Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr8 Αυγ 2020

Διαφημίσεις: επικοινωνία του υφυπουργού Εσωτερικών με τον SOS Τροχαία Εγκλήματα

Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Λιβάνιου πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του SOS Τροχαία Εγκλήματα Γ. Κουβίδη με θέμα την ΚΥΑ 46526 για την υπαίθρια διαφήμιση.
Οι θέσεις του συλλόγου μας έχουν εκφραστεί δημόσια με δύο ανακοινώσεις: Υπαίθρια διαφήμιση: η επιστροφή, ΚΥΑ προαναγγελθέντων θανάτων (ΕΔΩ) και Άμεση απόσυρση της ΚΥΑ 46526!!!…Γιατί δεν είναι έτσι (αν έτσι νομίζετε… ) (ΕΔΩπου εκδόθηκαν στις 26/7 και στις 2/8/2020.
Ο κ. υφυπουργός επέμεινε πως σκοπός της ΚΥΑ είναι η απαγόρευση της κάθετης, μετωπικής προς τη φορά κίνησης των οχημάτων διαφήμισης.
Από τη μεριά μας επαναλάβαμε πως ακόμα κι αν αυτή ήταν η πρόθεση οι διατυπώσεις στο κείμενο είναι τέτοιες που θα οδηγήσουν σε αντίθετα πρακτικά αποτελέσματα (συνέχιση των διαφημίσεων) και σε νομικές περιπλοκές με απαλλαγή των διαφημιστικών εταιριών στην απευκταία περίπτωση τροχαίου με σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο λόγω απόσπασης της προσοχής.
Επισημάναμε επίσης την πραγματικότητα που επικρατεί σήμερα στο οδικό δίκτυο των πόλεων με το σύνολο σχεδόν των στεγάστρων των στάσεων να είναι γεμάτο διαφημίσεις στην κάθετη «παράνομη» πλευρά γεγονός που και ο κ. υφυπουργός παραδέχτηκε.
Από τη μεριά μας ζητήσαμε την αλλαγή στη διατύπωση της ΚΥΑ που να αναφέρει ρητά πως απαγορεύονται οι κάθετες στο μέτωπο της κυκλοφορίας ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ.
Ο κ. υφυπουργός επιμένοντας ότι αυτό ορίζει η ΚΥΑ μας ενημέρωσε πως συντόμως θα εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος προς τους ΟΤΑ και κάθε εμπλεκόμενο που θα αποσαφηνίζει περαιτέρω κάθε ζήτημα ενώ παράλληλα θα τίθενται χρονικές προθεσμίες στους έχοντες τη υποχρέωση για να προχωρήσουν στην αφαίρεση των κάθετων πινακίδων.
Τους επόμενους μήνες θα φανεί στη πράξη τι πραγματικά ισχύει.
Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα, 3 Αυγούστου 2020
Δεν Ξεχνώ –Δεν Θέλω να το ξαναζήσω: Διαβάστε μια κοινή δήλωση «για την δολοφονική παράνομη υπαίθρια» διαφήμιση 70 κοινωνικών φορέων που δημοσιοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2010 (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: