Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr1 Σεπ 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συμμετοχή της ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ στην 57η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας Αγροτικής Οικονομίας στην Κρεμαστή


Η συμμετοχή  στην Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας  Αγροτικής Οικονομίας στην Κρεμαστή, μας δίνει την δυνατότητα  για άμεση  επικοινωνία με τους επισκέπτες της έκθεσης, αναλύοντας  τα οφέλη της ασφαλούς οδήγησης. Ένα περίπτερο στημένο με άρτιο τρόπο και αισθητική , δίνοντας  την αίσθηση μιας συμμετοχής σε διεθνείς παρουσιάσεις, κατά κοινή ομολογία των ξένων επισκεπτών  των συμπολιτών μας και των επισκεπτών από άλλα μέρη της Ελλάδας. 

Το περίπτερο μας κατά την διάρκεια της έκθεσης επισκέφτηκαν φορείς και επισκέπτες,  καταγράφοντας τις προτάσεις τους, τις απόψεις τους τις διαμαρτυρίες τους, ακόμη και συγχαρητήρια   από μικρούς και  μεγάλους για το ότι η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας και στην συνεχή ενημέρωση των πολιτών για θέματα της ασφαλούς οδήγησης και παραμένει πρωτοπόρα στην προσπάθεια αυτή για την περιοχή μας, με μοναδικό στόχο την ενημέρωση των οδηγών παρέχοντας με κάθε δυνατό τρόπο και σχεδιασμό κάθε πληροφορία για ασφαλή οδήγηση και αλλαγής συμπεριφοράς για την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στην περιοχή μας, με δεδομένο ότι το 93% των τροχαίων συμβάντων εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας.

 
Χαρακτηριστικό της προσπάθειά μας, μικροί μαθητές, γονείς από  σχολεία της περιοχής μας,  σταματούσαν στο περίπτερο και σχολίαζαν… Η ΕΥΘΥΤΑ που ήρθε στο σχολείο μας, μας μίλησε για το κράνος, τη ζώνη, τις διαβάσεις, να μη μιλούμε στο κινητό,  γονείς μας κατέθεταν τις απόψεις τους λέγοντας μας ότι, από την ημέρα που πήγατε στο σχολείο, αν ξεχάσουμε τη ζώνη τα παιδιά μας φωνάζουν… κλπ.. η ΕΥΘΥΤΑ μας είπε να φοράμε ζώνη όταν οδηγούμε… Οι μικροί πρεσβευτές, μας αγκάλιασαν  μας ευχαρίστησαν που τους ενημερώσαμε για την ασφαλή κυκλοφορία στα σχολεία τους.. Αισιοδοξία και η ελπίδα …οι αυριανοί πλέον συνειδητοποιημένοι οδηγοί.


Οι επισκέπτες της έκθεσης όλων των ηλικιών, δοκίμασαν  τον προσομοιωτή πρόσκρουσης που έγινε για πρώτη φορά στη Ρόδο από την ΕΥΘΥΤΑ. Μία μόνο  δοκιμή στον προσομοιωτή πρόσκρουσης με πολύ μικρή ταχύτητα (5 - 10 χλμ / ώρα) έπεισε όλους όσους δοκίμασαν την αξία της ζώνης ασφαλείας για όλους τους επιβαίνοντες στο όχημα.  Ο προσομοιωτής ζώνης είναι μία πλατφόρμα επάνω στην οποία βρίσκεται ένα κάθισμα αυτοκινήτου με ζώνη ασφαλείας. Μια εμπειρία μοναδική αλλάζοντας άποψη  όπως κατέθεταν μετά την δοκιμή τους.  Σκοπός του προσομοιωτή ζώνης είναι να πειστεί και ο πλέον αδιάφορος ότι σε περίπτωση σύγκρουσης μόνο η ζώνη ασφαλείας θα τον κρατήσει στο κάθισμά του, άρα ασφαλή!  

 

 

 Ξένοι επισκέπτες, σταματώντας στο περίπτερο, αμέσως γινόταν αντιληπτό ποια η σκοπιμότητα του  αντικρίζοντας το σκίτσο-πιστόλι του Μ. Κουντούρη, που δέσποζε στο περίπτερο. Μας κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με τις δικές τους χώρες για την οδική ασφάλεια.  Το περίπτερο επισκέφτηκαν και φορείς της Ρόδου,στους οποίους  καταθέσαμε τους προβληματισμούς μας, την αναγκαιότητα πολιτικής βούλησης για την μείωση των τροχαίων στην περιοχή μας με την ανάληψη άμεσων παρεμβάσεων για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας με στόχο "VIZION ZERO" (ΟΡΑΜΑ ΜΗΔΕΝ), για το Σχέδιο Βιώσιμης  Αστικής  Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και για την Νέα Δεκαετία Οδικής Ασφάλειας 2021-2030 με στόχο την μείωση 50% των θανάτων και των τραυματισμών οδικής κυκλοφορίας.

Ενημερώθηκαν ότι η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ κατέθεσε προτάσεις  17 σελίδων ανά υπουργείο (Παιδείας, Υγείας, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Μεταφορών) όταν της ζητήθηκε  από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατά την διάρκεια της διαβούλευσης  του Στρατηγικού Σχεδίου Βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα 2021-2030 να καταθέσει τις προτάσεις της.

Για την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, αυτό που την ενδιαφέρει είναι ο στόχος και το αποτέλεσμα της μείωσης των τροχαίων, οφείλουμε και θα συνεχίσουμε μέχρι να πετύχει το στόχο της, με πίεση προς τους φορείς για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας  στην περιοχή μας.

Η ΕΥΘΥΤΑ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, ευχαριστεί τους χορηγούς της:

● Το Δήμο Ρόδου  για την διάθεση του περιπτέρου, 

● Την Εταιρία Ν. Λυμπέρης Α.Ε Ξενοδοχείο Ialyssos Bay για την έκδοση των νέων τετραδίων μας με έργα των μαθητών,

● Τη ΒΑΚΑΡ ΑΕ για την συνεχή υποστήριξή της στο στήσιμο του περιπτέρου και για την έκδοση εντύπων και Αναμνηστικών Διπλωμάτων παρακολούθησης του προγράμματος «Ασφαλώς Κυκλοφορώ»,

● Το κ Γιάννη Μηνούδη, Παιδαγωγό Οδικής Κυκλοφορίας της Σουηδίας για την χορηγία του Προσομοιωτή ζώνης ασφαλείας,

● Τη ΣΥΦΑΚ-Ρόδου για την χορηγία αλκοτέστ μιας χρήσης,

● Την Ασφαλιστική Εταιρεία «Μιχάλης Σπανουδάκης» για την έκδοση τουbooklet «Κάνουμε το δρόμο φίλο μας»

● Τα μέλη μας  και όλους εσάς που μας επισκεφτήκατε και μας ενθαρρύνετε να συνεχίσουμε.  

Στόχος της ΕΥΘΥΤΑ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ είναι: η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων. Θα συνεχίσουμε γιατί η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ…. είμαστε όλοι εσείς.

Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να λάβουμε  όλοι τις ευθύνες που μας  αναλογούν καθώς όλοι μας αποτελούμε υποψήφια θύματα τροχαίου.

Η συλλογική αυτή προσπάθεια της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ,  πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής παρέμβασης, που θα επαναδιαπραγματευθεί ριζικά ένα τόσο σοβαρό θέμα που αποτελεί ζήτημα πολιτισμού και δημόσιας υγείας, προκειμένου να αλλάξει αυτή η κατάσταση στη χώρα μας.

Πρέπει να γίνει απαίτηση του καθενός τόσο προς όλους τους φορείς,  όσο και προς την ατομική  ευθύνη του καθενός από μας  γιατί….η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας.   

Να σταματήσουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο…..

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: