Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr20 Αυγ 2020

Πολίτες online «ξηλώνουν» παράνομες διαφημιστικές πινακίδες

Πολίτες online «ξηλώνουν» παράνομες διαφημιστικές πινακίδες
Ένα site καταγγελίας δίνει τον έλεγχο του δημόσιου χώρου στους πολίτες. Γιατί όχι, εφόσον το κράτος αδυνατεί να το κάνει χρόνια τώρα;


28.04.2010   
Του Χρήστου Σύλλα
syllas@kathimerini.gr
«Αυτονόητα» στην πολιτική για την οδική ασφάλεια υπάρχουν. Όταν όμως δεν γίνονται πράξη, κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Η ιστορία των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στην Ελλάδα έχει να πει πολλά για μια κοινωνία, «γνωστή-άγνωστη» στους περισσότερους: νόμοι που δεν τηρούνται, δήμοι που θησαυρίζουν από συναλλαγές με διαφημιστικές εταιρείες, άνθρωποι που προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους για συγγενείς που χάθηκαν από τα «μαχαίρια» των δρόμων…
Πρόσφατα η κυβέρνηση, επιδεικνύοντας πολιτική βούλησή για το ζήτημα, με ειδική συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Μεταφορών, ανακοίνωσε ορισμένες μέτρα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Μεταξύ άλλων, παρουσίασε την ιστοσελίδα illegalsigns.gov.gr , μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου οι πολίτες μπορούν να εντοπίζουν και να καταγγέλλουν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες.
Η φόρμα που καλείται να συμπληρώσει ο πολίτης ζητάει υποχρεωτικά την επισύναψη φωτογραφίας έτσι ώστε να διευκολύνεται η επιβεβαίωση της καταγγελίας από την Τροχαία. «Η καταγγελία φτάνει στην ομάδα του opengov και σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γίνεται η διανομή του φόρτου στα κατά τόπους τμήματα της Τροχαίας», εξηγεί η κ. Ελίνα Δάλλα, εμπειρογνώμονας και υπεύθυνη για το illegalsigns.gov.gr από το γραφείο του πρωθυπουργού.
Ο Μανώλης Ανδριωτάκης, blogger και δημιουργός του ντοκυμαντέρ, «Προσοχή: Φονικές Διαφημίσεις» μιλάει στο kathimerini.gr για την προοπτική αυτής της πρωτοβουλίας: «Νομίζω ότι πρόκειται για μια δράση που είναι στη σωστή κατεύθυνση διότι εμπλέκει τον πολίτη, τον ενεργοποιεί και πάνω απ' όλα τον καθιστά υπεύθυνο. Με τις κατάλληλες ενέργειες, μπορεί να αποδειχτεί ένα αξιόπιστο εργαλείο».
«Στην κεντρική διεύθυνση της Τροχαίας, ο επιβλέπων τις καταγγελίες στέλνει περιπολικό στο σημείο, γίνεται επιτόπου επιβεβαίωση και μετά ενημερώνεται ο αρμόδιος Δήμος, υπεύθυνος για την αποξήλωση», συμπληρώνει η κ. Δάλλα.

Συμφωνητικά-«πειρασμοί», πινακίδες-«μαγεία»

Αναδημοσίευση:https://www.kathimerini.gr/75694/article/texnologia/diadiktyo/polites-online-3hlwnoyn-paranomes-diafhmistikes-pinakides

Δεν υπάρχουν σχόλια: