Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr3 Νοε 2022

Τροχαία Εγκλήματα: Πολιτικό και Δικαστικό δίκτυ προστασίας των δραστών


 20 Οκτωβρίου στις 1 κ 30, στον Πλακιά Ρεθύμνου (κάτοικοι 143) οδηγός ΙΧ συγκρούστηκε με 20χρονο οδηγό μηχανής τον οποίο τραυμάτισε σοβαρά στο κάτω άκρο και τον εγκατέλειψε αβοήθητο.

Ο 20χρονος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση ακρωτηριασμού του ποδιού από το ύψος πάνω από το γόνατο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Ο δράστης οδηγός εγκατέλειψε και το ΙΧ του 600 μέτρα από το σημείο της σύγκρουσης και εξαφανίστηκε.

Αυτό οδήγησε τις αστυνομικές αρχές στη γρήγορη ταυτοποίηση του, ενός 36χρονου από την περιοχή που ωστόσο δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν.

22 Οκτωβρίου, μετά την παρέλευση του αυτοφώρου αλλά και του αναγκαίου χρόνου για τον μεταβολισμό ακόμα και τεράστιας ποσότητας αλκοόλ ο δράστης παραδόθηκε στις αρχές.

Αφέθηκε ελεύθερος λόγω παρελεύσεως του αυτοφώρου, και με την άδεια οδήγησης του. Του ασκήθηκε δίωξη για δύο πλημμελήματα, της σωματικής βλάβης από αμέλεια και της εγκατάλειψης.

 Παλαιόχωρα Ημαθίας

21 Οκτωβρίου στις 22.15  στην Παλαιόχωρα Ημαθίας (κάτοικοι 393), 28χρονος οδηγός ΙΧ μάρκας VW , παρέσυρε 37χρονη μητέρα και τις δύο ανήλικες κόρες της ηλικίας 15 και 11 ετών, που κινούνταν πεζές, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της 15χρονης και τον τραυματισμό των άλλων δύο που νοσηλεύονται χειρουργημένες σε διαφορετικά νοσοκομεία.

Tο IX μετά τη σύγκρουση βγήκε εκτός δρόμου και ακινητοποιήθηκε ενώ ο οδηγός του εγκατέλειψε τον τόπο του συμβάντος. Ο οδηγός ταυτοποιήθηκε άμεσα αλλά διέφυγε τη σύλληψη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων ο οδηγός έπινε επί ώρες πριν το συμβάν, συνήθιζε να τρέχει μέσα στο χωριό και να κάνει κόντρες και είχε αναπτύξει ταχύτητα 180 km/h όταν χτύπησε τα θύματα του. Η εκτίναξη του σώματος της 15χρονης πάνω από 50 μέτρα από το σημείο πρόσκρουσης συνηγορεί σε μια τέτοια εκτίμηση της ταχύτητας.

25 Οκτωβρίου, φυσικά μετά την παρέλευση του αυτοφώρου αλλά και του αναγκαίου για το μεταβολισμό αλκοόλ χρόνου, ο δράστης παρουσιάστηκε στις αρχές, δήλωσε ότι δεν είχε πιεί, δεν έτρεχε, δεν αντιλήφθηκε ότι χτύπησε κάποιον και… αφέθηκε ελεύθερος και με την άδεια οδήγησης του. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της  πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης (δυο φορές) και της εγκατάλειψη.

Χαλκίδα

27 Οκτωβρίου απόγευμα στη Χαλκίδα, ένας 87χρονος οδηγός παρέσυρε μία 40χρονη έγκυο και την 6χρονη κόρη της τραυματίζοντας τες και τις εγκατέλειψε.

Ο οδηγός ταυτοποιήθηκε με βάση τις μαρτυρίες και υλικό από κάμερες και συνελήφθη έπειτα από λίγες ώρες για να αφεθεί ελεύθερος. Οι κατηγορίες και εδώ είναι σε βαθμό πλημμελήματος (αμέλεια) ακόμα και για την εγκατάλειψη. Δεν είναι γνωστό αν κατείχε νόμιμη άδεια οδήγησης αλλά αν αυτό συμβαίνει η άδεια θα του ξαναδόθηκε…

Λάρισα

31 Οκτωβρίου, Λάρισα, τριμελές πλημμελειοδικείο: Σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 6 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε 73χρονος οδηγός ΙΧ που στις 2 Ιανουαρίου 2021 το μεσημέρι, στην οδό Σανδράκη, στο ρεύμα προς ΔΕΥΑΛ, παρέσυρε με το όχημα του, τραυμάτισε θανάσιμα και εγκατάλειψε έναν ποδηλάτη 46 χρονών, πατέρα ενός παιδιού.

«Φοβήθηκα και έφυγα» απάντησε ο δράστης σε ερώτηση της προέδρου γιατί δε σταμάτησε…

Η εισαγγελέας υπογράμμισε πως: «σύμφωνα με τα ευρήματα της τροχαίας και τις καταθέσεις των μαρτύρων, ο κατηγορούμενος δεν έκανε κανέναν αποφευκτικό ελιγμό, χτύπησε το ποδήλατο με μεγάλη ταχύτητα και στη συνέχεια έφυγε από τον τόπο του δυστυχήματος».

Το δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και εγκατάλειψης, συνολική ποινή φυλάκισης 2 έτη και έξι μήνες με τριετή αναστολή. Και έξι μήνες αφαίρεση της άδειας οδήγησης. Αφέθηκε ελεύθερος μέχρι το Εφετείο όπου το πιθανότερο είναι πως θα δεχτεί μια ακόμα μικρότερη ποινή.

Ελλάδα: Ο φόνος στην άσφαλτο ΔΕΝ τιμωρείται!

Παραθέσαμε παραπάνω μερικά πρόσφατα συμβάντα τροχαίων με εγκατάλειψη, του πιό ειδεχθούς εγκλήματος που πραγματοποιείται στην άσφαλτο, συμβάντα που αποτυπώνουν την αγαστή συνεργασία Πολιτικού και Δικαστικού συστήματος στην υπεράσπιση των δραστών αυτών των Εγκλημάτων.

Πολύ πριν ο δράστης εγκαταλείψει το θύμα του, κάθε εν δυνάμει θύμα, οι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου δηλαδή – πεζοί, ποδηλάτες, παιδιά, ηλικιωμένοι, ΑμΕΑ αλλά και οι μοτοσικλετιστές έχουν εγκαταλειφθεί από την πολιτεία που έχει θωρακίσει με νόμους την ατιμωρησία των δραστών, ανάβοντας το πράσινο φως για την πραγματοποίηση των φόνων στην άσφαλτο.

ΟΛΟΙ οι φόνοι στην άσφαλτο βαφτίζονται αυτομάτως πλημμελήματα και ΟΛΟΙ πραγματοποιούνται από «αμέλεια».

ΟΛΟΙ αυτοί που εγκαταλείπουν τα θύματα τους για να πεθάνουν αβοήθητα στην άσφαλτο θα «διωχθούν» με ειδικό για του οδηγούς νόμο, το άρθρο 43 του ΚΟΚ που βαφτίζει αυτή του την πράξη «πλημμέλημα» (ποινή μέχρι 6 μήνες), νόμος που παρακάμπτει το άρθρο 306 του ΠΚ που ορίζει την εγκατάλειψη τραυματία  ως κακούργημα  (κάθειρξη τουλάχιστον έξι ετών).

Μέχρι χθες λέγαμε πως Χωρίς Δικαιοσύνη δεν θα υπάρξει Ειρήνη στους Δρόμους.

Σήμερα λέμε απλά πως ο καθένας πρέπει να ξέρει πως ο Φόνος στην Άσφαλτο δεν τιμωρείται.

Γιατί το αίτημα για Ειρήνη στους Δρόμους δεν αποτελεί προτεραιότητα ούτε της Πολιτείας ούτε της Δικαιοσύνης αλλά ούτε της Κοινωνίας.

Δεν είναι τυχαίο που σέ όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων, φέτος Κυριακή 20 Νοεμβρίου, έχει ένα και μόνο θέμα: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: