Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr22 Νοε 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΨΗΦΙΣΜΑ 18 Νοεμβρίου 2022. ΕΚΔΗΛΩΣΗ: 18 Νοεμβρίου 2022: Στα πλαίσια της Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων, όλοι μαζί περπατήσαμε για δρόμους ειρηνικούς χωρίς πόνο, τραγουδήσαμε για τη ΖΩΗ..ΕΚΔΗΛΩΣΗ: 18 Νοεμβρίου 2022: Στα πλαίσια της Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων, όλοι μαζί περπατήσαμε για δρόμους ειρηνικούς χωρίς πόνο, τραγουδήσαμε για τη ΖΩΗ..

 

Διαβάστηκε στους συμμετέχοντες.

 

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Τροχαίων Θυμάτων. Τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ 26/10/2005

 

Tιμάται σε όλες τις ηπείρους – όχι μόνο από οργανώσεις θυμάτων που υποστηρίζουν την οδική ασφάλεια και τα θύματα των τροχαίων, αλλά και από κυβερνήσεις και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

 

Αυτή είναι μια σημαντική ημερομηνία και μια ευκαιρία για εμάς να ενωθούμε με μια φωνή και να μας ακούσουν!

Τo φετινό θέμα  της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης είναι: Να #Θυμηθούμε αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας, να #Στηρίξουμε όλα τα θύματα(παροχή βοήθειας , Δικαιοσύνης)  και να #Δράσουμε για να σώσουμε ζωές.  Είναι μια πολύ σημαντική παγκόσμια εκδήλωση Μνήμης για τα πολλά εκατομμύρια που έχουν σκοτωθεί και έχουν τραυματιστεί σοβαρά στους δρόμους του κόσμου και αναγνώρισης του πόνου όλων των πληγέντων θυμάτων, οικογενειών και κοινοτήτων. Εκατομμύρια προστίθενται κάθε χρόνο σε αμέτρητα εκατομμύρια που ήδη υποφέρουν: ένας πραγματικά τεράστιος συσσωρευμένος φόρος.

Αυτή η Ημέρα έχει γίνει ένα σημαντικό εργαλείο για τις κυβερνήσεις και όλους εκείνους των οποίων το έργο περιλαμβάνει την πρόληψη ή την αντιμετώπιση των συνεπειών των δυστυχημάτων, καθώς προσφέρει την ευκαιρία να καταδειχθεί η τεράστια κλίμακα και ο αντίκτυπος των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία, ζητώντας να τερματιστεί η Συχνά Τετριμμένη και ακατάλληλη απάντηση σε θάνατο και τραυματισμό από τροχαίο και συνηγορεί για επείγουσα συντονισμένη δράση για να σταματήσει το μακελειό.

 

Όλοι εμείς, όλοι εσείς  σήμερα απαιτούμε:

- Τη θέσπιση του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2021-2030.

-  να κυκλοφορούμε σε δρόμους ασφαλείς

- δικαίωμα μας η ασφαλής κινητικότητα

- να κυκλοφορούμε σε δρόμους για ζωή

- στην πλήρη εφαρμογή της Ατζέντας του 2030 των Στόχων Βιώσιμής Ανάπτυξης

- Οι πόλεις πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες και στα δικαιώματα των ανθρώπων, ειδικά εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι

- να θεσμοθετεί  η ταχύτητα 30χλμ/ωρα στην πόλη μας  όπως έκαναν πόλεις της Ε.Ε,

- στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πεζών, καταπολέμηση της οδικής βίας και ταχύτητας, αυξημένοι έλεγχοι και συντήρηση στους δρόμους

- δίκαιη δικαιοσύνη  χωρίς δικαιοσύνη δεν θα υπάρξει ειρήνη στους δρόμους

- να σταματήσουμε το μακελειό στους δρόμους να δράσουμε

 

Ξεκινήσαμε σήμερα το περπάτημα μας για δρόμους ειρηνικούς, να τραγουδήσουμε για τη ΖΩΗ  να δράσουμε με στόχο το  Όραμα Μηδέν «ΜΗΔΕΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ»

  Οι πόλεις είναι για τους ανθρώπους και όχι για τα αυτοκίνητα μόνο.
Οι δρόμοι είναι για επικοινωνία και όχι πεδίο ανταγωνισμού και εκτόνωσης.
Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους.
Καμιά ανθρώπινη απώλεια-θάνατος ή αναπηρία δεν μπορεί να προβάλλεται ως αποδεκτή, σαν αναπόφευκτο τίμημα της «ανάπτυξης».


Ένα μεγάλο  ευχαριστώ σε όλους σας .Εμείς θα συνεχίσουμε αντλώντας δύναμη από εσάς.  Μαζί θα συνεχίσουμε. Εσείς οι νέοι μας τώρα μαθητές αύριο υπεύθυνοι οδηγοί  θα είστε οι πρεσβευτές μας   για να γίνουν οι δρόμοι ασφαλείς! 

Δείτε το video ΕΔΩ: 

https://www.youtube.com/watch?v=YX03XVRKdX8&fbclid=IwAR03JrebdnqSxYKEsLy2d1pvA88_tpcXK2Pk4JaAHgc04pCNBkHYQ7qiRT8

 

Ευχαριστούμε από την καρδιά μας  για την άμεση ανταπόκρισή σας και την χαρά σας για την συμμετοχή σας. 

-Τροχαία Ρόδου

- Πυροσβεστική

- ΕΚΑΒ

- Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Ε.Ε.Σ Ρόδου – Διασώστες

-ΔΟΠΑΡ για την μικροφωνική υποστήριξη

- την κ. Leida - Βιολή  και τους Djs: Kostas X - Paschalis KostasSergio για την υπέροχη μουσική

-Τα Σχολεία μια απίστευτη εικόνα που καταγράφηκε στο φακό, στις ψυχές μας και στα μάτια μας με τα  μηνύματα τους. Ας ακούσουμε τους νέους μας!

1)      8ο Δ.Σ Ρόδου

2)      Δ.Σ Μαλώνας

3)      1ο Ειδικό Δ.Σ Ρόδου

4)      2ο    Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου

5)      Κολλέγιο Ρόδου

6)      Εκπαιδευτήρια ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

7)      1ο  Γ.Ε. Λ Ρόδου

8)      3ο Γ.Ε. Λ Ρόδου

9)      Γ.Ε. Λ Αφάντου

10)  Γ.Ε. Λ Κρεμαστής

11)  Φοιτητικός Σύλλογος Π.Τ.Δ.Ε του Πανεπιστημίου Αιγαίου

12)  Δ. Ι.Ε.Κ Νοσηλευτικής

13)  Εθελοντές φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Τα Μέλη της ΕΥΘΥΤΑ και γονείς Θυμάτων

Τις ποδηλατικές ομάδες   της Έδεσσας ΠΑΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΕΡΩΠΟΣ

και Ρόδου Α.Σ.Ρ Έλαφος

Τους κ.Μαρκαντώνη Γιάννη και κ.Θεόδωρο Τραπεζανίδη για την κάλυψη της εκδήλωσης

 

-Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και με έγγραφο του Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ Κυρίλου  ετελέστει Επιμνημόσυνη Δέηση σε όλους τους Ναούς της Ρόδου.

 

Όλοι μαζί  μπορούμε να κάνουμε τους δρόμους ασφαλείς

Η Οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: