Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr16 Νοε 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 20 Νοεμβρίου2022 : Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων ΤροχαίωνΑς Θυμηθούμε αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας, ας Στηρίξουμε όλα τα θύματα και ας Δράσουμε για να σώσουμε ζωές.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια θύματα τροχαίων προστίθενται στον τρέχοντα απολογισμό των 50 εκατομμυρίων νεκρών και εκατοντάδων εκατομμυρίων τραυματιών από τον πρώτο θάνατο από τροχαίο δυστύχημα πριν από 125 χρόνια – μια καταστροφή που συνεχίζεται μέρα με τη μέρα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Είναι μια πραγματική πανδημία, που επηρεάζει κυρίως τους ευάλωτους και τους νέους μας, η οποία εκτός από το τραύμα του τραυματισμού και του πένθους έχει επίσης καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις για χώρες, κοινότητες και οικογένειες. Επομένως, κατά τη νέα Δεκαετία Δράσης 2021-2030, η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης θα έχει τον σημαντικό ρόλο να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων κατά 50%.

Την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ αυτούς που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε τροχαία δυστυχήματα και τις οικογένειες και τους φίλους τους, αναζητούμε καλύτερη ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ στα θύματα και τους αγαπημένους τους και καλούμε τις κυβερνήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους να ΔΡΑΣΟΥΝ για να αποτρέψουν περισσότερες τραγωδίες στο δρόμους του κόσμου.

Αυτή είναι μια σημαντική ημερομηνία για την κοινότητα των ΜΚΟ μας και μια ευκαιρία για εμάς να ενωθούμε με μια φωνή και να μας ακούσουν.

Αυτή η Ημέρα έχει επίσης γίνει ένα σημαντικό εργαλείο για τις κυβερνήσεις και όλους εκείνους των οποίων το έργο περιλαμβάνει την πρόληψη ή την αντιμετώπιση των συνεπειών των δυστυχημάτων, καθώς προσφέρει την ευκαιρία να καταδειχθεί η τεράστια κλίμακα και ο αντίκτυπος των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία, ζητώντας να τερματιστεί η Συχνά Τετριμμένη και ακατάλληλη απάντηση σε θάνατο και τραυματισμό από τροχαίο και συνηγορεί για επείγουσα συντονισμένη δράση για να σταματήσει το μακελειό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων 2022 (WDoR2022), θέτει τα φώτα της δημοσιότητας στη ΔΙΚΑΙΩΣΗ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. 

Η επιβολή του νόμου για την οδική κυκλοφορία, η ενδελεχής έρευνα μετά από σύγκρουση για να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί ένα έγκλημα για να αποτραπεί η επανάληψη.

Η ποινική δίωξη όπου χρειάζεται και η αστική αποζημίωση αποτελούν μέρος του συστήματος ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. Όταν εφαρμόζεται σοβαρά, δίκαια και με συνέπεια, ένα τέτοιο σύστημα είναι αυτό που ζητούν και επιθυμούν τα θύματα τροχαίων δυστυχημάτων που έχει  τραυματιστεί ή σκοτωθεί ένα μέλος της οικογένειας ως αποτέλεσμα κάποιου νόμου – παράβασης ή αμέλειας, καθώς αποτελεί επίσης βασικό παράγοντα πρόληψη και αυτό θα σήμαινε ότι αντλούνται διδάγματα από τις τραγωδίες τους ώστε να μην επαναληφθούν.

 

 

ΔΡΑΣΕΙΣ από την ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ

Οι δρόμοι έχουν τις δικές τους ιστορίες

Σας ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ.

Ελάτε μαζί μας:  Να Θυμηθούμε αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας, να Στηρίξουμε όλα τα θύματα και να Δράσουμε για να σώσουμε ζωές.

 

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 ώρα 10:30 στα Πλατανάκια 

Να περπατήσουμε για δρόμους ειρηνικούς χωρίς πόνο.

Να τραγουδήσουμε για τη ΖΩΗ στη ΡΟΤΟΝΤΑ απέναντι από το ΑΚΤΑΙΟΝ μαζί με: Violin : Leida και Djs: Kostas X - Paschalis Kostas Sergio

 

Θα συμμετέχουν σχολεία:

1)      8ο Δ.Σ Ρόδου

2)      Δ.Σ Μαλώνας

3)      1ο Ειδικό Δ.Σ Ρόδου

4)      1ο Γυμνάσιο Ρόδου

5)      2ο    Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου

6)      Κολλέγιο Ρόδου

7)      Εκπαιδευτήρια ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

8)      1ο  Γ.Ε. Λ Ρόδου

9)      3ο Γ.Ε. Λ Ρόδου

10)  4ο Γ.Ε. Λ Ρόδου

11)  Γ.Ε. Λ Αφάντου

12)  Γ.Ε. Λ Ιαλυσού

13)  Γ.Ε. Λ Κρεμαστής

14)  Φοιτητικός Σύλλογος Π.Τ.Δ.Ε του Πανεπιστημίου Αιγαίου

15)  Οι εθελοντές φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου

16)  Σύλλογος Νοσοκομειακών Ιατρών Γ. Ν. Ρόδου, Αστυνομική Δ/νση Δωδ/σου-Τροχαία, εκπρόσωποι Πυροσβεστικής Ρόδου, πληρώματα έκτακτης ανάγκης(ΕΚΑΒ), Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός-ΕΕΣ-Διασώστες,   που αντιμετωπίζουν καθημερινά τις τραυματικές συνέπειες των τροχαίων δυστυχημάτων.

17) Μέλη της ΕΥΘΥΤΑ

18) Γονείς Θυμάτων Τροχαίων

 

Επιμνημόσυνη Δέηση: Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 9:30  στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

Χωρίς ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ δεν θα υπάρξει ΕΙΡΗΝΗ στους δρόμους

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: