
ΠΡΟΤΑΣΗ 4: σύνταξη ενός σύγχρονου στρατηγικού περιεχομένου πολεοδομικού σχεδιασμού για την πόλη της Ρόδου που να καλύπτει τις ανάγκες της όχι με «πολεοδομικά κλισέ».
ΠΡΟΤΑΣΗ 5: Καινοτόμος χρήση αυτοκινήτου ( Car-sharing)  
Η ΕΥΘΥΤΑ αναφέρθηκε στα τροχαία συμβάντα που έχει και το αστικό οδικό δίκτυο της πόλης Ρόδου εκτός του Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού Δικτύου.
Ορισμένα προβλήματα τα οποία συζητήθηκαν είναι: Η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, ανυπαρξία ασφαλών και ικανού πλάτους πεζοδρομίων, κακή κατάσταση κάθετων  και οριζόντιων σημάνσεων, αίτημα ομάδας ΑμεΑ-διαβάσεις, χωρίς συντήρηση οι  φωτεινοί σηματοδότες, έξυπνα φανάρια, έλλειψη σύγχρονων κυκλικών κόμβων, διάνοιξη της Καμείρου, έλλειψη, εκτεταμένων ζωνών  ήπιας κυκλοφορίας με όριο ταχύτητος τα 30 km/h όριο που ελαχιστοποιεί την πιθανότητα θανατηφόρων τροχαίων και που εφαρμόζεται σε ολοένα και περισσότερες πόλεις σήμερα, θέματα οδοποιίας, θέσεις ΑμεΑ, φωτισμός διαβάσεων.

Στη συνέχεια ακολούθησε η ενημέρωση εκ μέρους του Αντιδημάρχου Ειδικότερα:
 •Το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης (Σ.Β.Α.Κ) του ανατολικού παραλιακού μετώπου, προϋπολογισμού 4.000.000€ θα έχει τελειώσει έως το 2023
• Β’ φάση διάνοιξης οδού Καμείρου.
•Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις για έργα, δράσεις και μελέτες που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» όπως τα έξυπνα φανάρια που θα αντικαταστήσουν όλους τους σηματοδότες της πόλης.
• Ολοκλήρωση της οριζόντια σήμανσης και των  διαβάσεων
Στόχος της ΕΥΘΥΤΑ: η συνεργασία  για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων και  η ανάγκη συστηματικής προσέγγισης του θέματος της οδικής ασφάλειας, τον  περιορισμό των τροχαίων δυστυχημάτων γιατί τα τροχαία είναι προβλέψιμα και μπορεί να εκμηδενιστούν.
Τοποθετήθηκαν όλα τα μέλη και κατατέθηκε ο φάκελος στην κ Μαριλένα Πατατούκου
Τονίστηκε ότι  δεν αρκεί μόνο η ευαισθησία, χρειάζονται και εκείνες οι πολιτικές αποφάσεις οι οποίες σε μόνιμη και σταθερή βάση θα ανοίξουν τους «δρόμους» για την βελτίωσή της οδικής ασφάλειας στη Ρόδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: