Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















26 Απρ 2021

Δρόμοι Ζωής για τους Ανθρώπους και για τον Πλανήτη.


 

Ανοικτή επιστολή προς του ηγέτες των χωρών του κόσμου. Μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ και του Π.Ο.Υ. στο πλαίσιο της 6ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας (17 -23 Μαΐου 2021). 

Κάθε 24 δευτερόλεπτα –περίπου στο χρόνο που χρειάζεται για να διαβάσετε αυτή την Ανοικτή Επιστολή – ένας ακόμα άνθρωπος σκοτώνεται σε μια τροχαία σύγκρουση.

Εάν ζητάτε Δρόμους Ζωής και υποστηρίζετε  τη θέσπιση του ορίου των 30 km, # Love30, όπως εμείς, δηλώστε συμμετοχή στην εκστρατεία για να ζητήσουμε όρια ταχύτητας 30 km/h (20 mph) παγκοσμίως, στους δρόμους όπου οι άνθρωποι περπατούν, ζουν και παίζουν.

Το 2022, οι ηγέτες όλου του πλανήτη θα συναντηθούν σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για την οδική ασφάλεια. Μαζί θα φέρουμε ένα ενωμένο μήνυμα για να απαιτήσουμε Δρόμους Ζωής.

Ανοικτή Επιστολή

        ΔΡΟΜΟΙ ΖΩΗΣ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Ας δράσουμε όλοι μαζί για τη μείωση της ταχύτητας, στους δρόμους όλου του κόσμου, που περπατάμε, παίζουμε και ζούμε .
Η χαμηλή ταχύτητα και οι βιώσιμοι δρόμοι είναι επιλογές σημαντικές και επείγουσες.

Επείγουσα για τους παγκόσμιους στόχους, για το κλίμα, σαν σημαντικός παράγοντας που βοηθά να ξεκλειδώσει ένας ενάρετος κύκλος ενεργών μετακινήσεων χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την απεξάρτηση από την αποκλειστική χρήση του αυτοκινήτου. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς και θα έχουμε πιο καθαρή ατμόσφαιρα.

Επείγουσα για τη δημόσια υγεία, καθιστώντας το περπάτημα και την ποδηλασία ασφαλή και προσιτή επιλογή, ενθαρρύνοντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η προσβασιμότητα σε ελεύθερους, ασφαλείς και ανοιχτούς χώρους όπως μπορούν να είναι οι δρόμοι αποτελεί σημαντική διέξοδο αντιμετώπισης ακόμα και για τη νόσο COVID-19.

Επείγουσα για την κοινωνική αλλά και φυλετική ισότητα. Καθώς τα φτωχότερα και  μειονοτικά κομμάτια κάθε κοινότητας, είναι αυτά, που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στους οδικούς κινδύνους καθώς οι περιοχές κατοικίας τους είναι συχνά κοντά σε δρόμους υψηλής ταχύτητας, με όλους τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς αποκλεισμούς που αυτό εγκυμονεί.

Επείγουσα για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, για τους ηλικιωμένους, για όλους τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου.

Επείγουσα για τα παιδιά και τους νέους και ζωτικής σημασίας για την ευημερία τους. Αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο καθώς περπατούν προς το σχολείο τους, παίζουν ή κινούνται στο δρόμο. Κάθε μέρα 3000 παιδιά και νέοι σκοτώνονται ή τραυματίζονται βαριά, θύματα της οδικής κυκλοφορίας. Ένα παιδί που το χτυπά αυτοκίνητο με 30 χλμ/ώρα μπορεί να επιβιώσει. Αν χτυπηθεί με 80 χλμ/ώρα το πιθανότερο είναι πως θα πεθάνει. Η ταχύτητα το σκοτώνει.

Το 2020 η διακήρυξη της Στοκχόλμης, που υιοθετήθηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου, κάλεσε σε δράση για βιώσιμους δρόμους. Σύμφωνα με υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα σε περιοχές που συνυπάρχουν οχήματα και ευάλωτοι χρήστες η ταχύτητα των οχημάτων δε μπορεί να ξεπερνά τα 30 χλμ/ώρα. Η δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της νέας δεκαετίας δράσης για την οδική ασφάλεια για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων.

Τώρα είναι η ώρα να καλέσουμε σε δράση για τη μείωση, τη σχεδίαση και την επιβολή ασφαλών ταχυτήτων κυκλοφορίας. Ταχύτητες ασφαλείς για όλους, παντού, δίνοντας όμως προτεραιότητα στους δρόμους χαμηλής κυκλοφορίας και ταχύτητας σε όλες τις κατοικημένες περιοχές και στα σημεία γύρω από σχολεία.

Δρόμοι για την υγεία. Δρόμοι για το κλίμα. Ανθρώπινοι δρόμοι. Όλοι μαζί να δράσουμε για Δρόμους Ζωής #StreetsForLife.

Υπογράψτε την Ανοικτή Επιστολή: ΕΔΩ

 Ενημερωθείτε για την 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ: ΕΔΩ

 

On o


Δεν υπάρχουν σχόλια: