Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















19 Απρ 2021

Έπαιξε το ρόλο του καλά…..

 

…..έπαιξε το ρόλο του καλά. Αν και δεν τον ζήτησε. Πρωταγωνίστησε τις πρώτες μέρες με το σώμα του προστατευμένο στην αχλή της κάμερας, να μην ταραχθούν και τα σωθικά των θεατών. Η μαύρη μηχανή του ξαπλωμένη, επάνω το μαύρο κράνος στη θέση του σταυρού. Στη σκηνή, στο ρόλο του αυτόπτη μάρτυρα ένας διανομέας και ένας ταξιτζής που αναζητήθηκαν, όπως προβλέπεται, και δώσανε εν τέλει τις καταθέσεις τους, για να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση. Και ένας τροχονόμος, όχι τόσο καλά διδαγμένος, που έπαιξε με υπερβάλλοντα ζήλο το ρόλο του. Τον τραβήξανε, διατυμπανίζοντας την Ε.Δ.Ε, να τον δασκαλέψουν, ίσως, στην τέχνη της  διπλωματίας, να μην είναι άλλη φορά τόσο διαχυτικός και αποκαλυπτικός. Ο άλλος, ο συμπρωταγωνιστής με το μαύρο αυτοκίνητο της υπηρεσίας, φοβήθηκε, ντράπηκε να εκτεθεί, κατάλαβε ότι δεν θα ακολουθήσει χειροκρότημα. Ακολούθησαν όμως πολιτικά συναισθήματά συντριβής που βρήκαν κάποια κίνηση στο δρόμο τους και λίγο αργήσανε στον προορισμό τους.

Και πάνω εκεί προέκυψε το βίντεο από την κάμερα της Βουλής. Διέρρευσε. Παίχτηκε και ξαναπαίχτηκε στο όνομα της αλήθειας. Σε κανονική και σε αργή κίνηση. Να φανεί η περιστροφή του παιδιού στον αέρα, το κράνος που φεύγει. Να φανεί καθαρά τι έγινε. Επενδύθηκε και με σχόλια, στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο, θεωρίες συνωμοσίας, θεωρίες για τις θεωρίες συνωμοσίας. Φάνηκε να ξεχειλίζει η οργή ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φωνές φορτωμένες υπερβολή, που έμειναν στην γκρίνια, γιατί αυτός ήταν εξαρχής ο προορισμός τους, στις προσβολές και στην ναρκισσιστική επιβεβαίωση  μιας αίσθησης ηθικής ανωτερότητας. Υπήρχαν όμως και οι άλλες φωνές, οι πιο νηφάλιες και γνωστικές, αν και ακόμη όχι τόσο ισχυρές, που δεν χαρίστηκαν σε αυστηρότητα και που προσπάθησαν να δείξουν προς το δάσος.

Και, όταν πρόσκαιρα τραβήχτηκαν τα μάτια από το δέντρο, διότι έτσι υπαγορεύει το δέον σε μία ευνομούμενη Πολιτεία, άρχισε να θολώνει το δάσος: προκρίθηκε η πολιτικώς και κοινωνικώς ορθή λέξη «ατύχημα» που μαλακώνει τον πόνο, για να βιώσεις πιο ήπια το γεγονός, αλλά και εξασθενεί εντέχνως την ευθύνη του φταίχτη αλλά και της πολιτείας. Η παράβαση με τρόπο επιδέξια απλουστευτικό εντάχθηκε στην κοινή, γενικευμένη, συνηθισμένη, άρα φυσιολογική οδική συμπεριφορά. Επιστρατεύτηκε το αφήγημα του οδηγού που είχε μία άτυχη στιγμή και παρέσυρε μέσα στην ατυχία του και κάποιον άλλον άτυχο. Συνέπεσε δηλαδή πολύ ατυχία. Αλλά και πόση »τύχη» , αναρωτιέσαι, προηγήθηκε πριν από το »μοιραίο» και δεν προέκυψε άλλη τροχαία σύγκρουση. Γιατί το μαύρο όχημα ακροβατούσε για ώρα επικίνδυνα αλαζονικά στη διπλή διαχωριστική.

Παράλληλα σερβιρίστηκε στο τραπέζι ως μέτρο επίλυσης ένα νέο φανάρι συνοδευμένο με κάποιες τροποποιήσεις και κάποιες διαμορφώσεις. Παλαιότερα το αίτημα αυτό δεν είχε γίνει αποδεκτό, τώρα μάλλον, ναι, αφού η σφραγίδα είναι βουτηγμένη στο αίμα. Είναι βεβήλωση όμως. Σπίλωση. Ατίμωση του Παιδιού. Και η Δημοκρατία νιώθει στο βάθος τη συντριβή. Αλλά και την αδικία που ξεχειλίζει στην κοινωνία με τις κάθε λογής κακοποιητικές συμπεριφορές από τις κάθε λογής εξουσίες και ανισότητες.

Υπήρχαν όμως και οι μεγάλες παραφωνίες σε αυτή την παράσταση: οι άνθρωποι που οι δικοί τους δέχτηκαν τα όργανα του Παιδιού. Παρά τις μάσκες δεν μπόρεσαν να υποκριθούν. Τους πρόδωσε στα μάτια, στα λόγια και στις σιωπές τους η ευγνωμοσύνη για τα δώρα της ζωής. Και ακόμη πιο παράταιροι φανήκανε οι άνθρωποι του Παιδιού: μίλησαν με τόση αυτοκυριαρχία, δύναμη και αξιοπρέπεια, που είναι να απορείς και να θαυμάζεις. Και αποδείχθηκαν, επομένως, εντελώς ακατάλληλοι γι’ αυτή την ωραία παράσταση.

Το ενδιαφέρον του συγκλονισμένου φιλοθεάμονος κοινού, καλομαθημένου στην αδιάλειπτη ανανέωση, δείχνει τώρα να έχει εξατμιστεί. Δεν υπάρχει ανησυχία όμως, γιατί όλο και κάτι θα προκύψει στο όνομα της αλήθειας. Και το Παιδί στο μεταξύ έχει κουραστεί αλλά δεν ανησυχεί. Κάποια στιγμή θα έρθει και ο αντικαταστάτης του. Να ξαναρχίσει η παράσταση…..

Βαγγέλης Δήμας, εκπαιδευτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: