Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr12 Ιουλ 2021

Αυτό το κείμενο δεν θα το σβήσω.

 

Όχι δεν θα το σβήσω , αρχικά γιατί γράφω υπέροχα αλλά και γιατί έχω δεχθεί μηνύματα κυρίως αρνητικά και δυστυχώς με επιρρεάζουνε εέεε και τα σβήνω. Τα κείμενα μου σβήνω, αλλά και τα μηνύματα και τα άτομα που τα στέλνουν. Παίρνω φυσικά και παρά πολλά θετικά κι όμορφα που κανονικά αυτά θα έπρεπε να κρατώ και να συνεχίζω.

Μάλλον κάνω και τα δύο, συνεχίζω να γράφω αλλά τα πιο πολλά τα σβήνω.

Τώρα , έχουν μαζευτεί τόσα μα τόσα πολλά στο μυαλό μου που εγώ θα τα πω κι αυτή τη φορά δεν θα τα σβήσω, αν δε σου αρέσω σβήσε με εσύ.

Θα γράφω ότι μου έρχεται , θα είναι τουρλού τουρλού το θέμα.

Πέφτω να ξαπλώσω και τοποθετώ το χέρι έτσι ώστε να μην πονάει , τα πόδια έτσι ώστε και να μην πονάνε μα και να μην κάνουν σπαστηκότητα , ο αυχένας κι η σπονδυλική στήλη σε σωστή θέση και είμαι έτοιμη για ύπνο. Ούτε καν, αρχίζει το χέρι και διαμαρτύρεται, ζηλεύουν τα πόδια κι αρχίζουν κι αυτά. Α να τα βάλω κάπως αλλιώς , λίγο στο πλάι. Πάνω που έχει βρεθεί μια κάποια λύση έρχεται η ώρα που σε πιάνει κατούρημα (έλα αυτό έχει τύχει σε ολ@ σας) και αναγκάζεσαι να σηκωθείς.

Γυρνάς, πάμε πάλι από την αρχή σωστή τοποθέτηση άνω και κάτω άκρων. Έχει ξυπνήσει εν τώ μεταξύ και το τσούξιμο, μια πάει μια έρχεται κι αυτό. Κάπου τα ξημερώματα κι αφού έχεις κολλήσει έμπλαστρα, έχεις πάρει αγωγή, παυσίπονα, χαπάκια για νάνι και τα σχετικά, λιώνεις.

Έχεις κοιμηθεί σερί σίγουρα 4 ώρες και είσαι ευτυχισμένη.

Ξεκινά η μέρα πάλι με τα φάρμακα, όλη μέρα φάρμακα, όλο το 24ωρο φάρμακα, βιταμίνες, βότανα, νερά. Σκέψεις πολλές ς σκέψεις, πόσο να αντέξεις (χαχα έκανα και ριμα).

Γιατί σε εμένα, γιατί και σε εμένα γιατί κι αυτό, δεν αντέχω άλλο, έλεος κουράστηκα.

Ακούς ένα ωραίο τραγούδι και σκάει ένα χαμόγελο κάπου ταξιδεύεις, έστω για δύο λεπτά μα ξεχνιέσαι. Έχεις υλικά, ζωγραφίζεις πίνεις καφέ, χαίρεσαι συνεχίζεις, «ζωάρα κάνεις φίλε» σου λένε .

Δεν κάνω ζωάρα φίλε, προσπαθώ να βελτιώσω, να κάνω τις ώρες που ζω λίγο καλύτερες. Το ιδανικό θα ήταν να είμαι δασκάλα δημοτικού σε ένα νησί , να είχα την υγεία μου, την ανεξαρτησία μου και μια θάλασσα στα πόδια μου.

Όταν λέω ανεξαρτησία, εννοώ να μην δεσμεύω ζωές άλλων ανθρώπων για να γίνει «καλύτερη» η δική μου.

3 άνθρωποι, 3 ενήλικες άνθρωποι ζούνε σε ένα σπίτι όχι από επιλογή τους αλλά από ανάγκη. Συμβαίνει σε πολλά σπίτια, το ξέρω, δεν θα το αναπτύξω γιατί μιλάω για τη δική μου ζωή και είμαι σίγουρη ότι τα άλλα δύο μέλη δεν έχουν όρεξη να γράφω για τις δικές τους ζωές.

Το κομμάτι του εγκλεισμού νομίζω είναι το χειρότερο από όλα. Ξέρεις εγώ δεν περίμενα την καραντίνα για να βιώσω εγκλεισμό, τον βιώνω κατά καιρούς χρόνια τώρα.

Όταν είσαι μέσα όλα είναι πιο δύσκολα. Χάνεσαι με τον έξω κόσμο , χάνεσαι με τους φίλους ,με τους συγγενείς, γενικά χάνεις επαφές. Έχω χάσει τόσες πολλές στιγμές, έχω χάσει ευκαιρίες , έχω χάσει κι ένα μπλουζάκι, άσχετο. Δεν τα παρατάω, όχι, ποτέ, αν τα παρατούσα, δεν θα περπατούσα, δεν θα ζούσα. Όταν είσαι μέσα και δεν μπορείς να πας κάπου εντελώς μόνη , μια βόλτα, κάπου τέλος πάντων, αρχίζουν όλα και μεγαλώνουν Όταν δεν βλέπεις κανέναν, δεν βλέπεις φίλους, δεν μιλάς με φίλους, δεν έχεις ούτε μια ώρα ολόκληρη να πεις ώπα τώρα είναι η ώρα μου, η στιγμή, μου η απόλαυση μου. Όλα μεγαλώνουν , μεγαλώνουν οι αρνητικές σκέψεις, μεγαλώνουν οι πόνοι, δυναμώνει το τσούξιμο, όλα ρε συ όλα τα αρνητικά γίνονται χειρότερα. Ζηλεύω με την καλή έννοια , ζηλεύω ή μάλλον μου λείπει η παλιά μου ζωή που είχα πριν το τροχαίο μα και πριν το μεγάλο , και τα μαζεμένα χειρουργεία, από το 2014 δηλαδή.

Χιούμορ, έχω πάρα πολύ χιούμορ κι έχουμε σαν οικογένεια κι έχουν κι οι φίλοι μου κι οι συγγενείς μου, ευτυχώς.

Αγάπη, έχω πάρα πολύ κι έχουμε σαν οικογένεια κι έχουν κι οι φίλοι μου κι οι συγγενείς μου, ευτυχώς.

Χιούμορ κι αγάπη λοιπόν με έχουν συντροφεύσει στις δύσκολες στιγμές που περνάω. Χιούμορ, αγάπη και μουσική!

Τελείωσα και με το εμβόλιο, έχω και πιστοποιητικό αμέ. Ρε συ σε άλλους πρήστηκε το χέρι από το εμβόλιο και σε εμένα πρήστηκε πιο κάτω σε άσχετο σημείο από κάτι που με τσίμπησε. Το εμβόλιο προχτές το τσίμπημα χτες! Που λες το εμβόλιο κι εγώ φοβόμουν για πολλούς λόγους να μην το κάνω αλλά το έκανα όταν μίλησα με τον γιατρό μου και μου είπε ότι αν εγώ κολλήσω ιό την εντατική δεν τη γλυτώνω. Κι επειδή έχω μπει εντατική, έχω ζήσει και στα νοσοκομεία, θέλοντας να προστατεύω τον εαυτό μου από μια ακόμη εισαγωγή στο νοσοκομείο το έκανα . Δεν θέλω να ξανά μπω στο νοσοκομείο ποτέ ξανά, ΠΟΤΕ! Μικρή παρένθεση και συνεχίζω .

Τώρα, εσύ που μπορείς, κάνε όσα μπορείς, όσα θέλεις , κάνε τα σήμερα κι όχι αύριο.

Πήγαινε μια βόλτα μόνη/ μόνος και με παρέα αν θες αλλά να πας, κάνε αυτό που λέει η καρδιά σου πριν να είναι αργά.

Θα τα κάνω κι εγώ , θα κάνω ότι μπορώ, πάντα κάνω ότι μπορώ κι ακόμα περισσότερα. Αυτά που θέλω και δεν κάνω , αυτά που θέλω και δεν μπορώ να τα κάνω αυτά με πονούν πιο πολύ αλλά οk κάνω άλλα. Θα τα κάνω μωρέ κι εγώ αυτά που θέλω , το ξέρω και τα κάνω με την πρώτη ευκαιρία, τα παρακάνω χαχα!

Ξέρεις τι θα ήθελα να είμαι;

Άρωμα, άρωμα αυτό το άρωμα που αφήνουν τις νύχτες τα λουλούδια και γεμίζουν τις ψυχές των ανθρώπων με αναμνήσεις κι όνειρα.

Βγαίνω τις νύχτες πριν ανέβω για ύπνο καμία φορά για ένα λεπτό. Εισπνέω το άρωμα αυτό και γεμίζει κι η δική μου ψυχή.

Είδες; Να κάτι που το θέλω πολύ και μπορώ και το κάνω.

Καλή δύναμη σε όλες και όλους για εκεί που την έχετε ανάγκη!!

Φιλίζ Καντουχάρ, Ξάνθη 27/6/2021


Δεν υπάρχουν σχόλια: