Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















31 Δεκ 2022

Οι καλύτερες στιγμές για το 2022- CIVINET CY-EL

 

2022, ένα έτος σταθμός για το CIVITAS
και το CIVINET Greece-Cyprus!


Έκλεισαν 20 χρόνια από την ίδρυση του CIVITAS και 4 χρόνια από την ίδρυση του CIVINET Greece-Cyprus, ενώ η χρονιά που έρχεται μας προσφέρει 365 νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για να γίνουμε ακόμη καλύτεροι και πιο χρήσιμοι για τα μέλη μας!

Το 2022 ήταν, αδιαμφισβήτητα, η χρονιά κλιμάκωσης και ολοκλήρωσης των πρώτων μεγάλων ευρωπαϊκών έργων του Δικτύου μας, με το INCIRCLE να ολοκληρώνεται τον Ιούνιο και το Urban Transports τον Δεκέμβριο, και τα τελικά τους συνέδρια να διοργανώνονται με μεγάλη επιτυχία στη Βαρκελώνη και την Αθήνα αντίστοιχα. 

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι-ες για το έργο και την τεχνογνωσία που παράχθηκε, τις μοναδικές εμπειρίες που αντλήσαμε, τις συνεργασίες με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και τα οφέλη που αποκόμισαν τα συμμετέχοντα μέλη του Δικτύου μας: το Ρέθυμνο, η Λάρνακα, η Παλλήνη, η Λάρισα, η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφέρεια Αττικής. 

Η δραστηριότητα του Δικτύου σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιλάμβανε ακόμα:
  • την υποστήριξη της υποψηφιότητας ελληνικών πόλεων για την ένταξη στο Mission 100 Climate-Neutral & Smart Cities, με απόλυτα επιτυχή έκβαση για την Κοζάνη
  • την υποστήριξη της Λάρισας και του Ηρακλείου Κρήτης για την συμμετοχή τους σε νέα καινοτόμα έργα στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe και του European Institute of Innovation and Technology Urban Mobility (EIT UM)
  • την υποστήριξη της Βέροιας για την συμμετοχή της στο πρόγραμμα Urban95 του London School of Economics 
  • την ένταξη στο Δίκτυο της European Cyclists' Federation (ECF)

Άλλες δράσεις του Δικτύου μας που ξεχώρισαν είναι:
  • το εργαστήριο του CIVITAS PARK4SUMP στην OTE Academy στην Αθήνα 
  • το Τριήμερο Κυκλικού Τουρισμού στην Αίγινα
  • οι τεχνικές επισκέψεις σε Γκρατς, Βιέννη και Λουμπλιάνα
  • η περιοδεία στην Βόρεια Ελλάδα (Κοζάνη, Βέροια, Καβάλα)
  • η συμμετοχή σε δράσεις υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στους Δήμους Αγίου Δημητρίου και Καβάλας
  • η δωρεά ηλεκτρικών ποδηλάτων της Aurelia στους Δήμους Ρεθύμνης, Βέροιας και Λάρισας
  • η παραχώρηση ηλεκτρικού ποδηλάτου της ΚΙΝΕΟ στον Δήμο Αγίου Δημητρίου
  • η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κυκλοφορίας TELRAAM στους Δήμους Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Αγίου Δημητρίου


Εκδηλώσεις που το CIVINET συμμετείχε ως συνδιοργανωτής ή είχε κάποιον ειδικό ρόλο ήταν:
  • το CIVINETs Forum στο Ζάγκρεμπ
  • το Sustainable Tourism Convention στη Βαρκελώνη
  • το CIVITAS Summer Course στο Ρέθυμνο
  • το Urban Mobility Days στο Μπρνο
  • το Polis Annual Conference στις Βρυξέλλες
  • οι δράσεις και οι παρουσιάσεις μας στο πλαίσιο των έργων του Interreg MED στην Κρήτη, την Κύπρο, τις Βρυξέλλες και την Σκιάθο 
  • η έκθεση Verde Tec, στην οποία το δίκτυό μας απέσπασε το πρώτο βραβείο Πράσινου Τουρισμού

Το 2022 ήταν, επίσης, η χρονιά που τα ΣΒΑΚ του Δικτύου μας κατάφεραν να αναπτυχθούν και να ωριμάσουν μέσα από διαζώσης συμμετοχικές διαδικασίες, και κάποια από αυτά να ολοκληρωθούν με μεγάλη επιτυχία!

Στα πρώτα ανήκουν τα ΣΒΑΚ Αγίου ΔημητρίουΣΒΑΚ Βύρωνα, ΣΒΑΚ Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ενώ στα δεύτερα τα ΣΒΑΚ Θήβας και ΣΒΑΚ Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη.
Στη χρονιά που ακολουθεί το Δίκτυό μας θα διαθέσει τις δυνάμεις του για την υποστήριξη των μελών του:
  1. στην ένταξή τους σε νέα ευρωπαϊκά έργα και εγχώρια χρηματοδοτικά προγράμματα
  2. στην υλοποίηση των μέτρων των ΣΒΑΚ
  3. στην εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων
  4. στην εκπόνηση Σχεδίων Αστικής Προσβασιμότητας
Στο πλαίσιο αυτό, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, τόσο για πληροφορίες που αφορούν την ένταξη του φορέα σας στο Δίκτυο CIVINET, όσο και για επιμέρους συνεργασίες και συνέργειες!

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συνεργάτες,
τους συμμετέχοντες των δράσεων, τους υποστηρικτές και φίλους
του Δικτύου CIVINET Greece-Cyprus!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: